Tilbage

Gå iværksættervejen som studerende eller nyuddannet

Hvis du er studerende og nyuddannet er din første tanke måske ikke at springe ud som iværksætter med egen virksomhed. Men der er faktisk mange gode grunde til at overveje, om iværksætterdrømmen kunne være noget for dig.

Hvis du er studerende og nyuddannet er din første tanke måske ikke at springe ud som iværksætter med egen virksomhed. Men der er faktisk mange gode grunde til at overveje, om iværksætterdrømmen kunne være noget for dig.


Ifølge Danmarks Statistik har en fjerdedel af den danske befolkning overvejet at starte egen virksomhed. Hvis vi kigger på den yngre målgruppe, har næsten halvdelen af mænd under 30 år overvejet, om de skulle starte egen virksomhed. For kvinderne gælder det for lidt under 40 procent.

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er en person, der starter egen virksomhed. Ordet bruges ofte synonym med definitionen "selvstændig". Det gode for dig som studerende og nyuddannet er, at alle kan blive og kalde sig iværksættere. Det kræver ikke en speciel uddannelse, eller at du har haft specielle fag. Og du vil ofte få al den erfaring, du har brug for, når du er i gang. Erfaring som iværksætter er svær at læse sig til eller få gennem et almindeligt studiejob. Det kræver, at du kaster dig ud i det.

Fordele ved at starte virksomhed

Der kan være mange grunde til, at folk gerne vil være iværksættere. Hvis man har været mange år på arbejdsmarkedet, kan det være et ønske om at træde ud af hamsterhjulet og frihed til selv at bestemme over sin hverdag og sit arbejdsliv.

Som studerende er der nogle fordele ved at blive selvstændig, som du ikke har på samme måde efter mange år på arbejdsmarkedet:

 • Et anderledes og mere krævende studiejob, hvor du er din egen chef
 • Du styrer selv dine arbejdstider, så det kan passe med studiet
 • Mulighed for at styrke dit netværk
 • Erfaring på CV’et, som kan være et stort plus for dig som nyuddannet
 • Mulighed for at føre en god idé ud i livet
 • Du kan arbejde med det, du brænder for
 • Mulighed for at tjene flere penge end ved et almindeligt studiejob

En anden fordel er, at hvis din virksomhed går godt, så kan du måske leve af den på fuldtid, når du er færdig med at studere. Hvis du vælger at lukke din virksomhed, så er du til gengæld mange erfaringer rigere.

Hvorfor vil du være iværksætter?

Inden du tager beslutningen om, hvorvidt iværksættervejen er den rette at gå for dig, så overvej følgende:

 • Har jeg en god idé, som jeg kan arbejde med i min virksomhed?
 • Har jeg motivationen og selvdisciplinen til at starte noget op selv?
 • Hvad vil jeg få ud af at prøve det af?
 • Hvad er det bedste, der kan ske? Hvad er det værste, der kan ske?

Hvordan tager du det første skridt?

Vil du gerne prøve iværksætterlivet af, er der masser af hjælp at hente hos Frie Selvstændige. Tag en snak med en af vores erhvervskonsulenter om dine muligheder for at starte egen virksomhed som studerende eller nyuddannet. Vi klæder dig på med alt det praktiske, så du kan fokusere på din nye virksomhed.