Frie støtter det gode kollegaskab og tætte samarbejde. Derfor har vi valgt at blive hovedsponsor for Kristian og Marcus, der har kurs mod OL i 2024 i deres 49'er. Et mål, som netop kræver et tæt samarbejde og godt kollegaskab.

Din bedste kollega

Frie støtter det gode kollegaskab og tætte samarbejde. Derfor har vi valgt at blive hovedsponsor for Kristian og Marcus, der har kurs mod OL i 2024 i deres 49'er. Et mål, som netop kræver et tæt samarbejde og godt kollegaskab.

På vej mod OL i 2024

Tæt samarbejde og godt kollegaskab betyder alt

Kristian Præst og Marcus Langagergaard har kurs mod OL i 2024 i deres 49’er med Frie som hovedsponsor. Her forklarer det unge makkerpar, hvad det kræver at nå det fælles mål – og hvorfor det er vigtigt at tømme vasketøjskurven ...

Forestil dig, at din arbejdsplads er 4,9 meter lang og 2,7 meter bred, og at du og din kollega hænger over vandoverfladen med op til 40 km/t., mens I skal samarbejde og træffe lynhurtige beslutninger!

Sådan ser en ‘arbejdsdag’ ud for ud for 22-årige Marcus Langagergaard fra Aarhus, der sejler 49’er sammen med 21-årige Kristian Præst fra Vildbjerg.

Det unge makkerpar er på Dansk Sejlunions udviklingslandshold, som er trinnet inden sejlerlandsholdet, og de sejler på fuld tid med træning de fleste af ugens dage, træningslejre og konkurrencer i ind- og udland for at nå deres mål:

Kvalifikation til OL i 2024 og OL-guld i 2028.

Se youtube video

Det positive og negative

Pokalskabet og vasketøjskurven

Marcus og Kristian har tre nøgleord for at nå deres mål. De to første er: SAMARBEJDE og KOLLEGASKAB.

– Tæt samarbejde og godt kollegaskab betyder alt. Man kan ikke sejle en 49’er uden at samarbejde og være gode kolleger. Så selvom vi er totalt forskellige, får vi det til at fungere, siger Marcus Langagergaard og fortsætter:

– Jeg er udadvendt, mens Kristian er mere indadvendt. Det afspejler sig også i vores sejlstil. Nogle besætninger taler sammen hele tiden og tager fælles beslutninger. Hos os styrer Kristian i høj grad roret på intuition, mens jeg bestemmer, hvordan sejlet skal sættes, så båden hele tiden sejler hurtigst muligt. Det giver hurtige beslutninger og overskud til at holde øje med, hvor bølgerne er højest og lavest – og hvad de andre besætninger gør.

Mens der således ikke er meget dialog til vands, er de gode til at tale sammen til lands, så ting ikke hober sig op og ødelægger deres kollegaskab – og ultimativt deres venskab.

– Efter en sejlads har vi ‘pokalskabet’ og ‘vasketøjskurven’. Har vi fx sejlet rigtigt hurtigt, kommer det i pokalskabet, mens fejl eller uenigheder ryger i vasketøjskurven. Vi sørger for at tømme vasketøjskurven, så negative ting ikke ligger og mugner og påvirker vores samarbejde, forklarer Kristian Præst.

At nå målet kræver hård TRÆNING

Parate til at ofre for at nå deres mål

Så er der det tredje nøgleord for at komme med til OL og ultimativt træde op på den øverste podieplads: TRÆNING.

– Vi træner helt vildt meget. Der er ingen Messi-talentbørn som i fodbold eller en alder med fysisk peak som i atletik. I sejlsport er der kun træning og atter træning, for med træning kommer viden og erfaring. Jo ældre du bliver, desto bedre bliver du, hvis du samtidig formår at holde kroppen i form, siger Marcus Langagergaard.

– Vi rejser et sted mellem 120 og 200 dage om året, siger Kristian Præst, der er uddannet sejlmager og har enmandsfirma, som han passer, ”når der ikke er vind på havet”.

Marcus Langagergaard blev student i 2019 og satser indtil videre 100 procent på sejlsporten.

Det er tydeligt at mærke, at de to unge mænd brænder for at nå deres mål og er parate til at sejle den ekstra sømil for at få den viden og erfaring, som kan blive guld værd.

– Det kan ikke undgå at gå ud over fødselsdage og familiearrangementer, ligesom vennerne ofte får nej, fordi jeg skal træne. Men det kan ikke være anderledes, siger Marcus Langagergaard.

– Vi er parate til at ofre, hvad det kræver at nå vores mål. Vi vil ikke stå tilbage og tænke, at vi ikke gav os fuldt ud, understreger Kristian Præst.

Gode kollegatips

Hvordan skaber du sammen med dine kolleger de bedste rammer for et sundt arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle, selvom I er meget forskellige og ikke altid er 100 % enige?

  • Selvom du måske ikke altid tænker over det, så er der masser af gode grunde til at fejre noget i en travlt hverdag:

    • I har måske afsluttet en større ordre
    • Fået en ny kunde
    • Haft et ekstra godt salg i en uge/måned
    • Fået mange positive anmeldelser på Trustpilot
    • Lavet en ny hjemmeside
    • Forbedret nogle arbejdsrutiner etc., etc.

    Der dukker hele tiden små og store succeser op, og dem skal I huske at fejre sammen.

    Det behøver ikke at være en kæmpe fest eller en rejse sydpå. Mindre kan også gøre det. Det vigtigste er, at I får sat ord på jeres succeser og fejrer dem, fx med en gang morgenbrød, en fyraftensøl, en god middag, en lækker lagkage, eller hvad I nu kan blive enige om.

  • Hvornår har du sidst fortalt din kollega, at han eller hun gør et godt stykke arbejde?

    At anerkende og rose en kollega kan faktisk gøre en kæmpe forskel. Det er bl.a. med til at give din kollega større selvtillid og føle sig værdifuld.

    Så næste gang, du tænker, at en kollega har gjort et godt stykke arbejde, så SIG DET HØJT!

  • I et team er man ofte meget forskellige, og det skal der være plads til.

    Kniber det lidt med samarbejdet, fordi I har hver sin måde at tænke og agere på, så kan et godt værktøj være personprofiltest.

    Ved at få sat ord på jeres personlige og professionelle kvaliteter, vil I lære hinanden bedre at kende og kan bedre forstå, hvorfor en kollega måske ikke altid gør tingene på samme måde, som du ville have gjort.

  • Man behøver ikke absolut være venner med ens kolleger. Men en gang imellem kan det være sundt at møde kollegerne udenfor arbejdstid, fx til en gang spisning, bowling, padel tennis, en biograftur eller noget helt femte. Det vigtigste er, at I har det sjovt sammen og lærer hinanden at kende på en ny måde.

     

  • Husker du altid at få sagt "godmorgen" og slutte dagen af med et "farvel" eller "hej, hej, ses i morgen"?

    Det lyder måske som en lille ting, men faktisk er det med til at sende et vigtigt signal over for dine kolleger: At du er opmærksom på dem og ser dem.

  • Hvis du er på en arbejdsplads, hvor I sidder på flere lokationer og måske kun mødes en sjælden gang imellem, så kan onlinemøder være en rigtig god løsning.

    Aftal at mødes på faste tidspunkter, fx hver morgen, eftermiddag, hver anden dag, eller hvordan det nu passer jer bedst. Det kan sagtens fungere mindst lige så godt som fysiske møder - især med video.

    Og netop det med at mødes online har mange af os jo vænnet os til under coronaen, hvor vi arbejdede hjemmefra. Så hvorfor ikke bare fortsætte med at mødes online?

  • Hvis du tager det gode humør med på arbejde, så smitter det af på dine kolleger.

    Selvfølgelig skal det hele ikke gå op i fis og ballade, men det er utrolig sundt og vigtigt, at I kan grine sammen.

    Ifølge humoristen Rune Green hænger arbejdsglæde og humor sammen. Hvis du er sammen med mennesker, du finder lune, humoristiske og sjove, er der en god chance for, at du føler større arbejdsglæde.

    Har du fået lyst til at læse mere om, hvad du selv kan gøre for at få mere arbejdsglæde, kan du bl.a. læse mere på runegreen.dk