Inden du bliver ansat
Uanset om du lige er uddannet og skal ud og have dit første job, eller om du har været en del af arbejdsmarkedet i mange år, så er det vigtigt, at du ved, hvad der skal være styr på i din ansættelse.
Hvis du er omfattet af funktionærloven, er det først og fremmest vigtigt, at din ansættelseskontrakt lever op til loven.
Når du modtager din ansættelseskontrakt, modtager du ikke kun et dokument, der bekendtgør, at du nu arbejder for en given arbejdsgiver. Din ansættelseskontrakt er ligeledes det dokument, der danner fundamentet for din ansættelse. Det vil sige, at alt om din ansættelse skal stå beskrevet heri – herunder oplysninger om dine opgaver, din arbejdstid, din løn og ret til ferie.
I din ansættelseskontrakt skal det også fremgå, om du er underlagt andre forhold i løbet af og ligeledes under din ansættelse. Her kan der eksempelvis være tale om konkurrence- og kundeklausuler, opsigelsesvarsel og feriepenge.
Er du eksempelvis omfattet af kundeklausuler, kan det have betydning for dit videre arbejde, hvis du skulle blive opsagt af din arbejdsgiver.
Det er derfor, at du skal anse din ansættelseskontrakt som en meget stor del af dine ansættelsesvilkår. Det er også derfor, at det er vigtigt, at du er sat ind i dens indhold, således at du ved, hvad du har ret til – og hvad du ikke har ret til.
Du skal også være opmærksom på, at der i nogle tilfælde kan gælde andre regler end dem beskrevet i funktionærloven. Er du eksempelvis ansat hos et vikarbureau, vil du som udgangspunkt være omfattet af vikarloven – ikke funktionærloven.
Er du derimod ansat som vikar direkte hos en virksomhed, er du omfattet af funktionærloven. Er dette tilfældet, er du som udgangspunkt omfattet af et ligebehandlingsprincip. Dette kan du læse meget mere om under ”Vikaransættelse”.
Herudover er det også vigtigt, at du sørger for, at din arbejdsgiver har noteret alle de rigtige oplysninger på din kontrakt. Hvis du gør det, risikere du ikke at komme i klemme senere hen, hvis noget skulle fremgå ukorrekt.
Skulle du have nogle spørgsmål angående dine ansættelsesvilkår, kan du læse meget mere om det under ”Funktionærloven” og ”Ansættelseskontrakt”.
Når du er blevet ansat
Er du blevet ansat, og er du kommet i gang med at finde dig til rette med din nye dagligdag på arbejdet, er det ikke lige meget, hvilket arbejdsmiljø du arbejder i.
Det er vigtigt, at arbejdsmiljøet gavner din, og dine kollegers produktivitet og trivsel på kort såvel som lang sigt. Det får både du – og din arbejdsgiver noget ud af.
Det er nemlig helt essentielt, at du har det godt, der hvor du arbejder. Du er der trods alt rigtig mange timer i løbet af en uge, og det er ikke muligt at trives i det, hvis du eksempelvis har for mange arbejdsopgaver og for lidt tid, eller hvis indeklimaet på dit kontor eller arbejdsplads er dårligt. Det kan også være, at der er for meget larm, for lidt plads, dårlige redskaber eller lignende.
Ud over at de fysiske rammer, du arbejder under, skal være i orden, er det også vigtigt, at der på din arbejdsplads er fokus på at bevare et godt, psykisk arbejdsmiljø. Det betyder, at chikane, mobning og forskelsbehandling af den ene eller anden slags under ingen omstændigheder må tolereres. Hvis dette finder sted på din arbejdsplads, kan det have store konsekvenser for de, det måtte gå ud over.
Det er din arbejdsgivers opgave at sikre, at det fysiske såvel som psykiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads er gunstigt for dig og dine kolleger. Hvis I har det godt, kommer det i sidste ende også til at gavne ham eller hende, da gode arbejdsmiljøbetingelser skaber motivation og øger kvaliteten af dit arbejde.
Fagforeningsfriheden – en menneskeret
Fagforeningsfriheden er en af de mest grundlæggende rettigheder, du som lønmodtager har. Og det bakker Frie op om til enhver tid.
Med fagforeningsfriheden har du ret til selv at vælge, hvilken fagforening – hvis nogen – du ønsker at være en del af. Dermed kan din arbejdsgiver eller anden aktør ikke på noget tidspunkt bestemme, hvilken fagforening du skal være medlem af.