-
Din ansættelseskontrakt skal indeholde de mest gængse detaljer omkring din ansættelse, såsom arbejdstid, løn, ferie og opsigelsesvarsel.
Hvis du og din arbejdsgiver derudover mundtligt aftaler særlige vilkår for din ansættelse, bør du altid få dem skrevet ind i din kontrakt, så der ikke opstår nogle misforståelser mellem dig og din arbejdsplads.Ansættelsesbevisloven indeholder forskellige minimums krav
- Navn og adresse på arbejdsgiveren og lønmodtageren
- Arbejdsstedets beliggenhed
- Beskrivelse af arbejdet
- Tiltrædelsestidspunkt (fra den dag starter din arbejdsgivers pligt til at betale løn, beregningen af din anciennitet og dermed også din arbejdsgivers opsigelsesvarsel)
- Forventet varighed (hvis ansættelsen er tidsbestemt)
- Ferie og helligdage
- Opsigelsesvarsel
- Løn
- Arbejdstid (det skal fx fremgå, om du selv skal betale dine frokostpauser og pauser i øvrigt)
- Kollektiv overenskomst (hvis du er omfattet af en kollektiv overenskomst, skal den specifikke overenskomst fremgå af din kontrakt).
Hvis kontrakten ikke beskriver disse forhold, eller du slet ikke har modtaget en ansættelseskontrakt, når du har været ansat i minimum en måned, har du krav på en mindre godtgørelse.
Uanset om du er måneds- eller timelønnet, skal din løn altid fremgå tydeligt af din ansættelseskontrakt. I ansættelseskontrakten skal det også fremgå, hvornår du vil få lønnen udbetalt (fx sidste hverdag i måneden).Overarbejde
Hvis der ikke er angivet noget om overarbejde i din ansættelseskontrakt, er udgangspunktet, at overarbejde honoreres i forholdet 1:1. Men du skal være opmærksom på, at det som hovedregel alene er "beordret" overarbejde, altså hvor din chef beder dig om at blive, som honoreres.
-
Hvis din kontrakt ikke indeholder de væsentlige og relevante oplysninger om dit ansættelsesforhold, der er beskrevet i Ansættelsesbevisloven, har du krav på en godtgørelse. Du har også krav på en godtgørelse, hvis du ikke har fået kontrakten senest 1 måned efter, du blev ansat.
Godtgørelsen fastsættes efter en konkret vurdering og kan i teorien være op til 13 ugers løn, hvis manglen har haft betydning for dit ansættelsesforhold. I grove tilfælde kan godtgørelsen være op til 20 ugers løn. Realiteten er dog, at niveauet ligger på 1.000–5.000 kr.
Hvis manglen kan undskyldes og ikke har haft konkret betydning for dit ansættelsesforhold, kan du dog for eksempel højest få 1.000 kr. i godtgørelse. Det kunne fx være, hvis din arbejdsgivers adresse eller arbejdsstedet ikke er angivet, selvom det ikke har skabt tvivl om arbejdsstedets placering.
Kontakt Frie på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål til reglerne for ansættelseskontrakter.
Ansættelseskontrakt
I din ansættelseskontrakt vil alt lige fra dine arbejdsopgaver, til arbejdstid og ferie blive specificeret, så det er altid en rigtig god idé at sætte sig godt ind i, hvad der står i din ansættelseskontrakt. Her kan du læse mere om, hvad din ansættelseskontrakt skal indeholde, og hvad du skal gøre, hvis din ansættelseskontrakt er mangelfuld.