Som kommende mor skal du underrette din arbejdsgiver om det forventede fødselstidspunkt (terminsdatoen), og om du ønsker at udnytte retten til fravær før fødslen. Dette skal ske senest 3 måneder før terminsdatoen.
Når barnet er født, skal du som mor underrette din arbejdsgiver senest 6 uger efter fødslen om, hvornår du kommer tilbage på arbejde.
Rettigheder som gravid eller barslende
Er du gravid, eller er du på barsel, er du særligt beskyttet mod opsigelse. Det betyder for dig, at din arbejdsgiver ikke må opsige din stilling grundet din graviditet eller barsel.
Som far/medmor er du også beskyttet mod opsigelse i den periode, du holder orlov fra dit arbejde.
Skulle du blive syg under din graviditet, må din arbejdsgiver heller ikke opsige dig på grund af den graviditetsbetingede sygdom.
Læs mere om dine rettigheder.
Tilbage på arbejdsmarkedet efter endt barsel
Når du vender tilbage til dit arbejde efter endt barsel, har du ret til at blive beskæftiget med samme arbejde eller arbejde på samme niveau.
Du har også mulighed for at anmode din arbejdsgiver om at få ændret dine arbejdsvilkår. Det kan være, at du ønsker færre timer eller ændrede arbejdstider. Ønsker du dette, skal du henvende dig skriftligt til din arbejdsgiver, som skal behandle din anmodning. Din arbejdsgiver har dog ikke pligt til at opfylde dine ønsker.
Som forælder har du som led i din barselsplanlægning også mulighed for at vende tilbage på arbejdet på nedsat tid. På den måde kan du planlægge en gradvis tilbagevenden til arbejdet. Dette skal aftales med din arbejdsgiver, og du har mulighed for at få barselsdagpenge for de timer, du holder orlov. En sådan aftale er dog ikke beskyttet af barselsloven.
Ligesom du er beskyttet mod opsigelse under graviditet og barsel, er du også beskyttet mod opsigelse i en periode, når du begynder at arbejde igen. Bliver du opsagt, skal din arbejdsgiver bevise, at opsigelsen ikke skyldes din graviditet eller barsel.
Læs mere om dine rettigheder, når du vender tilbage efter endt barsel.