-
Frie afholder de lovpligtige cv-samtaler pr. telefon.
Som ledig er du forpligtet til en cv-samtale inden for 14 dage efter ledigmeldelsen og to rådighedssamtaler det første halve år.
-
Frie afholder alle samtaler telefonisk indtil videre. Vi sender en indkaldelse til dig, når du skal til samtale.
-
I tidligere hjælpepakker blev forbruget af dagpengeperioden og supplerende dagpenge sat i stå i fire måneder. I en ny aftale den 15. juni 2020 er dagpengeperioden forlænget med yderligere to måneder. Det er samtidig besluttet, at perioden herefter ikke vil blive forlænget yderligere.
Det betyder, at perioden fra den 1. marts til og med den 31. august 2020 ikke vil tælle med i forbruget af din dagpengeperiode. Dit forbrug vil altså være det samme 1. september, som det var 29. februar 2020.
Referenceperioden rykkes tilsvarende seks måneder. Referenceperioden svarer til de maksimalt tre år, inden for hvilke du kan få udbetalt dagpenge i to år (104 uger).Med andre ord
Du får dagpenge i seks ekstra måneder, og ingen ledige medlemmer vil opbruge retten til dagpenge inden den 1. september 2020. Det er dog en betingelse, at du er medlem af A-kassen Frie i hele perioden.
Supplerende dagpenge
Har du lønarbejde på nedsat tid, eller driver du selvstændig virksomhed som et bierhverv, kan du få supplerende dagpenge i 30 uger.
I perioden 1. marts til 31. august 2020 er forbruget af dine 30 uger også sat på pause. Det er supplerende dagpenge i ugerne 9–35, der ikke medregnes til de 30 uger. Det betyder, at du vil have lige så mange uger tilbage med supplerende dagpenge den 1. september som du havde den 29. februar 2020. -
Folketinget har den 19. november 2020 vedtaget, at dagpengemodtagere kan få en særlig forlængelse af dagpengeretten med to måneder, hvis retten bliver opbrugt i perioden 1. november 2020 til og med 31. oktober 2021.
Det betyder, at hvis du opbruger din 2-årige ret til dagpenge, inkl. eventuel forlængelse med løntimer på din beskæftigelseskonto, vil du automatisk få en særlig forlængelse af dagpengeretten i to måneder. To måneders dagpenge svarer til 320,66 timer (2x160,33) og 260 timer, hvis du er deltidsforsikret (2x130), som kan bruge ved ledighed inden for 3 måneder.
De to måneder starter umiddelbart efter, at din ordinære eller forlængede dagpengeret udløber, og timerne skal bruges inden for tre måneder.
Eksempel:- Din almindelige dagpengeret udløber den 15. januar 2021
- Du får to måneders ekstra dagpenge
- Du indplaceres i den forlængede periode den 1. januar 2021
- Fra den 15. januar 2021 har du ret til 320,66 timers dagpenge
- Hvis der udbetales dagpenge, herunder eventuelle feriedagpenge i hele perioden, udløber dagpengene ved fuld ledighed den 14. april 2021. Retten skal være brugt inden udgangen af februar 2021 (sidste måned i den forlængede dagpengeperiode)
- Herefter kan din ret til dagpenge ikke forlænges yderligere.
Læs mere om To måneders ekstra dagpenge.
-
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har onsdag den 27. maj 2020 genoptaget beskæftigelsesindsatsen. Det betyder, at:
- Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
- Du skal søge jobs hver uge og tage imod henviste jobs
- Aftalen med a-kassen om antallet af jobs, du skal søge hver uge, skal følges
- Du skal joblogge og uploade dine ansøgninger på jobnet.dk – helt som før Coronakrisen
- Dit cv på jobnet.dk skal være aktivt og opdateret
- Du skal deltage i de lovpligtige samtaler, som a-kassen og jobcenteret indkalder dig til
- Du skal deltage i jobcenterets tilbud om aktivering – virksomhedspraktik, løntilskud m.v.
Det er stadig en betingelse for at få dagpenge, at du opholder dig i Danmark.
-
Vi udbetaler og sagsbehandler helt, som vi plejer. Vi følger myndighedernes anbefalinger, så de fleste af a-kassens medarbejdere arbejder derfor hjemmefra. Vi forventer at kunne opretholde vores gode service og udbetale til tiden.
-
Det fremgår af Folketingets sommerpakke pga. COVID-19, at der udbetales et skattefrit engangstilskud på 1.000 kr. til borgere, der fik offentlige ydelser i april måned 2020.
Det skattefrie engangstilskud på 1.000 kr. modregnes ikke i dagpenge eller efterløn. Det fremgår også af aftalen, at engangstilskuddet vil kunne udbetales senest oktober 2020.
Vi kender endnu ikke reglerne i detaljer, så vi kan ikke svare på, om man også får tilskuddet, hvis man senere er gået i arbejde igen. -
Nej, udbetaling af indefrosne feriepenge modregnes ikke i dagpenge, efterløn eller andre indkomstoverførsler.
Udbetaling af de indefrosne feriepenge vil formentlig ske i løbet af oktober måned. Det er kun feriepenge optjent i et ansættelsesforhold, der er indefrosset og udbetales som en del af Folketingets sommerpakke pga. COVID-19.
Som ledig eller efterlønner optjener du ikke særlig feriegodtgørelse og får derfor ikke indefrosne feriepenge af dagpenge eller efterløn. -
Som ledig kan du miste én dags dagpenge hver 4. måned (karensdag), hvis du ikke har haft mere end 148 timers arbejde som fuldtidsforsikret eller 97 timers arbejde som deltidsforsikret. I perioden fra den 1. marts til den 31. august 2020 er denne regel suspenderet. Du bliver derfor ikke trukket én dags dagpenge i disse måneder.
Ledighed i de 6 måneder vil heller ikke indgå ved opgørelsen af, om der skal trækkes karensdag i september eller senere.
Der er risiko for, at vi rent it-mæssigt ikke kan nå at stoppe karensdagstræk fra juli. Eventuel træk af karens vil derfor blive efterbetalt. -
Hvis du ønsker at søge om dagpenge, kan du være nødt til at lukke din virksomhed. Det er du, hvis virksomheden er din hovedbeskæftigelse, fordi du kun har lidt eller intet lønarbejde samtidig. Du skal også opfylde et indkomstkrav for at få dagpenge. Fra ophørstidspunktet vil der være 3 ugers karantæne, før du kan få dagpenge. Læse mere under dagpenge som selvstændig.
Inden du lukker virksomheden, skal du kontakte os, så vi kan fortælle dig, om det kan betale sig for dig at søge om dagpenge. Du skal nemlig kunne opfylde øvrige krav for at få dagpenge og samtidig dokumentere, hvordan du lukker virksomheden.
Ved ophør skal CVR-nummeret afmeldes, og du skal have et ophørsbevis fra SKAT som dokumentation for, at du er blevet momsafmeldt.
Driver du virksomhed i selskabsform, kan du ophøre ved, at formålsparagraffen i selskabets vedtægter ændres til ”formueadministration”, og momsafmelding foretages. På denne måde kan du beholde selskabet.
Har du tidligere modtaget dagpenge, og har du ikke opbrugt din dagpengeret, kan du have ret til dagpenge uden at lukke din virksomhed, hvis du ikke har brugt alle dine 30 uger med ret til supplerende dagpenge. De timer, du eventuelt arbejder med virksomheden, skal dog trækkes i dine dagpenge.
Vi anbefaler, at du kontakter os på 63 13 85 50, hvis du tidligere har fået dagpenge samtidig med drift af selvstændig virksomhed.
COVID19-lukket
Selvstændige, der har forbud mod at holde åben på grund af COVID19, har i perioden 9. juli til 31. oktober 2020 mulighed for at få dagpenge, uden at lukke virksomheden helt, men skal i øvrigt opfylde de samme krav til dagpengeret m.v., som andre selvstændige. Læs mere -
Hvis du er blevet syg på grund af COVID-19, skal du sygemeldes. De første 14 dage kan du få sygedagpenge fra a-kassen. Derefter overgår du til sygedagpenge fra kommunen, indtil du er rask igen. På 1. sygedag skal du sygemelde dig på jobnet.dk.
-
Jobcentret kan fremsætte fysiske eller digitale tilbud, som du har pligt til at tage imod.
-
Jobcentre i hele landet kan igen fremsætte tilbud med fysisk fremmøde. Flere tilbud vil dog stadig være digitale i en periode.
-
Ja, selvopsigelse pga. cornavirus er ikke en en såkaldt ”gyldig grund”, så det vil betyde, at du får tre ugers karantæne.
-
Som hovedregel skal du have løn fra din arbejdsgiver. Er der problemer, skal du straks kontakte din fagforening for afklaring af dine rettigheder.
Skriv til os via "Medlemsportal" på Mit Frie eller kontakt os på 63 13 85 50. -
Ja. Med mindre du selv er skyld i opsigelsen. Bliver du opsagt, fordi du er syg, er du ikke selv skyld i opsigelsen. Bliver du opsagt på grund af virksomhedens forhold, kan du også få dagpenge, men først når dit opsigelsesvarsel er udløbet.
Men – bliver du fx opsagt, fordi du var taget på ferie i områder, hvor myndighederne på forhånd havde frarådet at rejse til, så skal a-kassen konkret vurdere årsagen til din opsigelse, og hvis du har løbet en unødig risiko, vil du som udgangspunkt delvist selv være skyld i opsigelsen. -
Du kan få dagpenge ved hjemsendelse uden overholdelse af det normale opsigelsesvarsel, når hjemsendelse fremgå af den overenskomst, du er ansat under. Når situationen er normaliseret, genoptages arbejdet på normal vis.
Hvis du søger om dagpenge under hjemsendelse, skal du:- Tilmelde dig som ledig på jobnet.dk
- Udfylde en ledighedserklæring i Medlemsportal på Mit Frie
- Indsende din kontrakt og aftalen om hjemsendelse til a-kassen.
-
Ja – du kan fortsat få udstedt attest PD U2 til at tage danske dagpenge med til arbejdssøgning i udlandet, men vi anbefaler, at du følger myndighedernes anvisninger. Så du skal ikke tage til områder, hvor de danske myndigheder fraråder danskere at rejse hen.
Coronavirus / COVID 19 - vigtige ændringer
Frie følger nøje myndighedernes retningslinjer for at være med til at beskytte både dig og vores ansatte. Derfor er Frie Værløse lukket for personligt fremmøde. Frie Odense er åbent for personligt fremmøde fra den 8. juni. Alle samtaler med ledige afholdes telefonisk.