-
-
-
Uanset om du selv siger op, bliver opsagt eller er dimittend, er der meget du skal huske i forhold til din a-kasse.
Er du uden job, skal a-kassen hurtigst muligt have de nødvendige oplysninger fra dig, således at du kan nå at få dine dagpenge til tiden. Du skal helst kontakte os 1-2 uger før din fratræden, hvis du ikke har fundet et andet arbejde. Er du i god tid, kan vi også nå at reagere, hvis dit opsigelsesvarsel er for kort. Er dit opsigelsesvarsel for kort, kan det nemlig gå ud over din ret til dagpenge.
Når du kontakter os, kan vi kan samtidig orientere dig om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med din ledighed.
-
Når du melder dig ledig, vil du modtage et "ledighedssæt" fra a-kassen. Den indeholder blandt andet en liste over de oplysninger, vi skal have, for at kunne behandle din ledighedssag.
Det vil typisk være:
- Ledighedserklæring - send den online via vores Medlemsportal.
- Din opsigelse og oplysning om grunden til din opsigelse.
- Din ansættelseskontrakt.
Er du nyuddannet/dimittend, skal vi bruge følgende oplysninger:
- Ledighedserklæring - send den online via vores Medlemsportal.
- Kopi af dit eksamensbevis el. anden dokumentation for gennemført uddannelse.
Har du ikke udfyldt alle blanketter korrekt, skal der indhentes yderligere informationer fra dig eller din arbejdsgiver, eller hvis anden form for dokumentation ikke er kommet helt på plads, kan din udbetaling af dagpenge blive lidt forsinket.
-
I tilfælde af ledighed, skal du være opmærksom på følgende, for ikke at miste din ret til dagpenge:
- På den 1. ledighedsdag skal du tilmelde dig som ledig og arbejdssøgende på Jobnet.dk eller på dit lokale jobcenter.
- Dit CV skal på nettet hurtigst muligt. Inden for de første 2 uger skal det lægges på Jobcentrets CV-bank på Jobnet.dk.
- Du skal registrere dine jobsøgningsaktiviteter på din joblog på Jobnet.dk.
Tilmelding via Jobnet.dk
Hvis du vælger at tilmelde dig som ledig på Jobnet.dk, vil du blive bedt om at oplyse en række relevante oplysninger om dit fagområde og a-kasse.
Når du har færdiggjort din tilmelding, vil du modtage en elektronisk kvittering på skærmen. Den skal du huske at printe ud og gemme væk, da det er din dokumentation for, at du nu er meldt ledig på Jobnet.dk.
Personligt fremmøde
Vælger du i stedet at tilmelde dig ved personligt fremmøde, skal du på din første ledighedsdag møde op på dit lokale jobcenter. Her skal du tilmelde dig som ledig og jobsøgende.
Du kan finde adressen på et jobcenter i nærheden af din bopæl her.
-
Som medlem af fagforeningen Frie, har du mulighed for at få hjælp fra vores dygtige og kompetente jurister og karrierekonsulenter. Derfor anbefaler vi dig at kontakte Frie, så snart du er blevet opsagt eller inden du bliver færdig på din uddannelse. Jo tidligere du kommer til os, jo hurtigere kan vi også få lagt en handleplan for dig, så du kan undgå ledighed eller hurtig komme i arbejde igen.
Juridisk hjælp
Vores jurister sidder klar til at hjælpe dig, hvis du er blevet opsagt. De kan vurdere, om du har fået det korrekte opsigelsesvarsel, og om din opsigelse er saglig begrundet.
Vores dygtige jurister kan ligeledes rådgive dig om reglerne for eksempelvis suspendering, fritstilling og afvikling af ferie.
Karrierehjælp
Har du behov for karrierehjælp, skal du kontakte Frie. Vi har en bred vifte af tilbud, der kan hjælp dig videre i et nyt job.
Vi kan også hjælp dig, hvis du lige er blevet færdig med din uddannelse og nu skal ud på arbejdsmarkedet. Vi kan ligeledes bidrage med arbejdsrelateret coaching, kompetenceafklaring, udarbejdelse af personprofil og individuel sparring i forbindelse med din jobsøgning.
Vær opmærksom på, at hvis du har tegnet Frie Basis, kan du ikke få karrierehjælp. Ønsker du dette, skal du opgradere til Frie Favorit.Har du Frie Basis kan du dog altid få fuld juridisk bistand inklusive retssager. Men den juridiske hjælp vil som udgangspunkt kun foregår over e-mail, Skype eller telefon. Læs mere om betingelserne for juridisk hjælp.
-
Hvis du har tegnet lønsikring hos Frie, er du økonomisk dækket i tilfælde af, at du skulle blive opsagt fra dit arbejde.
Du vil da modtage lønsikring, når dit opsigelsesvarsel hos din arbejdsgiver er udløbet.
Når du tegner en lønsikring, vil du ligeledes blive indsluset i et outplacementforløb. Det bliver du allerede fra den dag, du bliver opsagt fra din stilling, så du hurtigt kan komme i arbejde igen.
Det er vigtigt, at du giver os besked, lige så snart du får kendskab til din opsigelse. Ellers kan tidspunkt for udbetaling af lønsikring udskydes.
Læs mere om lønsikring. -
Når du er ledig, skal du til en række møder med dit jobcenter og din a-kasse.
Efter beskæftigelsesreformen pr. 1. juli 2015 blev der indført et intensivt kontaktforløb i de første 6 måneder af din ledighedsperiode.
Hyppige samtaler med jobcenter og a-kassen
Bliver du ledig, skal du først og fremmest til en CV-samtale hos din a-kasse. Derefter følger 6 jobsamtaler i dit jobcenter, hvoraf den ene er en fællessamtale sammen med din a-kasse.
Derudover skal du også til 2 rådighedssamtaler hos a-kassen, hvor det vil blive bedømt, om du står til fuld rådighed for arbejdsmarkedet baseret på dine jobsøgninger.
Du skal altid huske at møde op til de aktiviteter og samtaler, du bliver kaldt til - både i jobcentret, hos anden aktør og hos a-kassen. Hvis du ikke dukker op, kan det have konsekvenser for dine dagpenge.
Du kan komme til de personlige samtaler hos Frie på vores mødesteder rundt i landet.
CV-samtale med a-kassen
Når du er jobsøgende, er det vigtigt at have et informativt CV. Det skal også ligge på Jobnet.dk, så du kan blive fundet på dine kompetencer og erfaringer.
Inden du har været ledig i to uger, vil du blive indkaldt til en CV-samtale med din a-kasse. Ved denne samtale vil dit CV på Jobnet.dk blive gennemgået. Vi kigger sammen på nogle af de ansøgninger, du har uploadet i din joblog på Jobnet.dk, så du kan få sparring på det, du gør godt, og det du med fordel kan ændre.
Til CV-samtalen vil vi i et særligt ”krav til jobsøgning” lægge rammerne og forventningen til din jobsøgning i de kommende måneder. Derudover drøfter vi forslag til en målrettet plan (”Min plan”) for, hvordan du kan komme i arbejde.
Ved den efterfølgende samtale ved Jobcentret, vil din ”Min plan” blive godkendt, og den vil være en rød tråd gennem de kommende samtaler med Jobcentret og a-kassen samt i hele din ledighedsperiode.Jobsamtaler i Jobcentret
I de første 6 måneder af din ledighedsperiode, skal du møde op til en samtale i dit lokale jobcenter én gang om måneden.
Ved det første møde får du godkendt ”Min plan”, og får lagt en plan for, hvordan du kan komme i job.
Efter de 6 måneder vil mødefrekvensen blive reduceret til én samtale i jobcenteret hver 3. måned. Disse jobsamtaler vil have fokus på din jobsøgning.
Dit jobcenter kan vælge at overlade en del af kontakten til en anden aktør. Ved det menes der en anden offentlig eller privat samarbejdspartner, som jobcenteret har indgået aftale med.
Du har de samme pligter over for anden aktør som overfor dit jobcenter.
Rådighedssamtaler med a-kassen
Inden for de første 6 måneder af din ledighedsperiode, skal du til to rådighedssamtaler med din a-kasse.
Den første skal du til, efter du har været ledig i 3 måneder, og den næste inden du har været ledig i 6 måneder.
Ved disse rådighedssamtaler skal a-kassen bedømme, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det sker med udgangspunkt i ”Krav til jobsøgning”, dine jobsøgningsaktiviteter registreret i din joblog på Jobnet.dk og dine uploadede jobansøgninger. Til rådighedssamtalen vil vi også følge op på de seneste aftaler, der er i ”Min plan” fra Jobcentret, og hvis der er behov for det, vil de blive revideret.
Hvis vi ved den sidste samtale vurderer, at dine jobsøgninger lever op til kravene, skal du ikke til flere samtaler i a-kassen, så længe du fortsat hver uge registrerer dine jobansøgninger i din joblog.
I jobloggen skal du hver måned fortsat uploade en af dine seneste jobansøgninger og CV.Fællessamtaler
Når du har været ledig i 6 måneder, vil du blive kaldt til en fællessamtale på dit jobcenter. Det betyder, at a-kassen vil deltage digitalt ved dette møde, hvis du ønsker det.
Den næste fællessamtale skal holdes, når du var været ledig i 16 måneder.
Det er frivilligt for dig, om a-kassen skal deltage. Er der ikke et behov for, at a-kassen skal deltage i fællessamtalen, eksempelvis hvis du allerede fra dine samtaler med a-kassen er afklaret på dine muligheder, kan du altid fravælge a-kassens deltagelse i samtalen. -
Når du er ledig, vil du blive indkaldt til samtaler hos a-kassen, jobcenteret eller med en anden aktør. De møder har du pligt til at deltage i.
Deltager du ikke i den indkaldte samtale eller møde, kan du ikke modtage dagpenge, før du har kontaktet dem, der har indkaldt dig til mødet. Du risikerer ligeledes at få karantæne, og i værste fald kan du helt miste din ret til dagpenge.
Så sørg altid for at deltage i dine møder – og bliver du forhindret eller syg, skal du altid melde afbud.
Hvis du arbejder på deltid og får supplerende dagpenge, skal du stadig komme til de indkaldte møder, idet alle som modtager dagpenge, er i aktivering med uddannelse eller løntilskudsjob betragtes som ledige.Sådan bliver du indkaldt
Når det er ved at være tid til at komme til samtale, vil du modtage indkaldelse med angivelse af mødetidspunkt.
Til samtalerne skal du og konsulenten i fællesskab udfylde en særlig online-blanket. Det får du nærmere besked om, når du modtager bekræftelse på mødereservation, og du vil altså ikke kunne hente en blanket, med mindre du har reserveret et møde.Hvis du bliver forhindret
Bliver du nødsaget til at ændre din mødedag, skal du kontakte Frie og give besked herom.
Bliver dit afbud accepteret, vil du få et nyt mødetidspunkt samt modtage en ny blanket.Du skal gemme dine data løbende
Når du er gået i gang med at udfylde din blanket, har du en time til at færdiggøre den. Hvis du ikke trykker ”gem” undervejs, og tiden overskrides, vil blanketten fejle, og du må starte forfra.
Når du har trykket ”gem”, vil dine oplysninger kunne ses både af Frie og af dig selv, hvis du åbner blanketten igen.Når du har været til samtale
Når du har været til samtale hos a-kassen, er det er lovkrav, at du får en genpart af din ”Plan for jobsøgning".
Vi hos Frie har derfor valgt, at når du som ledig har været til din samtale hos a-kassen, så modtager du en genpart af hele blanketten, som du sammen med konsulenten har udfyldt.
Blanketten vil være tilgængelig for dig samme dag - med mindre du har fået andet oplyst på mødet. -
Når du er ledig, skal du have dit CV på Jobnet.dk. Det skal du, for at karrierekonsulenterne på dit jobcenter kan finde dig i deres systemer, når de sidder med en arbejdsgiver, der søger nye medarbejdere.
Der er krav til indholdet af dit CV på Jobnet.dk:
- Du skal angive minimum to jobønsker.
- Dine jobønsker skal være realistiske og så vidt muligt hænge tæt sammen med din erfaring og uddannelsesmæssige baggrund.
- Du skal angive klare kontaktoplysninger (minimum dit fornavn, postnr., e-mail og telefonnummer), så det er nemt for arbejdsgivere at få kontakt med dig.
Disse minimumskrav skal være opfyldt, inden a-kassen kan godkende dit CV.
-
DFor at kunne modtage dagpenge skal dit CV være tilgængeligt på Jobnet.dk. Formålet med at have dit CV på Jobnet.dk er, at du her kan præsentere dig selv og dine kompetencer for et meget stort antal arbejdsgivere, som kan være interesserede i at ansætte netop dig.
Så hurtigt som muligt - og senest 2 uger efter du har tilmeldt dig som ledig i jobcentret, skal du have oprettet dit CV i CV-banken på Jobnet.dk.
Dit CV skal indeholde relevante oplysninger om dine kvalifikationer, kompetencer, erfaringer, uddannelse og beskæftigelsesmål.
-
For at du kan få dagpenge fra a-kassen, er det en betingelse, at dit CV er tilgængeligt på Jobnet.dk.
Derfor er det vigtigt, at du straks efter at du er blevet ledig, får oprettet dit CV på Jobnet.dk. Det skal senest ligge klar senest 14 dage efter din første ledighedsdag.
Du skal også huske løbende at ajourføre dit CV. Det kan ske, når du eksempelvis har opnået nye kompetencer, været på kursus eller lignende.
Har du ikke selv adgang til internettet, kan vi anbefale dig at benytte de computere, der er opstillet på det lokale jobcenter. Her kan du også få assistance og yderligere informationer om CV-banken. Du kan også gå på biblioteket og låne en af deres computere. -
Når du er ledig og på dagpenge, skal du altid registrere de job, du søger på "Min side" på Jobnet.dk. Du skal ligeledes registrere uopfordrede ansøgninger samt jobsøgning ved personlig henvendelse til en virksomhed.
Du skal joblogge løbende og som udgangspunkt hver uge. Du skal ligeledes registrere uopfordrede ansøgninger, og jobsøgning ved personlig henvendelse til en virksomhed.
Hver måned skal du også uploade mindst en jobansøgning og CV i jobloggen. På den måde kan både a-kassen og jobcentret følge med i din jobsøgning.
Det er vigtigt at du registrerer alle dine jobsøgninger, da a-kassen bruger oplysningerne til løbende at vurdere din rådighed. A-kassen bruger dem ligeledes til at kunne give dig relevant sparring på din jobsøgning.
Hvis du ikke er tilstrækkelig jobsøgende eller ikke husker at registrere din jobsøgning på jobloggen, kan det få konsekvenser for din ret til dagpenge.Sådan opretter du en joblog
Log ind på "Min side" på Jobnet.dk. Du finder jobloggen i venstremenuen under "Min jobsøgning", hvor du klikker på "Min Joblog"
Her finder du et skema, hvori du blandt andet skal oplyse hvor du har søgt job, arbejdspladsens adresse og om det er uopfordret eller opfordret. Slutteligt har du mulighed for at uploade din ansøgning og CV.
-
At blive ledig efter du er blevet opsagt fra din stilling eller efter, du er blevet færdig på din uddannelse kan være en svær situation pludseligt at stå i.
Mange ledige føler sig sat uden for fællesskabet, og det kan være forbundet med stort ubehag at omstille sig til en individuel hverdag, hvor man ikke har kollegaer eller medstuderende omkring sig.
Er du så heldig at være en del af et fællesskab i din fritid, anbefaler vi dig derfor at blive ved med det.Har du derimod ikke tidligere aktivt dyrket det at være en del af et fællesskab uden for dit arbejde eller din uddannelsesinstitution, kan din ledighedsperiode være en god anledning til at ændre på dette. Der er masser af muligheder for at være en del af et fællesskab. Du kan eksempelvis involvere dig i netværk for ledige, opsøge sportsforeninger eller lignende fællesskaber.
Det er alt sammen med til at skabe afveksling i din hverdag. Det giver dig også friske indtryk fra omgivelser og mennesker, som alle bidrager til at forny din kreativitet og bryde negative spiraler.
Når du deltager i et fællesskab, er du som sidegevinst også med til at vedligeholde og udvikle dit netværk, og måske er det gennem det, at vejen til dit nye job findes. -
Som ledig kan det være svært at skulle til at omstille sig til en hel anden hverdag, end den man har været vant til.
For rigtig mange har det været ens job, der har afgjort, hvornår man stod op, hvornår man kom hjem og ligeledes også, hvornår man gik i seng.
Som ledig er det grundlæggende kun dig selv, som bestemmer forløbet af din dag, og det er ikke en nem opgave.
Her får du 4 simple råd til at genfinde en klar struktur på hverdagen, så du kan udnytte dine ressourcer optimalt uden at føle dig stresset:
- Skeln mellem hverdag og weekend. Du har brug for at holde fri, så du kan opbygge overskud til at arbejde dig ud af ledighedsperioden.
- Lav to-do-lister, der fastsætter dagens opgaver. Man stresses ofte af opgaver, man ikke når.
- Gør dig umage, når du skriver ansøgning. Det tager tid, og den tid skal du tage dig.
- Afsæt tid til at gøre det, som gør dig glad.
Husk også på ordsproget; "Når én dør lukkes, åbnes en anden". Som ledig er du godt i gang med at skabe nye, spændende muligheder for dig selv, og derfor må en periode uden arbejde ikke blive ødelæggende for dit gode humør, selvværd og selvtillid. Disse ting får du nemlig brug for i dit kommende job.
Nyttige apps
- Toggl: Kan hjælpe dig til at få styr på din tid og dit tidsforbrug. Toggl er en gratis onlinetjeneste, som både kan benyttes i en browser samt via apps til både Android og iOS.
- Evernote: En af de gratis apps, som virkelig hjælpe dig i din jobsøgning. Helt basalt er Evernote et system til at gemme alting. Gennem udvidelser af din browser kan du hurtigt gemme links, du kan scanne og gemme dokumenter og visitkort, og du kan lave to-do-lister i forhold til opgaver i din jobsøgning
Ledig - hvad nu?
Du er blevet ledig, og hvad så nu? På denne side kan du læse meget mere om, hvad du skal gøre i tilfælde af ledighed. Vi har også lavet en lille video med de tre vigtigste ting. Derudover kan du også blive klogere på, hvordan dit forløb med a-kassen og jobcenteret kommer til at foregå. Er du medlem af fagforeningen Frie, har du derudover mulighed for at få hjælp af vores dygtige jurister og karrierekonsulenter, som kan hjælpe dig til at komme i arbejde.