-
- Dagpengesatsen til ikke-forsørgere nedsættes til hhv. 9.700 kr. (hvis du er under 30 år) og 12.253 kr. (hvis du er 30 år eller over) efter tre måneders ledighed.
- Dagpengeperioden halveres fra to til et år, hvis du indplaceres den 1. maj 2023 eller senere.
- Et nyt sprogkrav om minimum gennemført 6. klasse i folkeskolen eller bestået prøve i Dansk
-
Er du nyuddannet – kaldes også dimittender i dagpengesystemet – under 30 år, og ikke har et barn, som du har forsørgerpligt over for, vil du fra 1. maj få 14.106 kr. før skat om måneden i tre måneder. Herefter sættes satsen ned til 9.700 kr. om måneden før skat.
Er du fyldt 30 år, vil satsen også falde efter 3 måneder, hvis du ikke har forsørgerpligt. Se de nye satser i dette skema.Nyuddannet Dagpengesats de første 3 mdrs. ledighed Dagpengesats efter 3 mdrs. ledighed Under 30 år uden forsørgerpligt 14.106 kr. (deltid 9.404 kr.)
71,5 % af max. sats9.700 kr. (deltid 6.467 kr.)
49,17 % af max. satsFyldt 30 år uden forsørgerpligt 14.106 kr. (deltid 9.404 kr.)
71,5 % af max. sats12.253 kr. (deltid 8.169 kr.)
62,11 % af max. satsMed forsørgerpligt - ingen ændring i sats uanset din alder 16.177 (deltid 10.785)
82 % af max. sats16.177 (deltid 10.785)
82 % af max. satsLedighed før 1. maj 2023 tæller også med, men dagpenge kan tidligst nedsættes fra 1. maj 2023.
Er du fx ledig fra den 1. april 2023, er det først fra tidligst juli – når du har brugt 481 dagpengetimer (deltidsforsikrede: 390 timer), at du sættes ned til den lavere sats.
Den lavere sats begynder præcis efter 481 (390) timers ledighed, uanset hvornår det sker i måneden.
Hvis du bliver forsørger, mens du er på dimittendsatsen, sættes du op i sats fra den 1. i måneden efter.
Hvis du fylder 30 år, mens du er på dimittendsatsen, sættes du op i sats fra den 1. i måneden efter. -
Som nyuddannet, hvor du har fået løn under uddannelsen, kan du i visse tilfælde undgå de lave dimittendsatser. Nemlig ved at få beregnet en individuel dagpengesats baseret på den løn, du har fået under sin uddannelse.
Dog er det kun den løn, du har fået, mens du var medlem af en a-kasse, der tæller med.
Derfor kan det for mange elever og lærlinge betale sig at melde sig ind i a-kassen i god tid. Læs mere om muligheden for gratis medlemskab under uddannelse. -
Dagpengeperioden for nyuddannede sættes ned til et år. I dag er den på to år.
Er du ledig nyuddannet 1. maj 2023 eller senere?
- Du får en dagpengeperiode med ret til dagpenge i et år inden for en periode på to år
- Du skal du opfylde et sprogkrav.
Er du indplaceret i en dagpengeperiode før den 1. maj 2023?
- Du har fortsat en dagpengeperiode med ret til dagpenge i to år inden for en periode på tre år
- Du skal ikke opfylde et sprogkrav.
Forklaring på "indplacering i dagpengeperioden"
Indplaceringen sker fra den 1. i den måned, hvor du begynder på at få udbetalt dagpenge.
Læs mere om Dagpenge som nyuddannet. -
Søger du om dimittend-dagpenge som nyuddannet den 1. maj 2023 eller senere, skal du opfylde et sprogkrav for at få dagpenge.
Du opfylder sprogkravet ved at have bestået Prøve 2 i dansk, jf. lov om danskuddannelse til voksne udlændinge, eller danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau, eller når du har gennemført 6. klassetrin i folkeskolen, herunder i en tilsvarende dansk friskole eller dansk privat grundskole.
Der er ikke et krav om, at du skal dokumentere, at du opfylder sprogkravet, men blot give oplysning på ledighedserklæringen.Tilknytningskrav
Hvis du ikke kan opfylde sprogkravet, kan du i stedet opfylde et såkaldt tilknytningskrav.
Du opfylder tilknytningskravet, hvis du har mindst 600 timers beskæftigelse som fuldtidsforsikret eller 400 timer som deltidsforsikret inden for 12 måneder i løbet af de sidste 24 måneder på uddannelsen.
Det er ikke en betingelse, at timerne ligger i 12 sammenhængende måneder. Det er tilstrækkeligt, at timekravet er opfyldt i løbet af 12 måneder. Indkomst fra selvstændig virksomhed kan ikke medregnes.
Arbejdstimer optjent i andet EØS-land, Schweiz eller Storbritannien kan medregnes til tilknytningskravet. Dog skal mindst 150 timer af de 600 timer være udført i Danmark, herunder også de seneste timer i Danmark. -
Gennemført 6. klassetrin i folkeskolen, herunder i en tilsvarende dansk friskole eller dansk privat grundskole. Et grundskoleforløb uden for Danmark kan ikke danne grundlag for opfyldelse af sprogkravet, jf. dog stk. 2, nr. 1.
Følgende uddannelser sidestilles med bestået Prøve i Dansk 2
- Gennemført grundskoleforløb i dansk på Færøerne og Grønland og på de danske skoler i Sydslesvig, samt tilsvarende forløb for børn i udstationerede familier.
- Gennemført ordblindeundervisning for voksne.
- Bestået Prøve i Dansk 3 med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) eller Studieprøven bestået med mindst karakteren 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i hver af de fire discipliner.
- Folkeskolens afsluttende prøver i 9. eller 10. klasse bestået med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i danskdisciplinerne bortset fra orden.
- Bevis for studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx) eller højere teknisk eksamen (htx) samt for studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux).
- Bevis for almen forberedelseseksamen (avu).
- Prøvebevis for bestået enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) på et af niveauerne G-A fra en af følgende uddannelser: stx, hf, hhx, htx, eux, eud eller avu.
- Bestået FVU-læsning trin 2-4.
- Bevis for International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.
- Bestået Danskprøve 3 fra Studieskolen i København.
- Bevis for videregående uddannelser, fx på universiteter, professionsskoler, handelshøjskoler, sygeplejeskoler, seminarier m.v., medmindre der er tale om et fremmedsproget uddannelsesforløb.
Nye dagpengeregler for nyuddannede fra 1. maj 2023
Den 1. maj 2023 sker der en række ændringer for dig, der er nyuddannet - også kaldet dimittender i dagpengesystemet.