-
Hvis du har et fritidsjob eller studiejob, er det vigtigt, at du er helt sikker på indholdet af din ansættelseskontrakt. Vi har her samlet de vigtigste punkter, så du kan få et overblik over, hvad du skal være opmærksom på.
Kontrakten
Hvis du arbejder mere end 8 timer om ugen, og din ansættelse varer mere end en måned, har din arbejdsgiver pligt til at udarbejde en kontrakt til dig.
Kontrakten skal indeholde:- Arbejdsgivers navn og adresse
- Dit navn og din adresse
- Arbejdssted
- Beskrivelse af arbejdet, fx stillingens navn
- Dato for tiltrædelse
- Dato for fratræden, hvis ansættelsen er tidsbegrænset
- Rettigheder vedrørende ferie - fx om der udbetales løn under ferie
- Opsigelsesvarsler for både dig og din arbejdsgiver
- Aftalt løn inklusiv tillæg
- Udbetalingstermin
- Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid, herunder omfang af overarbejde
- Hvilke overenskomster og/eller aftaler, der eventuelt gælder for din ansættelse
- Andre væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet.
Funktionærloven
Bliver du ansat som funktionær, vil du være omfattet af funktionærloven.
Du er funktionær, hvis du i mere end halvdelen af din arbejdstid er beskæftiget med funktionærarbejde, såsom køb eller salg, kontorarbejde, lagerekspedition, teknisk eller klinisk bistandsydelse (ved teknisk eller klinisk bistandsydelse forstås fx teknisk designer, laborant eller klinikassistent. Der må ikke være tale om arbejde af håndværksmæssig eller fabriksmæssig art).
Det er også et krav, at du arbejder mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit. Og så skal der være tale om et tjenesteforhold, dvs. at du skal være ansat som lønmodtager og følge arbejdsgiverens instruktioner.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ansat som funktionær eller ej, så ring til Frie på 63 13 85 50. Vores medarbejdere sidder klar til at rådgive dig.Løn under sygdom
Som funktionær har du som udgangspunkt ret til at modtage fuld løn i tilfælde af sygdom. Hvis du ikke er funktionær, kan du have ret til at modtage sygedagpenge, hvis du opfylder betingelserne i sygedagpengeloven.
Bemærk, at der kan være særlige regler for sygemelding på din arbejdsplads. Læs eventuelt herom i din ansættelseskontrakt eller personalehåndbog, hvis I har sådan en. Ellers sørg for at have styr på, hvad du skal stille op i tilfælde af sygdom, så der ikke opstår misforståelser mellem dig og din arbejdsgiver.Opsigelsesvarsel
Dit opsigelsesvarsel skal altid fremgå tydeligt af din ansættelseskontrakt eller overenskomst. Det skal også fremgå, hvis der er aftalt en prøvetid for ansættelsen.
Hvis du er funktionær, er du omfattet af funktionærlovens opsigelsesvarsler. Opsigelsesvarslet fra din arbejdsgivers side stiger fra 1 til 6 måneders varsel, alt afhængig af, hvor mange år du har været på arbejdspladsen. Hvis du selv siger op, er dit opsigelsesvarsel på en måned til fratræden ved en måneds udgang.Ferie
Ifølge ferieloven optjener du 2,08 dages ferie pr. måneds ansættelse. Det betyder, at du i alt optjener 25 feriedage pr. ferieår.
Ferieåret begynder den 1. september og slutter den 31. august året efter. Du har ret til enten ferie med løn eller feriegodtgørelse. Dette afhænger af din ansættelsesform. Læs mere om ferieloven.Kontakt os
Er du medlem af Frie, anbefaler vi dig at kontakte os, inden du skriver under på din kontrakt. Husk også, at du altid kan kontakte juridisk afdeling på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål.
-
Når du nærmer dig din uddannelses afslutning, skal du gøre op med dig selv, hvorvidt du kunne tænke dig at fortsætte med dit studiejob eller ej. Din beslutning kan nemlig have betydning for, om du kan få dagpenge umiddelbart efter, at du er færdiguddannet.
Hvis du beslutter dig for at beholde dit studiejob, har du mulighed for at modtage supplerende dagpenge i op til 30 uger. Vælger du derimod at opsige dit studiejob, skal du være sikker på, at du bliver opsagt med det korrekte opsigelsesvarsel. Bliver du ikke det, har det konsekvens for din ret til dagpenge.
-
Er du mellem 15-17 år, skal du være opmærksom på, at der er forskellige regler for din ansættelse, afhængig af om du stadig går i skole, eller om du har afsluttet 9. klasse.
Arbejdstider og pauser
Du går stadig i skole
Hvis du er mellem 15 og 17 år og stadig går i skole, skal du være bevidst om, at der er begrænsninger for, hvor mange timer du må arbejde. Du må på skoledage maksimalt arbejde 2 timer om dagen, og den ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer om ugen. På de dage, hvor du ikke går i skole, fx i ferier og weekender, må du maksimalt arbejde 8 timer dagligt. I uger med skolefri, må den ugentlige arbejdstid ikke overstige 40 timer om ugen.
Du skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 14 timer i døgnet, og du må ikke arbejde i tidsrummet mellem kl. 20.00-06.00.
Hvis din daglige arbejdstid er på mere end 4,5 timer, skal du have en pause på mindst 30 minutter i løbet af arbejdsdagen.
Du har afsluttet 9. klasse
Når du er mellem 15-17 år og har afsluttet 9. klasse, må din arbejdstid ikke overstige 8 timer om dagen og i alt 40 timer om ugen.
Du skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 12 timer i døgnet, og du må som udgangspunkt ikke arbejde i tidsrummet mellem kl. 20.00-06.00. Undtagelser fra reglen er fx, hvis du arbejder med omdeling af dagblade fra kl. 5.00 om morgenen og i butikker og på tankstationer indtil kl. 22.00 om aftenen.
Hvis du arbejder i mere end 4,5 timer om dagen, skal du have en pause på mindst 30 minutter.Må du arbejde alene på job?
Når du er under 18 år, må du som udgangspunkt ikke arbejde alene. Derfor skal du altid arbejde under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år.
Der er dog undtagelser. Hvis der ingen risiko er i dit arbejde, eller hvis du er meget rutineret, kan du nøjes med kun at være under tilsyn i perioder.
Det er altid din arbejdsgiver, der har ansvar for, at du får det rigtige tilsyn. -
Når du er under 15 år, skal dine forældre vide, at du har et fritidsarbejde ved siden af din skole.
Arbejdstider og pauser
På skoledage må du maksimalt arbejde 2 timer. På de dage, hvor du ikke går i skole, fx i ferier og weekender, må du maksimalt arbejde 7 timer dagligt.
I de uger, hvor du går i skole, må din ugentlige arbejdstid ikke overstige 12 timer, således at dit arbejde ikke går ud over din skolegang. I de uger, hvor du ikke går i skole, må din arbejdsuge maksimalt være 35 timer.
Du må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og 06.00, og du har krav på mindst 30 minutters pause, hvis din arbejdsdag er over 4,5 timer.Må du arbejde alene på job?
Som udgangspunkt må du ikke arbejde alene. Derfor skal du altid arbejde under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år.
Der er dog undtagelser. Hvis der ingen risiko er i dit arbejde, eller hvis du er meget rutineret, kan du nøjes med kun at være under tilsyn i perioder.
Det er altid din arbejdsgiver, der har ansvar for, at du får det rigtige tilsyn. -
Er du under 13 år, må du som udgangspunkt ikke udføre arbejde for en arbejdsgiver. Du kan dog få tilladelse til at arbejde med nogle bestemte kulturelle aktiviteter såsom:
- Sportsaktiviteter.
- Opvisninger.
- Koncerter.
- Teaterforestillinger.
- Cirkusforestillinger.
- Radio og tv.
- Filmoptagelser og reklamefilm, herunder modelarbejde.
Søg om tilladelse
Hvis du gerne vil arbejde og er under 13 år, skal dine forældre eller den virksomhed, du gerne vil arbejde for, indhente en tilladelse hos Politiet.
Ansøgningen skal sendes til politimesteren i den politikreds, hvor du ønsker at arbejde. Først når det er gjort, kan du begynde at arbejde.
Fritidsjob og studiejob
Hvis du har et fritidsjob eller studiejob, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det er især vigtigt, at du kender dine rettigheder og er opmærksom på, at der kan være visse arbejdsopgaver, som du ikke må udføre grundet din alder. Reglerne er lavet for at passe på dig.