Tilbage

Man skal ikke tage et job, der ikke føles rigtigt

En sygemelding med stress ændrede Anne Neergaards indstilling til arbejdslivet. For både stedet og stillingen skal være rigtig, for at man har det godt.

En sygemelding med stress ændrede Anne Neergaards indstilling til arbejdslivet. For både stedet og stillingen skal være rigtig, for at man har det godt.


Til at starte med tog Anne Neergaard det ikke alvorligt. Hovedpinen, problemerne med at sove og hukommelsen, der svigtede – alt sammen symptomer på stress. Men efter en snak med sin personlige karrierekonsulent i lønsikring gik det op for hende, at hun faktisk blev syg af at gå på arbejde.

- Inderst inde vidste jeg jo godt, at den var gal. Jeg havde givet mig fuldt ud på jobbet over en alt for lang periode, og det hang ikke sammen. Det kunne min familie og omgangskreds også godt mærke på mig, fortæller hun.

Alligevel var det svært for den 42-årige marketingkoordinator at gå til lægen og lade sig sygemelde.

- Det var en kæmpe barriere for mig. Jeg havde dårlig samvittighed over at forlade mine projekter og følte, jeg svigtede mine kolleger, og derudover ville jeg ikke fremstå som svag. Men det var det eneste rigtige at gøre, siger Anne Neergaard.

Usikkerhed begrænser

Hendes historie er ikke unik. Karrierekonsulenterne i Frie taler ofte med medlemmer, der ikke trives i arbejdslivet, men som heller ikke har modet på at kaste sig ud i karriereskift og jobsøgning.

- Det kan der være mange årsager til. Er man i forvejen presset, kan det at finde en helt anden retning virke uoverskueligt, og så kan den dårlige oplevelse også sætte sig på selvværdet, forklarer konsulent Anne Schmidt og fortsætter:
- Man tænker, at ”hvis jeg ikke slår til i dette job, gør jeg nok heller ikke i det næste,” – og det er en rigtig ærgerlig spiral at havne i.

Men det handler også om det skræmmende i at gå en ny vej.

- De ved jo, hvad de har, men ikke, hvad de får – derfor kan frygten for det ukendte godt bremse mange i at tage springet, siger Anne Schmidt.

Mavefornemmelsen gav ny retning

For Anne Neergaard blev det også en ustabil og anderledes proces. Kort efter sygemeldingen, blev hendes stilling nedlagt på grund af en omfattende omorganisering i hele Norden. Hun blev tilbudt en ny stilling i en anden afdeling, men valgte at lytte til mavefornemmelsen.

- Jeg var glad for kollegaerne og følte, at jeg ’burde’ sige ja til at arbejde fremfor at gå ledig, men kulturen var ikke sund for mig.

I stedet tog hun et kursus i online marketing og skiftede så den faste månedsløn ud med livet som ledig.

- Det er slet ikke så usikkert, som jeg frygtede. Jeg har lært, at det at trives er langt vigtigere end fx en høj løn, og derfor er min tilgang til arbejdslivet en helt anden nu.

Søg hjælp

Det takker hun blandt andet sin lønsikring og hjælpen fra karrierekonsulenten for:

- Det blev det nødvendige skub til at komme videre. Man skal ikke være i eller tage et job, der ikke føles rigtigt, og den erkendelse er blevet en kæmpe styrke for mig.

Inden du træffer den beslutning, er det dog en god idé at vende situationen med fx sin karrierekonsulent først. For det handler ikke bare om at vælge en ny retning, men om at finde den rigtige:

- Her er god sparring vigtigt, fordi det gør det tydeligt, hvad årsagen til din mistrivsel er, og hvad du konkret kan gøre for at ændre situationen. Derfor er min opfordring til medlemmerne altid at søge hjælp – det er jo det, vi er her for, siger Fries Anne Schmidt.

Overvejer du at skifte job? Tegn en lønsikring, før det er for sent.