En sikkerhedsvagt blev fyret, fordi han delte billeder fra arbejdet på Snapchat. Kend retningslinjerne og gem de sociale medier til fritiden, lyder rådet fra juristen.
En selfie på det sociale medie Snapchat fik store konsekvenser for 35-årige Christian Borch. For i baggrunden kunne man se en opslagstavle fra det sted, han holdt vagt – det mente arbejdsgiveren, var et brud på tavshedspligten, og han kvitterede med en fyring.
- Det overraskede mig meget. Jeg kender godt reglerne, men bruger Snapchat til fx at sende beskeder, og det kom bag på mig, at det kunne få så store konsekvenser, siger Christian Borch og fortsætter:
- Tænk, at en enkelt besked til vennerne kan gøre, at man mister jobbet. Det føler jeg virkelig, er en overreaktion fra deres side.
Den udlægning bakker jurist i Frie, Anette Damgaard Nielsen, op om:
- Det er arbejdsgiverens ansvar, at de ansatte kender retningslinjerne. Det er en hård sanktion, og man burde have startet med en advarsel først.
Vent til efter arbejde
Ansattes adfærd på sociale medier er stadig et relativt uprøvet område rent juridisk. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne er opmærksomme på, hvilke retningslinjer, der gælder på arbejdspladsen.
- Ellers risikerer du at miste jobbet og havne i en konflikt med din arbejdsgiver, og det er et billede på Facebook eller Snapchat ikke værd, siger Anette Damgaard Nielsen.
Derfor er hendes gode råd, at du venter med at lave opdateringer til efter arbejdstid.
- Risikoen for at komme galt af sted er for høj – tænk på, hvor hurtigt billeder på Facebook kan nå verden rundt. Vent, til du har fri, så er du på den sikre side.
Sagen med Christian Borch endte i et forlig, hvor de nærmere detaljer er fortrolige. Men uanset hvad tager sikkerhedsvagten en vigtig lektie med sig videre i arbejdslivet:
- Det er at være opmærksom på, om der er noget i baggrunden på et billede – og at huske, chefen kigger med overalt, også på sociale medier.