Tilbage

Freya blev anbefalet Frie og sparede tusindvis af kroner

Freyas kollega Jens gjorde oprør mod HK på sin arbejdsplads og fik hende og flere af kollegerne til at skifte fagforening. Den beslutning har hun ikke fortrudt.

Freyas kollega Jens gjorde oprør mod HK på sin arbejdsplads og fik hende og flere af kollegerne til at skifte fagforening. Den beslutning har hun ikke fortrudt.


For 42-årige Jens Romlund, der til dagligt arbejder i IKEA Odense, er fagforening noget, der bør være frit for den enkelte at vælge. Men da han pludselig mistede sin plads i virksomhedens samarbejdsudvalg, fordi HK havde dikteret, at det kun var medlemmer fra røde fagforeninger under LO, der måtte være med i udvalget, følte han sig ramt. Han er nemlig medlem af Frie.

- Jeg følte mig voldsomt provokeret over, at noget, der hidtil har fungeret upåklageligt for mig og mine kolleger, nu pludselig skulle ændres, fordi HK, der har overenskomsten, dikterede, at vi ikke kunne fravige deres regel, fortæller han.

Frit valg med modifikationer

Det førte til, at Jens begyndte at tale med sine kolleger om fagforeningsfrihed og anbefalede dem at blive medlem af Frie i stedet for HK.

- Det var ikke alle, der tog lige godt imod det, fordi den generelle holdning var, at man skal bakke op om dem, der laver overenskomsten, og det synspunkt forstår jeg godt. Men når det er HK, der skal bestemme, hvem der skal have indflydelse på vores fælles arbejdsplads, ser jeg det mest af alt som en form for mobning af dem, der ikke ønsker at være med i deres klub.

Fra HK til Frie

Indtil videre har syv kolleger fulgt Jens’ eksempel og er skiftet til Frie. En af dem er 32-årige Freya Frederiksen, der dog ikke var specielt positivt stemt for at skifte fagforening i første omgang:

- Jeg havde været i HK, siden jeg var studerende. Jeg tænkte, de kendte min historie og kunne bakke op om mit fag.

Men som tiden gik, og Freya blev mere tryg i sit arbejdsliv, begyndte hun alligevel at stille spørgsmålstegn ved sin beslutning.

- Jeg blev overdynget med information om, hvad alle de mange penge, jeg betalte i kontingent, blev brugt til, men jeg synes ikke, det var ikke noget, der gjorde en forskel for mig personligt eller i mit job som Visual Merchandiser her i IKEA.

Da Freya en dag blev bedt om at udfylde en lønstatistik, fandtes hendes fag slet ikke på listen, og det var medvirkende til, at hun tog springet.

- Jeg følte mig ikke specielt taget hånd om, og da Jens så igen foreslog mig at skifte fra HK til Frie, så var jeg klar. Ikke mindst på grund af den store besparelse på kontingentet. Men det tog også cirka 1½ år, griner Freya og anerkender sin kollega for vedholdenheden.

Sparede næsten 7.000 kr. om året

Hun har på ingen måde savnet HK, siden hun skiftede, og hun og familien nyder godt af de cirka 3.500 kr., hun sparer årligt på fagforening og a-kasse.

- Jeg bliver ikke længere spammet med information konstant, og jeg ved, at jeg kan få hjælp, hvis jeg har brug for det. Med Fries rabataftale med Alm. Brand har vi desuden også sparet cirka 2.400 kr. om året på vores forsikringer.

Det glæder også Jens meget, at han har kunnet hjælpe Freya med at opnå en besparelse på næsten 7.000 kr. årligt.

- Det er jo ren win-win at skaffe Frie nye medlemmer! Jeg får glade kolleger og får også selv en gevinst ud af det. Jeg kan klart anbefale andre medlemmer at gøre det samme.

Plads til alle

Samtidig håber Jens på at kunne være med til at skubbe lidt til den der ”ret ind, eller bliv holdt ude”-mentalitet, der stadig eksisterer på mange arbejdspladser, hvor de stor kollektive organisationer regerer.

- Der er plads til os alle, så jeg synes, at vi skulle blive bedre til at samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden. Vi har jo det samme mål om at skabe de bedst mulige forhold på arbejdspladsen. Så er det i min optik lige gyldigt, hvilken fagforening, man er medlem af, slutter han.

Freya Frederiksen og Jens Romlund har været kolleger i IKEA i Odense gennem de seneste 6 år. Sammen med de øvrige kolleger i deres afdeling er de ansvarlige for at skabe et indbydende miljø for kunderne i varehuset.

Hvor meget kan du spare ved at skifte til Frie?