Tilbage

Lønsikring gav modet til at blive selvstændig

Kasper Thustrup havde en drøm. Hans fleksible lønsikring gjorde, at drømmen i dag er blevet til en virksomhed med en millionomsætning.

Kasper Thustrup havde en drøm. Hans fleksible lønsikring gjorde, at drømmen i dag er blevet til en virksomhed med en millionomsætning.


Hvad kan man bruge en lønsikring til, når man gerne vil starte som selvstændig? Ikke så meget, vil de fleste nok sige. Men Kasper Thustrup oplevede det modsatte, da han besluttede at starte selv. Han er medlem af Frie og havde tegnet lønsikring. Og inden for ganske kort tid fik han glæde af begge dele.

- Jeg var salgschef i en logistikvirksomhed og havde en tvist med min leder. Resultatet var, at jeg følte mig uretfærdigt behandlet og ikke trivedes i virksomheden, siger han.
Derfor besluttede han at sige op. For at sikre sig, at alt gik, som det skulle i den forbindelse, tog han kontakt til Frie.

Brug for en guide

- Jeg havde brug for en guide til, hvordan jeg skulle sige op, og hvordan jeg sikrede mig de bedste vilkår i forbindelse med min opsigelse. For der var flere spørgsmål, der skulle afklares; skulle jeg forlade virksomheden så hurtigt som muligt eller gå opsigelsesperioden ud, hvor mange feriepenge skulle jeg have, og hvordan ville en opsigelse påvirke en tidligere aftale om en lønstigning? oplister Kasper Thustrup.

Med hjælp fra Frie fik han styr på, hvad han kunne kræve, og hvad der var rimeligt for ham og hans arbejdsgiver, allerede inden han indgav sin opsigelse.

Drømte om sit eget

- Fra dag ét var jeg i dialog med folkene bag lønsikringen. De gjorde en dyd ud af at finde ud af, hvem jeg var, og hvad jeg ville. De var oprigtigt interesserede i at finde et godt job til mig, siger Kasper Thustrup.

I de næste to måneder søgte han job, blev kaldt til samtaler og sagde også nej tak til et par stillinger.

- Jeg talte med folkene fra lønsikringen undervejs, og de lagde vægt på, at jeg skulle vælge det rigtige job for mig og ikke bare gå efter at få en løn, der går ind hver måned. Der blev taget individuelt imod mig og talt om mine drømme, siger Kasper Thustrup og fortsætter:
- Jeg havde egentlig altid haft en drøm om at blive selvstændig. Men i takt med, at man bliver ældre, bliver man mere og mere sat og får forpligtigelser som hus og familie, der betyder, at der skal gå penge ind på kontoen hver måned. Hvis jeg tog springet, stod jeg potentielt uden løn i flere måneder.

Lønsikring var sikkerhedsnet

Så, hørte Kasper Thustrup om muligheden for at sætte lønsikringen på pause, hvilket er en unik mulighed hos Fries lønsikring. Hvis man har modet, kan man pause lønsikringen i op til seks måneder, hvor man forsøger sig som selvstændig. Og hvis det ikke fungerer, kan man vende tilbage til lønsikringen uden at tabe retten til hjælp med jobsøgningen eller sin fulde lønsikring.

- Det var et fantastisk sikkerhedsnet. Ordningen betyder, at man med god mavefornemmelse kan forsøge sig som selvstændig. Hvis det ikke lykkes, kan man gå tilbage og lede efter job i stedet, uden at det går ud over ens lønsikring. Man kan prøve sig selv af og samtidig vide, at man har noget at falde tilbage på. Det er meget motiverende, hvis man sidder med en iværksætter i maven, siger Kasper Thustrup.

Da opsigelsesperioden fra hans tidligere arbejdsgiver var forbi, stiftede Kasper Thustrup Vin Med Mere, der er en online-vinbutik, sammen med en ven. Og det er gået rigtigt godt. 2014 bliver virksomhedens første regnskabsår, og her ender omsætningen på et tocifret millionbeløb.

Sikkerhedsnettet spillede stor rolle

Da Kasper Thustrup havde truffet beslutningen om at forsøge sig som selvstændig, inden hans opsigelsesperiode udløb, endte han med ikke at få udbetalt penge fra lønsikringen, før han var i gang med sin egen forretning. Med den succes in mente kan det være svært at forstå, at Kasper Thustrup engang var usikker på, om han skulle kaste sig ud i projektet.

- Skal jeg være hudløst ærlig, må jeg nok indrømme, at jeg var meget i tvivl om, hvorvidt det var det rette at gøre. Men sikkerhedsnettet i form af muligheden for at komme tilbage i lønsikringen, hvis det ikke gik, spillede en kæmpe rolle for valget, siger Kasper Thustrup.