Covid-19-krisen kastede pilot Mikkel Møller Hansen fra Billund ud i arbejdsløshed, men med en målrettet indsats og kompetent karriererådgivning er han nu godt på vej og har snart hele tre uddannelser på hånden.
Højt at flyve, dybt at falde, siger man. For 34-årige Mikkel Møller Hansen fik ordsproget pludselig en anden betydning. Han er uddannet pilot, og når covid-19 tvinger en hel branche til at nødlande, har det store konsekvenser for jobsituationen.
– Jeg fløj charterfly hos SunClass Airlines, hvor vi var 40 piloter, der blev fritstillet efter sidst-ind-først-ud-princippet, siger Mikkel Møller Hansen, som blev uddannet for 11 år siden og havde været tre år hos SunClass Airlines.
Mens Mikkel Møller Hansen endnu arbejdede som pilot, havde han leget med tanken om også at uddanne sig til kørelærer, så han havde et andet job at falde tilbage på. Men med fuldtidsjob, hustru, tre børn og hus i Billund var den ikke blevet til noget.
Nu tog han i stedet ambitionen med til det forløb med individuel job- og karriererådgivning, som indgår i Fries lønsikring, og som han påbegyndte, så snart han blev opsagt i slutningen af august 2020.
– Jeg talte med karriererådgiver Simon Gravers om at blive kørelærer. Han støttede mig i mit mål, men vi havde også en ærlig snak om, at det lå noget ude i fremtiden – også længere end min lønsikring rakte. Derfor blev vi enige om, at jeg kunne starte med at tage et erhvervskørekort til lastbil, så jeg på den korte bane kunne søge chaufførjob, samtidig med at lastbilkørekortet også er en forudsætning for uddannelsen til kørelærer, siger Mikkel Møller Hansen.
Oversatte kompetencer fra pilot til chauffør
Det store kørekort kom i hus – betalt af SunClass Airlines – og så startede en ny udfordring: Jobsøgningen.
– At søge job i 2021 er noget helt andet, end jeg har været vant til som pilot, hvor man typisk ansøger via en formular på flyselskabets hjemmeside, bliver udvalgt til test i en flysimulator og derefter har et interview. I dag er det jo med LinkedIn, opsøgende telefonopkald og rundsave på albuerne, siger Mikkel Møller Hansen, som bl.a. fik hjælp af karriererådgiveren til at lave et CV målrettet chaufførjob.
– Bl.a. lavede Simon og jeg en rigtig god øvelse, hvor jeg oversatte mine kompetencer fra pilot til chauffør. At jeg fx er vant til at overholde sikkerhed og procedurer, at jeg er løsningsorienteret og har teknisk forståelse, og at jeg er en teamplayer, uddyber han.
Hav en fortælling, du selv tror på
Vognmændene var dog ikke overbeviste. De så Mikkel Møller Hansen som overkvalificeret og som en flyvsk fugl, der ville søge tilbage mod himlen ved første givne jobmulighed. Under alle omstændigheder stod det hurtigt klart, at han ville stå stærkere i jobsøgningen med et erhvervskørekort til anhænger, hvilket han brugte sine seks ugers jobrettet uddannelse i a-kasse-regi på at tage.
– Jeg havde hele tiden karrierådgiverne med på sidelinjen, og min anden karriererådgiver Lillian Kristina Jacobsen havde et overraskende godt netværk inden for vognmandsbranchen og forsøgte at hjælpe mig på vej, siger Mikkel Møller Hansen og fortsætter:
– Hun var hele tiden på og hurtig til at vende tilbage. En dag oplevede jeg, at et opsøgende opkald til en vognmand halvt udviklede sig til en jobsamtale over telefonen, og at den ikke gik specielt godt! Det skrev jeg til hende i en mail, og dagen efter var hun i telefonen for at give mig sparring med udgangspunkt i de erfaringer, jeg havde gjort mig. Som hun sagde: "Du er nødt til at have en fortælling, som du selv tror på", ligesom hun også rådgav mig om at nedtone pilotdelen for at undgå på forhånd at skrive mig ud af de chaufførjob, jeg søgte. I stedet for at skrive, at jeg havde fløjet som pilot i 11 år, kunne jeg fx skrive, at jeg er uddannet pilot og har 11 års erfaring med transport.
Imponeret over karriererådgiverne
Karriererådgivningen gjorde Mikkel Møller Hansens jobsøgning skarpere og skarpere.
– Det var markant, hvor meget bedre jeg fik gang i dialogen og kom til jobsamtaler, siger Mikkel Møller Hansen og tilføjer:
– Jeg kan huske, hvordan jeg sad en aften derhjemme og sagde til min kone: "Det med jobsøgning har karriererådgiverne altså bare styr på!".
Desværre var det stadig ikke nok til at overbevise vognmændene om at turde satse på Mikkel Møller Hansen, så uddannelsen til kørelærer fremstod i stigende grad som en bedre løsning. Derfor indvilgede det lokale jobcenter i at betale for et voksenpædagogisk kursus og kørelæreruddannelsen, som Mikkel Møller Hansen nu er i gang med at tage, samtidig med at han modtager dagpenge.
– Jeg er færdig til september, og så har jeg hele tre uddannelser. Jeg vil stadig gerne flyve, men måske kan det være i kombination med at være kørelærer. Jeg synes, at jeg har gode kort på hånden, understreger Mikkel Møller Hansen.
Valgte den bedste lønsikring
Allerede inden pandemien var Mikkel Møller Hansen bevidst om, at pilothvervet kan være usikkert, og da han samtidig betaler af på sin dyre, egenfinansierede pilotuddannelse, sørgede han for at have en lønsikring.
– Jeg valgte Fries lønsikring, fordi den har fået de bedste anmeldelser, og fordi jeg var velkommen, selvom jeg er pilot. Det er ikke alle steder, man er det, på grund af jobusikkerheden i vores erhverv. For i princippet er man ufaglært, hvis man ikke kan komme til at flyve den type fly, man er uddannet i, konstaterer Mikkel Møller Hansen.