Tilbage til magasin
19. mar 2018

Arbejdsuge på fire dage er en kæmpe gevinst

IT-virksomheden IIH Nordic indførte 30-timers arbejdsuge og ændrede rutinerne – det halverede sygefraværet og øgede produktiviteten.

IT-virksomheden IIH Nordic indførte 30-timers arbejdsuge og ændrede rutinerne – det halverede sygefraværet og øgede produktiviteten.

I et år har alle de ansatte hos IIH Nordic holdt fri hver fredag. It-virksomheden har skiftet de 37 timer ud med en arbejdsuge på fire dage – og det kan mærkes:

- Selvom vi arbejder færre timer, så er det mere effektivt og på nye måder. Det har gjort mig mindre stresset og givet mere overskud både som ansat og privat, fortæller 28-årige Mette Kjølbro Hald, der er HR-ansvarlig og står for at optimere virksomhedens arbejdsgange.

Det kan lade sig gøre, fordi der med den ændrede arbejdstid også fulgte nye rutiner, så de ansatte nu skiftevis arbejder intensivt og koncentreret i 25 minutter og bagefter holder helt fri i fem.

- Det har virkelig gjort, at jeg reflekterer mere over mit tidsforbrug og om noget kan løses anderledes og hurtigere – fx ved at udlicitere opgaver, siger Mette Kjølbro Hald.

En ny kultur

Direktøren traf beslutningen netop med et ønske om at udfordre hamsterhjulet og se, om der fandtes mere effektive måder at gøre tingene på, som også gav gladere ansatte:

- Vi er drevet af værdier og vil gerne skabe livskvalitet for medarbejderne. Det her er en af måderne, som også kommer os til gavn, forklarer Henrik Stenmann.

Tallene taler nemlig for sig selv – siden forandringer blev implementeret, er sygefraværet halveret og produktiviteten øget med 20 procent.
- Det skyldes, at vi har fået skabt en ny kultur, hvor vi reflekterer meget mere over, hvordan vi arbejder mest effektivt, siger han og fortsætter:
- Både i forhold til den måde, vi holder møder på, men også når det gælder at bruge nye teknologier optimalt, så det understøtter vores arbejde.

Udfordringer i praksis

Men selvom de ansatte ifølge Mette Kjølbro Hald ’nærmest følte eufori, ’ da ændringerne blev præsenteret, følger der også forhindringer med at gennemføre store forandringer i en virksomhed.

- Den største udfordring var at få de ansatte til at se den dybere mening med det og finde deres indre motivation. Selvom man læser en masse bøger om, hvor godt noget virker, så tager det alligevel tid at ændre folks vaner – det kræver virkelig en investering, forklarer direktøren.

Den samme oplevelse var der blandt de ca. 50 ansatte:

- Der blev sat mange tiltag i gang, og det kan være svært at leve i konstante forandringer. Så det handler om at skabe en stemning, hvor det ikke ses som en udfordring, men som en naturlig del af arbejdslivet, siger Mette Kjølbro Hald.

Den rette motivation

Netop udsigten til nedsat arbejdstid var en stor del af guleroden, ligesom det satte skub i tingene, da de systematisk satte mål op for arbejdet med de nye rutiner og ugentligt evaluerede på indsatsen og de ansattes tilfredshed.

- Vi vil jo alle gerne arbejde smartere og holde mere fri. At måle på effekterne gør os meget bevidste om, hvad vi selv kan gøre, og hvor vi stadig mangler at rykke os lidt, fortæller Mette Kjølbro Hald.

Derfor er hendes gode råd til andre også at gå ind i forandringsprocesser med åbenhed:

- Det er anderledes og kan være svært at bryde en vane. Men hvis man selv gør en indsats og engagerer sig med et åbent sind, så kan det næsten kun blive en succes.

FAKTA

  • IT- virksomheden IIH Nordics har 50 ansatte og hjælper virksomheder med at realisere deres digitale potentiale.
  • De har indført en 4-dages arbejdsuge, øget fokus på sundhed og implementeret pomodoroteknikken, hvor man skiftevis arbejder intensivt i 25 minutter og derefter holder pause i fem.
  • Resultatet er en halvering af sygefraværet og øget produktivitet på 20 procent.
Magasinartikler

Flere magasinartikler