Tilbage til magasin
19. mar 2018

Er du også en digital junkie?

Lever du dit liv gennem din smartphone i en verden, hvor alt er nemt og lækkert og med filter på, så fjerner du, ifølge speciallæge Imran Rashid, din realitetssans.

Lever du dit liv gennem din smartphone i en verden, hvor alt er nemt og lækkert og med filter på, så fjerner du, ifølge speciallæge Imran Rashid, din realitetssans.

Har du det også svært med kedelige møder og rutinearbejde? Måske er du en af de mange, der glemmer at træne hjernen til kedsomhed. Med smartphonen som evig underholdningskanal har vi nemlig skabt en unaturlig tilværelse, hvor der altid skal ske noget. Det koster på vores evne til at holde koncentration.

Vores ukritiske tilgang til digitale medier kan gøre os syge, fordi vi udsætter os selv for en konstant mental overbelastning. Derfor har Imran Rashid, der er speciallæge og foredragsholder, skrevet bogen SLUK.

- Vi har vænnet vores hjerner til de her hurtige dopaminbelønninger, vi får ved at tjekke beskeder, nyheder eller likes utallige gange dagligt. Pludselig tjekker du også din arbejdsmail derhjemme og bruger ventetiden hos bageren eller toiletbesøget til at tjekke op på Facebook. Du har speederen i bund konstant uden overhovedet at tænke over det, fordi din hjerne aldrig får ro.

Mig, mig, mig…

Men hvorfor er det så svært at lade telefonen ligge? Undersøgelser viser, at vi i gennemsnit tjekker vores telefon mere end 100 gange og liker, swiper eller trykker ca. 2.500 gange – om dagen! Vi er med andre ord blevet til digitale junkier, hvis adfærd er drevet af jagten på alt det, vi selv synes, er spændende. Imran Rashid sammenligner det med konstant at pakke små julegaver op. Problemet er bare, at hvis hver eneste dag er juleaften, forsvinder magien.

- Vi har fået skruet vores mentale tomgang op på et niveau, hvor vi bliver rastløse, hvis der går 5 minutter, hvor vi ikke har fået social anerkendelse i form af nyheder og likes eller mails. Hvis der ikke er nogen, der har interageret med dig, så mangler du det. Det er en usund udvikling, fordi det træner hjernen til, at den konstant skal dyrke sig selv.

Få næsen væk fra telefonen

Imran Rashids pointe er, at man nogle gange i det virkelige liv bliver nødt til at bruge tid på kedelige forpligtelser som fx arbejde, uddannelse, opsparing, familie osv. – Bare fordi man skal!

- Alt, hvad du kigger på i dag, handler om at få folk til at fejle ift. deres behovskontrol. Uanset om det handler om kviklån eller slik. Hvis vi vænner os til, at alt er nu, og vi aldrig behøver at vente, holde ud eller få et nej, så mister vi evnen, for den skal trænes, og det er en udfordring, der er gennemgående på arbejdspladser, i relationer, hos individer og på samfundsniveau, siger Imran Rashid og fortsætter:

- En anden udfordring ved primært at leve i den digitale verden med telefonen foran næsen er, at vi mister evnen til at udvikle empati og holde øjenkontakt og være i noget, der keder os, for det træner vi aldrig nede i skærmen.

Hvis du gerne vil tage kontrollen over dit liv tilbage, foreslår lægen, at du, hver gang du har din telefon i hånden, spørger dig selv: Er det mig, der har valgt at tage min telefon i brug, eller har den overtaget mig?

- Vi ved det godt, når vi står med telefonen, om vi selv har ønsket det, eller om vi bare gør det pr. automatik, slutter Imran Rashid.

Magasinartikler

Flere magasinartikler