Tilbage til magasin
15. mar 2021

Har du fundet vejen til DIT talent?

Passion giver livskvalitet, motivation og arbejdsglæde. Men hvordan stimulerer man sin passion, som kan udløse det store drive og potentiale, vi alle har i os? Det giver talentudvikler Iris Engelund sit bud på her.

Passion giver livskvalitet, motivation og arbejdsglæde. Men hvordan stimulerer man sin passion, som kan udløse det store drive og potentiale, vi alle har i os? Det giver talentudvikler Iris Engelund sit bud på her.


Kender du følelsen af pludselig at være rastløs, men du ved ikke rigtig, hvor det kommer fra? Det sker, når din hjerne ikke bliver stimuleret, og det kan have en meget stor omkostning for din trivsel.

– I mit arbejde med at afdække talenter, kan jeg hjælpe med at åbne folks øjne for deres sande passion. Vores passion hænger nemlig meget sammen med, om vores hjernes talenter er stimulerede eller ej. At finde vores passion er noget, vi alle bør stile efter som mennesker. Vi bliver mere effektive, produktive og glade, når vi arbejder passioneret, fortæller Iris Engelund, der har mange års erfaring med at bringe passionen frem i mennesker og på den måde få deres talent til at blomstre.

Arbejdet skal være meningsfuldt

Gennem vores liv og erfaringer har vi skabt forskellige ”wires” i vores hjerne, som er blevet vores hjernes talenter. Vores talenter er med andre ord de ting, som vi er dygtige og hurtige til og dét, som falder os nemt. Når hjernens wires – også kaldet neuroner – stimuleres, giver arbejdet også mere mening, og så øges vores effektivitet. Jo flere neuroner, der er stimuleret i vores arbejdsopgaver, jo mere meningsfølelse har vi, når vi udfører de opgaver, og jo mere passionerede er vi, ifølge Iris Engelund:

– Hvis vi ikke er stimulerede, keder vi os og bliver demotiverede og stressede. Hjernens talenter kræver stimulans – og kan spille os et puds, hvis vi ikke er bevidste om det. Hvis man fx er meget målrettet som person, vil man altid stile efter mål og blive motiveret af det. Har man et stærkt målrettet talent, er man ofte også hurtig til at nå i mål. Og det er netop her, at der sker noget med vores talent, som vi skal være opmærksomme på. Så snart målet er nået, forsvinder spændingen og drivet ved det samtidig. Talentet søger ny stimulans. Får man det ikke, bliver man demotiveret.

Talenterne skal bruges

Det er ud fra den forståelse af vores hjernes talenter, at Iris Engelund arbejder med at afkode menneskers passion og hjælper dem med at øge deres effektivitet og drive og dermed også mindske risikoen for stress og mistrivsel. Nogle gange kan talenterne godt være mere skjulte end hos andre. Så handler det om at finde ud af, hvad man er drevet af, så talentet kan komme i spil. Det gør hun fx ved at se på den ramme, som medarbejderen er i.

– Vores selvtillid er koblet til vores talent, så det er utrolig vigtig viden at finde ud af, hvordan rammen skal se ud, og hvilke opgaver, vi skal have for at trives og mærke drive og passion. Tager vi ikke hensyn til det, opstår der rastløshed og mistrivsel, og det kan i sidste ende føre til stress. Det lyder måske ikke sådan, men det er faktisk utrolig stressende at sidde og løse opgaver, man slet ikke synes er motiverende og have følelsen af, at man ikke bruger sig selv på den rigtige måde. Hvis du fx er et vidensøgende talent, får du lynhurtigt ny viden. Men hvis du ikke kan bruge din viden eller udvikle den i dit job, kan du hurtigt komme til at kede dig.

Måske er løsningen ikke altid bare at finde nyt job. Måske du kunne udvikle dig i dit nuværende, hvis du gør din leder opmærksom på, hvad det er, der driver og motiverer dig, og hvad du ønsker. Det er nemlig ikke sikkert, at det er noget, din chef er opmærksom på, og slet ikke, hvis hans talent er et andet end dit.

Hvad er din logik?

Når man møder en person med det samme talent som en selv, har man ofte den samme logik. Det kan fx være to personer, der begge er analytiske og sætter pris på konkret fakta. Det kan give en artsfællefølelse, hvor man hverken skal forklare sig eller forsvare sig. Man er helt på bølgelængde. Det omvendte gælder også, hvis du møder det modsatte, forklarer Iris Engelund:

– Hvis en optimist og en risikotænker fx møder hinanden, så har de som udgangspunkt en allergi i kommunikationen, fordi den ene synes, at alt er muligt, og den anden tænker kun på risici og udfordringer. Risikotænkerens fornemmeste opgave er at styre uden om fare og være på forkant. Han bliver meget bekymret, når optimisten ikke kan se problemerne, og optimisten bliver irriteret over modviljen – for i hans optik kan alting jo lade sig gøre.

Så begynder de at argumentere for deres egen logik i samtalen, og så bliver det svært. Men det er med til at forklarer, hvorfor så mange kender til tanken: Hvorfor gør de andre ikke bare som jeg – Det er jo den åbenlyse ting at gøre.

Hvis du afskærer dig selv fra at bruge dit talent rigtigt, er konsekvensen, at du langsomt bliver drænet, og det ender for flere med stress.

– Meget af stressen ligger i, at vi presser os selv til at sidde i en leverpostejsramme, som er fin nok – bare ikke hver dag, for så mister du langsomt dig selv.

Du mister lidt energi hver dag uden at være bevidst om, hvad der sker. Du kan bare mærke energien forsvinde. Derfor er det så vigtigt at få hjernen til at forstå, før den vil gå. Og det er det, jeg prøver at hjælpe med igennem talentarbejdet, slutter Iris Engelund.

Om Iris Isabella Engelund

Iris Isabella Engelund er foredragsholder og talentudvikler. Hun har mere end 20 års erfaring med vækststrategier, ledelse og teamudvikling, samt coaching, både kommunalt og i det private erhvervsliv. Hun har blandt andet også udviklet koncepterne ‘Sæt dit talent i spil’ og ‘Play your talent‘, som kan afdække talenter nemt og effektivt.

Magasinartikler

Flere magasinartikler