Tilbage til magasin
15. mar 2021

Har du talent for noget, skal du forfølge det

Divya Das er uddannet landbrugsgeograf, blev kendt som tv-meteorolog og forklarer dig nu europæisk politik, så du lytter. Læs, hvordan et nysgerrigt hjem, flair for formidling og hårdt arbejde har formet hendes tv-talent.

Divya Das er uddannet landbrugsgeograf, blev kendt som tv-meteorolog og forklarer dig nu europæisk politik, så du lytter. Læs, hvordan et nysgerrigt hjem, flair for formidling og hårdt arbejde har formet hendes tv-talent.


Der er altid noget i baggrunden, når du ser Divya Das på tv. I starten var det et stort vejrkort på Danmarks Radio, så fulgte flere år med en ofte hektisk nyhedsredaktion på TV 2 News, derefter et tapet af infografikker på TV 2 Nyhederne og senest Big Ben og det britiske parlament. I øjeblikket er basen i København, og til august bliver Bruxelles ny kulisse for TV 2s erfarne Europa-korrespondent.

Det kræver noget særligt at være den person, som stiller sig i forgrunden og forklarer og perspektiverer skelsættende begivenheder som fx Brexit, så hr. og fru Danmark hjemme i stuen både fatter interesse og forstår dem på et par minutter.

– Jeg har evne for at koge komplicerede ting ned og forklare dem på en forståelig og underholdende måde, så seerne bliver fastholdt, siger Divya Das.

Interviewet handler om talent, men Divya Das taler om evner. Hun tøver med at bruge ordet talent.

De evner handler bl.a. om at være god til at kommunikere. Noget, som har været en rød tråd i Divya Das’ karriere, selvom den på papiret ser spraglet ud.

Fra landbrugsgeograf til tv-korrespondent

Hun er uddannet landbrugsgeograf fra Københavns Universitet og med en ansættelse hos Fødevareøkonomisk Institut tegnede det til en levevej som akademiker. Den vej tog så en helt ny retning, da hun søgte og fik jobbet som tv-meteorolog og slog siden et stort sving i retning af nyhedsvært og tv-korrespondent.

– Det var under mit studie, at jeg første gang mærkede, at jeg kunne lide at formidle og kommunikere. Vi var en stor årgang, og mange havde det svært ved at skrive speciale, men jeg elskede det. Det at have tiden til at fordybe sig i et område og gøre det tilgængeligt for andre, forklarer Divya Das, der skrev universitetsspeciale om ‘Dansk Landbrug i 2010 – en kvantitativ fremskrivning og kvalitativ vurdering’.

Nysgerrig familie

Nysgerrig er en anden god egenskab som journalist. Divya Das vil hellere spørge og tale med andre – end tale om sig selv – og den nysgerrighed tilskriver hun i høj grad sin danske opvækst med indiske forældre.

– Nysgerrighed er en del af mit DNA. For mere end 50 år siden drog min far og mor ud i verden, fordi de havde mod på at lære, møde nye mennesker og blive klogere. Jeg er vokset op i et snakkende, spørgende og videbegærligt hjem. Når vi sad og talte ved aftensbordet, og der var noget, som vi ikke vidste, var det hen at slå op i encyklopædien med det samme, siger Divya Das og fortsætter:

– Med familie i Indien har jeg rejst til eksotiske steder, siden jeg var barn, så det er naturligt for mig at møde det, som jeg ikke kender, med nysgerrighed.

Hvad angår at spørge, har Divya Das også fået noget andet med hjemmefra:

- Hvis der er noget, du vil, skal du spørge. Det værste, der kan ske, er at få et nej. Og det er ikke farligt.

Studievært på TV 2 News

Sådan et nej fik Divya Das, da hun efter nogle år som tv-meteorolog tog journalistiske kurser og spurgte sin chef, om der var mulighed for at skifte vejrprognoserne ud med tv-journalistik. Det var der ikke, og nej'et fik Divya Das til at kontakte TV 2, som skulle bruge studieværter til den nye nyhedskanal TV 2 News.

– Hvis du har talent for noget, skal du forfølge det. Også selvom det ikke lykkes i første omgang. Jeg er rimelig stædig, og hvis noget ikke lykkes på én måde, er der sikkert en anden måde. Du skal selvfølgelig ikke være dumstædig, men det er okay at være ambitiøs og at sige det højt, siger Divya Das.

Lige dele evne og hårdt arbejde 

Divya taler ikke kun om at dyrke sit talent. Hun taler også om at styrke sit talent. Som den professionelle sportsudøver, der hele tiden træner for at udvikle og vedligeholde sit talent.

– For mig er talent lige dele evne og hårdt arbejde. Stillingen som Europa-korrespondent med base i London var mit store spring fra 10-meter-vippen. Jeg skulle dække alle hjørner af britisk politik, og jeg skulle lave tv-indslag – og dem havde jeg svært ved at knække koden på. Jeg havde ikke mavefornemmelsen for rytmen i et godt indslag, så en erfaren kollega fra TV2 Nyhederne kom til London og underviste mig i tre lange dage, til jeg følte, at jeg ikke famlede i blinde. Det er stadig ikke alle indslag, som sidder i skabet, men når de gør, sørger jeg for at lære af det, siger Divya Das, der er både selvkritisk og lytter til og lærer af kritik fra andre.

– Talent har ingen udløbsdato, hvis du sørger for at holde dig relevant, efteruddanner dig og bygger videre på det, du kan. Når du gør det, kan det føre mange vegne, understreger Divya Das.

Om Divya Das

  • Divya Das er 42 år og datter af indiske forældre, som kom til Danmark i slutningen af 1960’erne. Hun har en storesøster og er opvokset i Birkerød.
  • Divya Das er uddannet landbrugsgeograf fra Københavns Universitet i 2003, og efter en kort ansættelse hos Fødevareøkonomisk Institut kom hun til Danmarks Radio, hvor hun var tv-meteorolog i tre år.
  • I 2006 blev Divya Das ansat som nyhedsvært på TV 2 News, og i 2009 blev hun fast nyhedsvært på TV 2 Nyhederne i Odense. I sin tid på TV 2 har Divya Das bl.a. dækket klimatopmøder, tsunamikatastrofen i Japan, valg i USA og Brexit i Storbritannien. P.t. er hun TV 2s Europa-korrespondent med base i København, og fra og med august får hun base i Bruxelles.
  • I 2016 og 2017 modtog hun Billed-Bladets guldpris som Årets Kvindelige Nyhedsvært.
  • Divya Das har udgivet kogebogen ‘Vores indiske køkken’ sammen med Manu Sareen og bogen ‘Briterne og brexit – en frontberetning’ sammen med sin mand Kim Bildsøe Lassen.
Magasinartikler

Flere magasinartikler