Tilbage til magasin
15. mar 2021

Undgå smerter, når du arbejder hjemme

Vi er ikke vant til at arbejde hjemmefra i det omfang, vi har gjort i coronatiden. Derfor oplever flere at få ondt forskellige steder. Både fordi vi sidder anderledes, og fordi vi ikke får de pauser, som vi er vant til.

Vi er ikke vant til at arbejde hjemmefra i det omfang, vi har gjort i coronatiden. Derfor oplever flere at få ondt forskellige steder. Både fordi vi sidder anderledes, og fordi vi ikke får de pauser, som vi er vant til.


Her får du 6 gode råd til, hvad du kan gøre for at undgå, at tiden på hjemmekontoret bliver påvirket af smerter i kroppen.

1. Bordet

Det vigtigste er ikke, at du har et hævesænkebord derhjemme, men at sørge for, at der er plads nok omkring dig, og at skærmen og tastaturet kan placeres så langt tilbage på bordet, at underarmene kan hvile på det under arbejdet. Det er især vigtigt, hvis du er en af de personer, som oplever, at det spænder op i nakken efter en dag på hjemmekontoret.

2. Stolen

Hvis det er muligt at snuppe kontorstolen med fra arbejdspladsen til hjemmekontoret, er det en god idé. Ellers kan du indrette dig med puder i ryggen eller på sædet af din foretrukne stol. Eller ved at sætte dig på en gymnastikbold eller op ad væggen i sengen. Det gælder om at være kreativ. Der er ikke en korrekt måde at sidde på. Hvis du sidder behageligt, er det en rigtig arbejdsstilling for dig.

Skift arbejdsstilling

3. Skift arbejdsstilling

Den arbejdsstilling, der føles rigtig fra morgenstunden, er ikke nødvendigvis den, der fungerer for dig om eftermiddagen. Derfor er det en god idé at skifte rundt mellem forskellige arbejdsstillinger i løbet af dagen. Måske kan du opleve, at de stillinger, der føles forkert for dig, kan skabe smerte. Prøv at se, om du kan skifte stilling eller holde flere aktive pauser, hvis det gør ondt.

Hold pauser

4. Hold pauser

Det er en god idé at holde en kort pause fra arbejdet én gang i timen, hvor du rejser dig fra stolen og får gang i kroppen. Rejs dig fx fra stolen og bøj i knæene, indtil du lige præcis rører sædet med bagdelen - som om du skulle til at sætte dig. Herefter rejser du dig langsomt og gentager øvelsen. Når vi er fysiske, aktiverer vi kroppens medfødte smertelindrende system. Det er også en god idé at gøre, før smerterne kommer.

Gå en tur udendørs

5. Gå en tur udendørs

Kroppen lider, hvis vi ikke bevæger os. Når vi holder os i gang, holder vi også degenerationen af kroppen i skak og kommer væk fra de fastlåste stillinger foran computeren på hjemmekontoret. Samtidig vil den friske luft for mange også have den ekstra bonus, at koncentrationen og effektiviteten stiger, når hjernen har fået en pause.

Smertelindring

6. Smertelindring

Døjer du allerede med smerter i nakken og ryggen efter måneder på hjemmekontoret, er der også hjælp at hente i fysiske øvelser. Stil dig op med eksempelvis en halvlitersflaske i hver hånd. Start med hænderne foran lårene og løft dem op mod loftet i en skrå vinkel på cirka 45 grader ud fra kroppen. Stop, når dine albuer er i øjenhøjde og sænk dem derefter igen. Lav ca. 12 gentagelser.

Kilde: Fysioterapeut Morten Høgh, nyheder.tv2.dk

Magasinartikler

Flere magasinartikler