Tilbage til magasin
14. jun 2019

Brænd igennem til jobsamtalen

Du har udarbejdet en fantastisk ansøgning og er blevet indkaldt til samtale. Nu mangler du bare at overbevise din kommende arbejdsgiver om, at du er den helt rigtige til jobbet. Her får du ni gode råd til at nå målet.

Du har udarbejdet en fantastisk ansøgning og er blevet indkaldt til samtale. Nu mangler du bare at overbevise din kommende arbejdsgiver om, at du er den helt rigtige til jobbet. Her får du ni gode råd til at nå målet.

I din ansøgning har du forholdt dig til virksomheden, de efterspurgte kompetencer og kvalifikationer og det, som "står mellem linjerne". Derfor har du "ramt rigtigt" med din ansøgning. Nu gælder det jobsamtalen!

9 gode råd til jobsamtalen

Husk først og fremmest, at alle er nervøse til en jobsamtale, så det skal du ikke føle som et svaghedstegn. Til jobsamtalen ønsker begge parter at gøre et godt indtryk og at skabe en god og konstruktiv dialog. Det rigtige match til jobbet er vigtigt for både dig og virksomheden.

1. Kend dit publikum

Sæt dig godt ind i virksomhedens arbejde, seneste nyt, de ansatte, evt. dresscode – så er du allerede godt i gang.

2. Vær forberedt

Til en jobsamtale er de tilstedeværende interesserede i at høre mere om dig og din erhvervserfaring. Brug derfor gerne tid på at overveje, hvad de kan finde på at spørge dig om – og øv gerne svarene, uden at det virker alt for indstuderet. Det gælder om at få flettet din motivation for jobbet og relevante kompetencer ind i din respons.

3. Kom aldrig for sent

Kom gerne 10 minutter før din samtale starter. Så har du tid til eventuelt lige at hilse på de andre i virksomheden og finde dig til rette.

4. Positiv adfærd og den svære smalltalk

Få løsnet op inden samtalen – virk positiv og brug gerne smalltalk, hvor du evt. roser lokalerne, spørger hvor længe de har været på denne adresse eller andet, der falder naturligt og får samtalen naturligt i gang.

5. Brug kroppen

Dit kropssprog er enormt vigtigt til en jobsamtale. Tænk derfor over, hvilke signaler du sender - giv et godt håndtryk, smil og søg øjenkontakt, så du fremstår imødekommende, interesseret og åben.

6. Lyt og læs

Lyt og læs situationen og mærk efter, hvornår der er en naturlig pause i samtalen. Interviewerens kropssprog signalerer, at det er din tur til at tale, og når du fornemmer det, er det din tur til at vise, hvad du kan, og hvem du er. Vær præcis, men vær opmærksom på ikke at komme med lange fortællinger, så intervieweren "mister interessen". Husk også, at det er helt i orden at tænke, før du taler - altså pauser.

7. Brug eksempler

Undgå floskler til jobsamtalen og brug eksempler på din kunnen i stedet. Alle kan eksempelvis sige, de er "gode til at have mange bolde i luften". Vil du skille dig ud, skal du i stedet eksemplificere gennem tidligere opgaver og erfaringer, at du er god til at løse mange opgaver på en gang.

8. Stil modspørgsmål

Når du kommer til en jobsamtale, vil de tilstedeværende helt sikkert spørge dig, om du har nogle spørgsmål til dem. Sørg derfor altid at have forberedt nogle relevante spørgsmål hjemmefra, der eksempelvis handler om virksomheden og den konkrete stil-ling. Hvad har der været af nyheder om virksomheden – hvis der ikke har været noget i pressen – så se på virksomhedens hjemmeside, her findes næsten altid en side med ”sidste nyt” eller ”aktuelt”. Det viser, at du har sat dig ind i tingene og oprigtigt er inte-resseret i stillingen, og det er med til at få dig til at fremstå velinformeret og velforberedt. Skriv dine spørgsmål ned, så du ikke glemmer dem i situationen.

9. Afslutningen

Når I når til afslutningen af jobsamtalen, er det vigtigt, at du efterlader de tilstedeværende med et godt indtryk af dig. Så slut af med at takke for en god samtale – også evt. med en mail, hvor du bekræfter, at du stadig er interesseret.

Skulle du ikke få jobbet i denne omgang, så er det vigtigt, at de har fået et positivt indtryk af dig, hvis nu du i forbindelse med en ny stilling, skulle blive kaldt til samtale i virksomheden igen.

Held og lykke med din jobsamtale – og husk at være dig selv.

Mere info

Du finder mere info og eksempler på de mest almindelige spørgsmål til jobsamtalen under Find svar.

Jobsøgningskurser

Vi holder løbende kurser og workshops om jobsøgning - tjek vores kursusoversigt.

 

Magasinartikler

Flere magasinartikler