Tilbage til magasin
14. jun 2019

Du skal turde fiaskoen for at brænde igennem

Jonatan Spang er brudt igennem som komiker og satirisk vært på tv takket være en grundlæggende interesse for at stå på en scene og et par år uden tøjvask eller velfungerende parforhold. Til trods for det kan han stadig blive i tvivl om, hvorvidt det næste projekt lykkes.

Jonatan Spang er brudt igennem som komiker og satirisk vært på tv takket være en grundlæggende interesse for at stå på en scene og et par år uden tøjvask eller velfungerende parforhold. Til trods for det kan han stadig blive i tvivl om, hvorvidt det næste projekt lykkes.

Det lå ikke i kortene, at Jonatan Sprang skulle blive et kendt ansigt, der brændte igennem på teaterscener, som anerkendt komiker og som satirisk vært på TV uge efter uge. Med en mor, der var pædagog, og en far, der var ingeniør, var der ikke andre i familien i Gladsaxe, der levede af eller interesserede sig for scenekunst.

– Da jeg lavede ti minutter på en open-mic-aften ret kort tid efter, jeg var begyndt på standup, ringede en kvinde, som jeg engang havde lavet studenterrevy med. Hun havde hørt, at jeg var begyndt at lave standup, og spurgte, om jeg ville underholde ved en fest for seminarstuderende. Det var det første job, jeg fik betaling for, siger Jonatan Spang.

Længe om selv at tro på det

Standup-miljøet var rart at færdes i for Jonatan Spang, der fandt et fællesskab med mennesker, som synes, de samme ting var sjove. Der var ingen planer om, at det skulle være noget, han kunne leve af, endsige lave en karriere ud af.

– Jeg havde hørt mine forældre brokke sig over deres job, og det gjorde indtryk på mig. Jeg vidste, at sådan et arbejde ville jeg ikke have, og jeg var enormt bange for at ende med at arbejde med noget, jeg ikke havde lyst til, bare fordi jeg havde brug for pengene. Derfor havde jeg en lille andelslejlighed på Nørrebro, som var så billig, at jeg kunne betale husleje nærmest ved at samle flasker. Det lyder kedeligt og snusfornuftigt, men det var, fordi jeg var mange år om selv at tro på, at jeg kunne leve af komik, siger Jonatan Spang.

I mange år var standup en hobby ved siden af uddannelsen på teaterskolen, som han tog mere seriøst. Han vidste, at det ville kræve hårdt arbejde at få fodfæste som nyuddannet skuespiller.

Kilometer i benene

Så de første år efter uddannelsen spillede Jonatan Spang fire forestillinger om året på forskellige teatre – hvilket er så mange som menneskeligt muligt.

– Jeg havde besluttet, at jeg ville bruge nogle år på at få kilometer i benene. Det kunne jeg kun, fordi jeg ikke havde kæreste eller børn. Der var meget lidt liv ved siden af. Jeg kunne gå til prøver på Aarhus Teater om dagen og spillede forestilling i Allerød om aftenen. Sådan noget kan man kun, hvis man accepterer, at man fx ikke får vasket tøj, og jeg ødelagde mange parforhold på den måde. Jeg ville ikke gide det i dag, men der var en enorm sult og benovelse over, at folk ringede og ville have mig med, siger han.

Mærker man, at man brænder igennem?

Selvom det ikke kastede langvarige parforhold af sig, gav arbejdet pote på den professionelle front. I de kommende år lavede han stadig standup ved siden af teaterforestillingerne, og han var også teaterdirektør på Nørrebro Teater i en periode.

– Første gang jeg kunne mærke, at der for alvor blev lagt mærke til mig, var da DVD’en med 10-års jubilæet med "Talegaver for børn" udkom – DVD-markedet var enormt dengang. Men man kan ikke altid selv mærke, hvornår man brænder igennem. "Gynt", som var den bedste teaterforestilling, jeg nogensinde har lavet, spillede vi over 100 gange. Samme år var jeg vært på Zulu Awards, som i alt tog syv dage at lave, men blev set af langt flere mennesker. Der er forskel på, hvornår man brænder igennem i sin egen optik og i folks bevidsthed, siger Jonatan Spang.

Der er nu ingen tvivl om, at "Tæt på Sandheden", hvor Jonatan Spang har rollen som satirisk vært på DR2, er brændt igennem – det vidner de mange seere, kritikerroser og ikke mindst prisen som årets komiker ved Zulu Comedy Galla til Jonatan Spang om. På trods af det og på trods af mere end 20 års erfaring er det stadig svært at vide, hvornår det rammer plet.

– Nogle gange kan jeg mærke, når den er der, og vi brænder igennem med "Tæt på Sandheden". Men det skrækkelige er, at selvom vi har lavet mere end 30 udsendelser, er jeg altid i tvivl om, hvorvidt vi overhovedet får et program klar til ugen efter – om vi finder den rette vinkel, og om vi kommer i land. Jeg er nervøs for, om det lykkes hver gang, og jeg føler, at det er rigtigt at tvivle – på trods af at vi er lykkedes med det før. Det får mig til at ville gøre det bedste hver gang, siger Jonatan Spang.

Det handler om at turde

Uanset om det handler om at brænde igennem over for et publikum, på tv eller over for ens kolleger, er der ingen regelret opskrift på, hvordan man gør. Men det starter med, at man er modig.

– Jeg tror, det handler om at turde – også turde fiaskoen. Ligger man sig altid midt på banen, bliver det sjældent hverken det ene eller det andet. Succes og fiasko ligger tæt op ad hinanden, og man skal være villig til at risikere at lave noget lort, siger Jonatan Spang.

– Det handler om at turde gøre det, der føles rigtigt. Der vil altid være modstand inde i en selv i form af tvivl. Men jo mere du tør gøre, desto nemmere bliver det. Og man kan øve sig på mange områder. Bliver du bedre til at springe fra timetervippen, bliver du også mere modig i dit arbejdsliv, siger han.

Magasinartikler

Flere magasinartikler