Tilbage til magasin
22. okt 2018

Det’ bare arbejde, danskere

Takket være deres baggrund kan Adam og Noah se på den danske kultur udefra. Det bruger de, når de stiller sig på scenerne landet over og laver comedy. Men jobbet som komiker er ikke det vigtigste for deres egen identitet. Det må ens arbejde aldrig være.

Takket være deres baggrund kan Adam og Noah se på den danske kultur udefra. Det bruger de, når de stiller sig på scenerne landet over og laver comedy. Men jobbet som komiker er ikke det vigtigste for deres egen identitet. Det må ens arbejde aldrig være.

Forestil dig, at du igennem hele din opvækst er én person derhjemme og en anden, når du er i skole og sammen med dine venner. Sådan er komikerduoen Adam og Noah vokset op. I hjemmet var den mellemøstlige kultur stærk med en større respekt for forældrene end i de danske hjem. Men udenfor hjemmets fire vægge, og når de var sammen med deres venner, opførte de sig anderledes.

– Alle vores brune bros (venner, red.) er vokset op med den splittelse og er lidt skizofrene. De var én person hjemme ved forældrene og en anden, når de var ude. Der var to forskellige standarder for, hvem man var, og hvordan man opførte sig, siger Noah.

Fuck dig, far

Opvæksten med et ben i hver kultur har givet de to en evne til at se på danskere ude fra med det, de kalder for mellemøstbrillen. Den evne har gjort dem til populære komikere, når de med deres observationer stiller skarpt på de ting, som de synes, der er underlige ved danskerne. På den måde er deres identitet og opvækst et værktøj for dem.

– Det er de små observationer, vi bruger. Brune bros får ikke ny information, når de kommer til vores show, for vi siger, hvad de tænker i forvejen. De griner, fordi de tænker “wolla, det er rigtigt det der”, og danskere griner, fordi de opdager noget nyt om dem selv, siger Adam.

Det er vores stil

Deres baggrund gør dem ikke kun til skarpe observatører af den danske kultur. Den påvirker også deres tilgang til arbejdet. Den er lidt mere afslappet, men det betyder ikke, at det ikke er vigtigt for de to. Tværtimod tager de det meget seriøst, og deres arbejde skal ikke bare være sjovt. Det skal have et formål.

– Vi skal have folk til at grine af sig selv. Hvis man skal koge vores budskab ned, er det, at vi alle sammen er mærkelige. Hver gang vi peger på den danske kultur, peger vi jo tre fingre tilbage på os selv. Kombineret med humor kan det noget særligt – det skaber forståelse, siger Adam. For dem personligt handler det om, at de får lov at udfolde sig kreativt på scenen.
– Hver dag står jeg op og gør noget, som jeg har det godt med, og det gør mig glad. At være kreativ og kunstnerisk og udtrykke sig på den måde er det vigtigste for mig. På den måde er arbejdet en vigtig del af min identitet, men det er lige så vigtigt at huske, at det bare er arbejde, siger Noah.

Fjerner fokus fra vigtigere ting

For i sidste ende skal arbejde give mad på bordet ifølge de to. Og alt for mange i Danmark går alt for meget op i deres arbejde, synes de.

- Arbejde fylder meget i Danmark og er en ekstrem vigtig del af, hvem man er. Det risikerer at fjerne fokus fra vigtigere ting, siger Adam.
– Som spørgsmål om hvem man er som menneske? Hvad for en søn, ven eller far man vil være? Hvad er det vigtige i livet? Det er ikke arbejde. Da vi startede, arbejdede vi hele tiden alle dage om ugen i et år. Jeg hadede weekender, fordi folk ikke svarede på mails. Vi lavede liveshow, tv og en bog, og vi så ikke vores familier. Vi fandt ud af, at det ikke er det liv, vi ønsker, og så skruede vi ned, siger Noah.

Samtidig opdagede de, at kvaliteten af deres arbejde faldt, når de arbejdede meget. Der var behov for ikke at arbejde for at lade batterierne op.

Jeg vil have den Audi

Stræbersamfundet og jagten på vækst er overalt i Danmark i dag, og det til trods for, at det er tydeligt, at det ikke er godt for os.

– Alt skal optimeres, og butikkerne har åbent hele tiden – prøv lige at lukke lidt ned en gang imellem og slap af. I Mellemøsten har man en siesta-mentalitet, som man også har i Sydeuropa. Sjovt nok lever folk længere på den måde. I Danmark har hundredetusindevis stress, depression og angst – sygdomme der kommer af, at man presser mennesker for meget. Det er sgu bedre, at man finder sig selv og sin identitet andre steder end i sit arbejde, siger Noah.
– Man skal tænke lidt fremad. Hvad vil du have brugt dit liv på, når du bliver gammel? Vil du have arbejdet hele tiden, eller har du også brugt tiden på det, der virkeligt betyder noget?, siger Adam.
– Det er de færreste, der på deres dødsleje siger, at de ville ønske, at de havde arbejdet mere. Man arbejder for at få mad, fastslår Noah.
– Men sådan er det ikke i dag. Du skal stræbe efter at vokse og komme videre i din karriere, så du kan få nyt hus og en større bil. Jeg tror, det er meget menneskeligt, og det er da også noget, vi selv kæmper med, siger Adam.
– Ja, jeg vil sgu da også have den Audi. Men man bliver ikke lykkelig af det, siger Noah.

Magasinartikler

Flere magasinartikler