Tilbage til magasin
14. okt 2019

Din drøm er dit ansvar

Line Baun Danielsen har prøvet flere ting i sin karriere end de fleste. Hun forbliver langtidsholdbar ved at være bevidst om, hvad der er hendes drivkraft. Og den er årsagen til, at hun kæmper mod aldersdiskrimination.

Line Baun Danielsen har prøvet flere ting i sin karriere end de fleste. Hun forbliver langtidsholdbar ved at være bevidst om, hvad der er hendes drivkraft. Og den er årsagen til, at hun kæmper mod aldersdiskrimination.


– Det er kun ved at gå nye veje, at man udvikler sig. Så derfor er det ikke tilfældigheder, at jeg har lavet så mange ting. Jeg kunne have været sportsjournalist hele livet, men valgte også at blive nyhedsvært, eventvært, kommentator på kongelige begivenheder, og hvad der ellers bød sig undervejs, siger Line Baun Danielsen.

Uretfærdighed er en drivkraft

Det kræver mod og drivkraft at gribe de chancer, der kommer. Line Baun Danielsen kan ikke sige, hvor modet kommer fra – udover at hun altid har haft et “krigergen”, som gør, at hun vil erobre de muligheder, hun får. Og så har hun en grundliggende tro på, at “tingene nok skal gå”. Drivkraften er hun mere bevidst om:

– Jeg har altid haft en drivkraft i forhold til ting, som er uretfærdige: Som 13-årig pige syntes jeg, at det var voldsomt uretfærdigt, at piger ikke måtte spille ishockey. Så hvad gør man så, når man ikke må det? Så er man selv med til at bygge noget op. Når man som iværksætter finder ud af, hvor besværligt det er at starte op – hvad gør man så? Er med til at udvikle en portal, som skal hjælpe andre selvstændige. Og da der ikke var kvindelige studieværter på TV2 Sporten, og jeg blev spurgt, om jeg ville være en af de første: JA – den kamp vil jeg gerne tage, opremser Line Baun Danielsen og tilføjer:
– Det er også den søgen efter retfærdighed, som gør, at jeg nu kæmper mod aldersdiskrimination.

Hvad får din ild til at brænde?

Dermed er Line Baun Danielsen godt i gang med at forklare, hvad der efter hendes mening er opskriften på at forblive langtidsholdbar på arbejdsmarkedet.

– Det er at finde sit ‘why’. Det, tror jeg, er nøglen til at få et godt og varieret arbejdsliv. Også selvom der er andet end arbejde. Nogle mennesker finder det udenfor deres arbejde. Tænk, hvis man kan have det begge steder?

Husk både det indre og ydre

– Du er nødt til at flytte dig. Hver gang, du går nye veje, lærer du nyt. Det er vigtigt hele tiden at kende det nyeste inden for den branche, du arbejder i. Det betyder ikke, at erfaring ikke er vigtig – det er den – men du er nødt til at være konkurrencedygtig, siger Line Baun Danielsen og påpeger, at det er både den enkeltes ansvar og arbejdspladsens ansvar: Hvis du ikke bliver tilbudt efteruddannelse, skal du slå i bordet og bede om den.

Begrebet langtidsholdbar skal også tages bogstaveligt

– At være langtidsholdbar handler også om at passe på sig selv. Ikke bare mentalt, men også fysisk. At du kan holde til det. At du lever sundt. Ser på dig selv med lidt selvkritik. Er der lidt for meget rødvin eller nogle smøger, som burde skiftes ud med et par løbesko? At du holder dig pæn. Mange midtvejs i livet giver måske lidt op, men at være langtidsholdbar handler om både det indre og ydre. Du bliver mødt med de øjne, som andre ser dig med. Det er ikke nok med 25 års erfaring. Du skal være attraktiv, og attraktiv er mange ting, konstaterer Line Baun Danielsen.

Kampen mod aldersdiskrimination

Det bringer Line Baun Danielsen til et af de emner, der ligger hende stærkt på sinde: Aldersdiskrimination. Hun oplevede den selv første gang, da hun i en alder af 48 år blev fyret fra Go’ morgen Danmark sammen med Ole Stephensen. Senest har hun forsøgt at lave en lønforsikring, og det kunne enten ikke lade sig gøre på grund af hendes alder – eller også kunne det ikke svare sig.

– Efter jeg er begyndt at skrive om emnet, har jeg fået utallige henvendelser med eksempler på aldersdiskrimination. Jeg synes, at det er skammeligt, og det er i hvert fald ikke i overensstemmelse med, at politikerne beder os om at arbejde længere. Det er udtryk for en dyrkning af en ungdomskultur, siger Line Baun Danielsen og påpeger, at virksomhederne skyder sig selv i foden ved ikke at ansætte og fastholde medarbejdere, som er oppe i årene.

– Erfaring er en investering. En investering, som medarbejdere og virksomheder foretager i løbet af arbejdslivet, og som risikerer at gå tabt. Virksomheder skal have øje for det positive ved at have medarbejdere, som er over 45-50 år, på en arbejdsplads. Det er medarbejdere, som ikke har børn, der skal hentes i dagpleje. De behøver ikke at tage ferie, når alle andre skal have ferie. Der er utallige positive ting ved at have voksne medarbejdere, siger Line Baun Danielsen med tryk på voksne.

– Jeg hader ord som "seniorer" og "ældre". Ligesom man taler om generation X, kalder jeg det i stedet generation V – V for voksne, V for vidende og V for værdifulde, siger Line Baun Danielsen.

Line Baun Danielsen ...

... er 57 år, bor i en villalejlighed i Gentofte og har to sønner på 18 og 23 år. Hun har været tv-vært i mere end 28 år og har desuden skrevet bøgerne "Verdens bedste mor" og "Bag Skærmen". I dag er Line Baun Danielsen foredragsholder og har kommunikationsvirksomheden LBD Kommunikation, der laver kommunikationsrådgivning og medietræning. Hun har også en blog, hvor hun skriver til kvinder i aldersgruppen 45+ om job, karriere, familie, mænd, veninder, skønhed, livsstil og motion.

Magasinartikler

Flere magasinartikler