Tilbage til magasin
14. okt 2019

Har du styr på din 3. karriere?

Hvordan får man modet til at rykke sig, når man er midt i livet og føler, at man er groet fast i jobbet, og arbejdsglæden og motivationen er forsvundet? Det giver bogaktuelle Charlotte Mandrup sit bud på.

Hvordan får man modet til at rykke sig, når man er midt i livet og føler, at man er groet fast i jobbet, og arbejdsglæden og motivationen er forsvundet? Det giver bogaktuelle Charlotte Mandrup sit bud på.


Drømmer du om at arbejde på en måde, hvor du kan tjene din løn uden at sælge ud af dig selv? Det kan du, men det kræver, at du bliver skarp på dine ønsker og behov og tager ansvar dit arbejdsliv. Det mener ledelsescoach og forfatter Charlotte Mandrup, der bl.a. har skrevet bogen Mig A/S til de mange, der står præcis det sted i livet.

Når man runder de 40, har de fleste prøvet det meste i arbejdslivet. At bevise deres værd, at arbejde sig op ad karrierestigen. Vi har opnået det – og vi er kommet os over suset. Samtidig oplever mange også, at ungerne begynder at blive store og stopper med at lægge beslag på os på samme måde som før.

- Det er i det tomrum, der opstår, at vi pludselig mærker, at jobbet ikke længere er tilstrækkeligt, siger Charlotte Mandrup og forklarer: Vi opdager, at de forventninger, vi havde til vores job, ikke kan bære hele livet igennem. Vores generation er blevet hængende i overpræstation alt for længe. Efter finanskrisen blev der skruet op for effektiviteten og ned for ressourcerne. Først fulgte vi med, fordi vi var bange for at miste vores job. Nu er det blevet en vane. Pludselig er vi et sted i livet, hvor vi har overskud til at spørge os selv: Behøver det virkelig at være så hårdt og slidsomt, og hvad er meningen med det hele?

Lav tre budgetter

- Vi lader ting tyrannisere vores liv. Vi knokler for at få råd til rejser, forbrug, bolig og biler, men er det virkelig nødvendigt?, spørger Charlotte Mandrup. Hun anbefaler, at man gør op med sig selv, hvad der er vigtigst.

Start med økonomien og lav tre budgetter. Drømmebudgettet, er alt det, vi gerne vil have råd til. Middelbudget er der, hvor vi bare lever cirka som nu, og overlevelsesbudgettet er der, hvor du skærer ned på forbruget og kigger kritisk på fx bil og bolig. Er det nødvendigt med så mange kvadratmeter, og kunne du nøjes med en mindre bil eller slet ingen bil?

Med budgetterne foran dig er det nemmere at spørge dig selv, om du er villig til at lide de afsavn, der er forbundet med friheden til et deltidsjob, til at skifte karrierespor og arbejde dig op igen eller måske selv at starte virksomhed.

- Overblikket kan være med til at give dig tryghed og mod til at springe ud i noget nyt, og nu er du klar til at undersøge, hvordan din nye arbejdstilværelse skal se ud. Sådan kan du følge dine drømme på en måde, hvor du rent faktisk kan forsørge dig selv, siger Charlotte Mandrup, men understreger, at det kræver en klar strategi:

- Mange får pludselig nok og siger jobbet op, men du har desværre bare altid de stærkeste kort på hånden, når du er i beskæftigelse. Derfor er det bedst at lave strategien for din tredje karriere, før du tager springet og står i usikkerheden og har svært ved at tænke klart og langsigtet.

En strategi kan se ud på mange måder, alt efter hvad du ønsker for din tredje karriere. Det vigtigste er, at du husker, at det altid er et aktivt valg, hvor du vælger at arbejde, og hvordan du gør det. Det kræver blot nogle kompromisser, slutter Charlotte Mandrup.

5 gode råd: Sådan bliver du langtidsholdbar

  • Tag selv ansvar for dit arbejdsliv og beslut dig for at ændre det, der ikke fungerer. Du har altid et valg. Spørgsmålet er, om du er villig til at betale prisen i form af fx uvished, færre materielle goder eller jobsikkerhed mv.
  • Orienter dig. Læs op på dit fag, gå til foredrag. Lyt til podcasts. Lad ikke fremtiden være en uforudset overraskelse. Fx ved vi allerede nu, at med robotteknologien forsvinder mange rutineprægede arbejdsopgaver, så det er vigtigt at udvikle sine kompetencer.
  • Få et nummer to håndværk. Bliv dygtigere til noget andet end det, du kan i dag. Måske er du knivskarp til tal, ekspert i at skrive eller en supersælger i telefonen. Men tænk, hvis du var god til flere ting? Jo flere talenter, du udvikler, jo mere har du at tilbyde i dit Mig A/S, og jo mindre sårbar er du.
  • Tænk over, hvordan du kan brede dine kompetencer ud og tilbyde dine kompetencer som ydelser eller bruge dem på nye måder. Prøv at nytænke det, du kan og arbejder med til hverdag. Så er springet til din tredje karriere ikke nødvendigvis så stort, hvis du prøver dine ideer af skridt for skridt.
  • Sæt dig ned og lav en strategi for dit eget Mig A/S med jævne mellemrum. Så bliver tanken om et andet arbejdsliv ikke så fremmed, hvis du er groet fast der, hvor du er nu og måske har været i mange år.
Magasinartikler

Flere magasinartikler