Tilbage til magasin
08. okt 2020

Vanemenneske med varieret arbejdsliv

Rollen som far gav satiriker og tv-vært Huxi Bach en helt anden puls i et arbejdsliv, der er fuldt af variation, og som bliver opvejet af en base, hvor tingene står på deres faste pladser.

Rollen som far gav satiriker og tv-vært Huxi Bach en helt anden puls i et arbejdsliv, der er fuldt af variation, og som bliver opvejet af en base, hvor tingene står på deres faste pladser.


Turné med 60 forestillinger i hele landet. En serie af ugentlige satireprogrammer på DR. Flere år med ugentlige radioprogrammer ved siden af. Det er ikke ligefrem stabilitet, der præger tv- og radiovært og satiriker Huxi Bachs arbejdsliv. Lige nu er efteråret proppet med optrædener med hans nye onemanshow, mens hele foråret er blankt i kalenderen. Og det passer ham faktisk rigtigt godt.

– Nu har jeg været selvstændig i 10 år, men før det var jeg 10 år på DR med et fast arbejde, og jeg kan godt lide, at det kommer mere i bølger. Jeg trives med at arbejde op mod noget og så fyre kanonen af. Men når man arbejder på den måde, kræver det, at man kan puste ud bagefter, og at man har en forstående kone, siger Huxi Bach, der har tvillinger på to år.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg er bange for at sidde i det samme job for længe. Mange trives med et fast job, men jeg kan godt lide balancen mellem at lave tv- og radioprogrammer og shows – jeg trives med variationen, siger han.

Fra altid til 8-16

Indtil for få år siden var Huxi Bach forholdsvist fri til at arbejde på den måde, han synes bedst om. Det vil sige det meste af tiden, eller i hvert fald nøjagtigt i de timer på døgnet, der passede ham, og arbejdet var altid med hjemme.

– I mange år var jeg i princippet altid på arbejde. Jeg kunne altid få en god idé og sætte mig ned og skrive lidt på det. Det har alle dage fungeret for mig at arbejde på den måde, også fordi jeg er så heldig, at jeg holder meget af mit arbejde, siger han.

Men for to år siden kom hans tvillinger til verden. Og nu er der andre smoothies i madpakken.

– Når man får børn ind i sådan et arbejdsliv, skal man til at prioritere ret voldsomt, for man har meget, meget mindre tid. Man finder også ud af, om man er disciplineret eller ej i forhold til arbejde. Jeg er heldigvis ret disciplineret, og det bliver man nødt til at være, når det skal fungere. Man er også nødt til at organisere sig og have faste rammer for ens arbejdstid. Og så skal man lade være med at arbejde uden for den tilrettelagte arbejdstid – det har været noget af det sværeste for mig. Ubevidst har jeg sikkert arbejdet for meget tidligere, fordi jeg ikke kunne lade være, så der har helt sikkert været noget sundt i at arbejde mindre og sige ja til færre ting. Men jeg skulle lige lære at prioritere, siger Huxi Bach.

Bedre til at arbejde takket være børn

På trods af, at der var tale om en arbejdsmetode, der var solidt funderet, kom det forholdsvist nemt til Huxi Bach at lave arbejdsdagen mere børnevenlig.

– Det skyldes helt sikkert, at jeg grundlæggende gerne vil bruge tid med mine børn. Men jeg har også et arbejdsliv, der i nogle perioder trækker veksler på min kone, og der skal også være en balance i forhold til hendes karriere og liv. Så efter en intens periode tager jeg rorpinden derhjemme, siger Huxi Bach.

– Det fede er, at det er noget, jeg har lyst til at prioritere. Jeg siger stadig ja til det, jeg har lyst til i forhold til arbejde, og så handler det om at finde ud af, hvordan jeg får disciplineret min egen indsats, så det kan lykkes. Det er en udfordring, men det bliver man bedre til at håndtere, siger Huxi Bach.

Det er ikke, fordi han bedre kan lide de rammer og den puls, hans arbejdsliv har fået nu i forhold til tidligere. Det er bare anderledes.

– Tidligere havde jeg ingen forpligtelser, og jeg kunne gøre, som jeg havde lyst til, så jeg kunne sagtens lave overspringshandlinger, og jeg havde meget spildtid. At have børn har tvunget mig til at koncentrere min indsats og mit arbejde, og der er ingen tvivl om, at jeg er er blevet bedre til at arbejde, siger han.

Ikke typen, der ommøblerer

Med et så varierende arbejdsliv kunne man forledes til at tro, at der i alle aspekter i Huxi Bach tilværelse er variation og nye ting hele tiden. Sådan er det ikke.

– Jeg har altid haft det sådan, at jeg skal have et sted, hvor der er roligt – en base, der er balancepunktet i mit liv. Det er der, jeg springer ud fra og svømmer tilbage til, og det betyder enormt meget for mig. Det handler om udligning. Jeg kan godt lide at have et foranderligt arbejdsliv, og derfor skal der også være noget uforanderligt. Hjemme skal der være noget, der altid er det samme. Ellers ville der blive for meget variation, og jeg ville fare vild. Før vi flyttede i hus, boede jeg i den samme lejlighed i 15 år. Jeg er nok et rutine- eller vanemenneske. Jeg spiste den samme morgenmad i 15 år, og jeg gjorde altid de samme ting – det trives jeg enormt godt i. Jeg er ikke typen, der ommøblerer, niks! Alting står, hvor det plejer. Når man er afsted på turné, bestemmer man ikke selv, hvor man kører hen, hvor man sover, eller hvad man spiser. Der er noget rart ved at komme hjem til et sted, hvor alting er, som det plejer. Det kan jeg enormt godt lide, siger Huxi Bach.

Huxi Bach …

… 42 år og radio- og tv-vært samt satiriker. Han debuterede på skærmen i 2002 som vært på musikprogrammet Boogie på DR. Efterfølgende har han medvirket i en række radio- og tv-programmer. I 2012 lavede han sit første onemanshow, som siden er blevet fulgt op af tre andre shows med turné i hele landet. Han turnerer lige nu med sit femte show med titlen ‘Nye Tider’.

 

 

 

Magasinartikler

Flere magasinartikler