Tilbage til magasin
14. dec 2018

Keder du dig på jobbet?

Hvis dit job virker meningsløst, er du måske ramt af boreout. Det er stressens mindre kendte modpart, men mange af konsekvenserne er de samme.

Hvis dit job virker meningsløst, er du måske ramt af boreout. Det er stressens mindre kendte modpart, men mange af konsekvenserne er de samme.


Virker dit arbejde meningsløst? Føler du, at du spilder tiden på jobbet, og kan du udføre dine opgaver langt hurtigere, end du gør? Er du udmattet om aftenen, selvom du egentlig ikke har været presset på arbejdet i løbet af dagen? Så er du måske ramt af boreout. Kort sagt keder man sig enormt på sit job.
– Oplevelsen af at bruge sin tid på noget, der ikke giver mening, kan give boreout. Det rammer især kontorarbejdere, der ikke producerer et konkret produkt, og hvor arbejdet kan virke meningsløst, fordi man kan løse sine opgaver hurtigt og fylder tiden med andre ting, eller fordi man ikke kan se betydningen af sit arbejde, siger Ann C. Schødt, der driver Potentialefabrikken, hvor hun arbejder med personlig udvikling for de 10 procent bedst begavede.

Venter på at blive fyret

I stedet fylder man arbejdsdagen med overspringshandlinger, og mange boreout-ramte har kronisk dårlig samvittighed, fordi de spilder tiden. Er man for alvor ramt af boreout, kan det også gå ud over selvtilliden.
– Fordi man ikke bruger sine evner, får man følelsen af, at man ikke kan, hvad der kræves i andre lignende stillinger. Og når ens motivation for at søge et nyt job er at komme væk, er man ofte dårlig til at sælge sig selv, hvis man kommer til samtale. Derfor opgiver mange at søge nyt job og udfordringer. Nogle, der er ramt af boreout, venter bare på at blive fyret. Det kan næsten være en lettelse, hvis det sker, siger Ann C. Schødt.

Keder sig syg

Boreout rammer især dem, der keder sig ved at løse den samme opgave igen og igen. Men det kan ramme hvem som helst, og de fleste gør ikke noget ved det, for det er tabubelagt at tale om, at man ikke bidrager og gør sit ypperste på jobbet. Ligesom det hedder sig, at kloge mennesker aldrig keder sig, og man vil jo helst ikke fremstå uintelligent.
– Man bliver udbrændt, når det står på i længere tid. I takt med at man bliver mere og mere træt og demotiveret, bliver man også mere udsat for sygdom – man keder sig simpelthen syg og i værste tilfælde deprimeret, siger Ann C. Schødt.

7 trin ud af boreout

 1. Tal med din chef
  Bed om nye og flere opgaver. Spørg fx, om der er andre i afdelingen, som trænger til at blive aflastet.
 2. Udfordr dig selv
  Tag tid på, hvor hurtigt du kan løse dine opgaver, eller om du kan finde nye, smartere måder at gøre det på.
 3. Udbyg dit netværk
  Kom ud, tag kurser, tag til konferencer og få nye input - også internt på din arbejdsplads. Nye kontakter kan give nye opgaver og nye muligheder.
 4. Videreuddan dig
  Det kan i sig selv være inspirerende og udfordrende at lære noget nyt, og nye formelle kompetencer kan også åbne døre til nye udfordrende opgaver.
 5. Få dig en hobby
  Hvis du ikke kan ændre på, at dit job er kedeligt, hjælper det at have en meningsfuld fritid.
 6. Få afklaring om dit næste job
  Hvis løsningen er et nyt job, så tag dig tid til at finde det rette job. Fordi man bare vil væk, vælger man nemt forhastet og ender i samme situation igen.
 7. Sig op med forlænget varsel
  Dels kan det være en stor lettelse at vide, man skal videre, dels tvinger tidsfristen dig til at tage det rette næste skridt i din udvikling og finde et nyt job, der kan udfordre dig.

Læs hele magasinet online.

Magasinartikler

Flere magasinartikler