Peakon er en virksomhed med nogle ganske særlige ansættelsesforhold, der er med til at få arbejdsglæden helt i top.
Kontrasten er slående, når man besøger Peakons danske kontor på Strøget i København, der indtil for nylig husede et advokatfirma. Der er sildebensparket, høje træpaneler i mørkt træ og andre klassiske detaljer, men Peakon er på ingen måde en klassisk virksomhed. Peakon er en techstartup, produktet er software til analyse og udvikling af medarbejderengagement, og medarbejderne har ansættelsesforhold, som får de fleste danske lønarbejdere til at spærre øjnene op: Der er fx ingen grænse for, hvor meget ferie man må holde, og der vanker 1.500 kr. ekstra i månedsløn pr. barn, man enten har eller får.
Vigtigt hvordan man har det på jobbet
– Vi er fire venner, som kendte hinanden fra andre startups. Vi startede Peakon for at ændre den måde, der arbejdes på i virksomheder og for at skabe en virksomhed, hvor vi selv har lyst til at arbejde, forklarer Christian Holm, der er Peakons Chief Technology Officer (CTO).
– Når man tilbringer otte timer eller mere på arbejdet om dagen, er det utrolig vigtigt, hvordan man har det. Modsat tidligere, hvor mange alene arbejdede for at tjene penge, realiserer mange i dag sig selv gennem deres arbejde. Det stiller andre krav til arbejdspladsen, som skal forstå, hvad der motiverer medarbejderne. Det er ikke lønnen eller arbejdsbyrden, som får medarbejdere til at skifte job. Det er mangel på udvikling, uddyber Christian Holm.
11 ugers ferie på et år
I Peakon mangler medarbejderne ikke udvikling. Tværtimod er det essensen af den danske techstartup, der blev grundlagt i 2015 og i dag har mere end 180 medarbejdere i London, New York, København, Berlin, Auckland og Barcelona. Indimellem kan arbejdsdagene være lange, og derfor ønsker Peakon at give medarbejderne maksimal fleksibilitet i form af ferie uden begrænsning.
– Hvis en brasiliansk medarbejder vil rejse hjem til sin familie i fem uger, skal det ikke være sådan, at vedkommende så har brugt al sin ferie, siger Christian Holm og fortsætter:
– Det højeste antal uger, som nogen har holdt ferie på et år, er 11 uger, og gennemsnittet er cirka seks uger. Det er mere et spørgsmål om, at nogle glemmer at holde ferie og skal opfordres til det.
Stor arbejdsglæde
Peakon ser medarbejderne som en virksomheds største aktiv. Tilmed vigtigere end selve forretningsidéen. Derfor er det altafgørende at kunne tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
– Gennemsnitsalderen i Peakon er cirka 30 år. Når vi giver medarbejdere med børn 1.500 kr. ekstra om måneden pr. barn, handler det om, at vi som arbejdsplads gerne vil have folk med familie og tiltrække og fastholde folk med erfaring, siger Christian Holm og tilføjer, at det er meget få medarbejdere, som forlader Peakon, når han sammenligner med branchen som helhed.
I det hele taget har Peakon temmelig godt styr på, hvordan medarbejderne har det, for ikke overraskende bruger Peakon sin egen software til at måle det, ligesom virksomheden kan benchmarke med de cirka 800 kunder på verdensplan. Benchmarkingen viser blandt andet, at Peakon er blandt de 10 bedste procent af teknologivirksomheder, når det gælder arbejdsglæde. Det samme gør sig gældende, når handler om, hvorvidt medarbejderne føler, at virksomheden passer til dem med hensyn til bl.a. værdigrundlag og arbejdsbyrde.