Tilbage til magasin
15. dec 2020

Job og arbejdsglæde trods autisme

Tilbuddet KLAR TIL START får personer med autisme igennem et uddannelsesforløb med jobgaranti. Det giver både økonomiske og personlige gevinster.

Tilbuddet KLAR TIL START får personer med autisme igennem et uddannelsesforløb med jobgaranti. Det giver både økonomiske og personlige gevinster.

Det er svært at gennemføre en uddannelse og få et job for personer med autisme – eller med autisme spektrum forstyrrelser (ASF), som det hedder formelt. For selvom man er utroligt struktureret og grundig, nytter det ikke, når man ikke forstår de sociale spilleregler, og al social kontakt til lærere, ledere og kolleger er uigennemskueligt svært.

Derfor ender mange i kommunale aktiveringstilbud eller på førtidspension. Men det kan faktisk lykkes både at gennemføre et uddannelsesforløb og få et job.

– KLAR TIL START er et tilbud til unge og voksne med autisme eller autistiske træk, som er normaltbegavede eller har en let nedsat begavelse. 80 procent af alle kandidaterne gennemfører forløbet, der er jobgaranti, og 95 procent af de kandidater, der har gennemført forløbet, er i job i dag, siger Britta Bak, der er direktør for FONDEN UNGES, der arbejder for at forbedre livet for folk med autisme og står bag KLAR TIL START.

Fakta garanterede 200 jobs

Forløbet er lavet til dem, der gerne vil have et job, men som ikke kan. De er typisk langt fra arbejdsmarkedet, klar til aktivitet, men ikke til et job.

– KLAR TIL START begyndte, da to med autisme var i praktik i en Fakta. Den daværende HR-chef for Fakta Jens Romundstad var på besøg i butikken og så, hvordan de var ekstremt strukturerede og grundige til de opgaver, de blev sat til. Men der manglede lidt, før de kunne ansættes i butikkerne. Derfor besluttede vi at lave et særligt forløb, hvor personer med autisme kom ud i butikkerne med særlig støtte, siger Britta Bak.

Fakta syntes, at det lød som en god idé, og de garanterede at finde 200 job i deres butikker landet over til dem, der gennemførte forløbet.

Alt står snorlige i Irma takket være Jonas Colding

Jonas Colding på 19 år er en af de unge, der har haft glæde af KLAR TIL START. Til hverdag arbejder han i Irma i Bagsværd. Der er mange kolleger, kunder og opgaver, men det går godt.

– Jeg synes, at det er godt at være her. Jeg laver noget og får brugt min krop, så jeg sover godt om natten. Jeg går med de andre medarbejdere, og jeg har det fint med kolleger. Det ville være kedeligt uden. Jeg er glad for det, siger han.

Jonas Colding begyndte i Irma i august og skal være i butikken indtil marts, hvor han har gennemført KLAR TIL START. Derefter skal han have et job i en anden Irma-butik. Der er mange ting at lære – bl.a. at holde pauser med kollegerne. Men man kan jo altid tale om fodbold.

– Jeg har ingen særlige krav til, hvor jeg skal hen bagefter. Bare der ikke er for langt. Og så vil jeg ikke sidde ved kassen. Der er for mange kunder og knapper. Jeg vil hellere gå op i, at tingene står pænt, siger Jonas Colding.

Beviser, det kan lade sig gøre

Siden starten er flere virksomheder kommet med i ordningen, der i dag omfatter 13 virksomheder fordelt over hele landet.

– Hver virksomhed har butikker eller lagre, som fungerer som uddannelsessteder, hvor der er særligt uddannede vejledere med pædagogisk baggrund fra KLAR TIL START. De går med kandidaterne i det daglige og er med til at uddanne dem og sørge for, at de har de timer og opgaver, der passer til den enkelte kandidat, siger Britta Bak.

Virksomhederne betaler ingenting og bliver heller ikke betalt for at være med. Men de får effektiv arbejdskraft, når kandidaterne er klar til et job.

– De mangler stabil arbejdskraft til det rutineprægede arbejde, og det er personer med autisme gode til. Samfundets omkostninger til KLAR TIL START er i gennemsnit tjent hjem, når en kandidat har været i arbejde i tre år. Og det er også en enorm personlig gevinst, når en med autisme kan tjene sine egne penge. Alternativt sidder mange bare derhjemme. KLAR TIL START beviser, at det kan lade sig gøre at få dem i blivende job, siger Britta Bak.

KLAR TIL START

... er et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for unge og voksne med autisme spektrum forstyrrelse (ASF), som kommuner kan visitere borgere til. Uddannelsesforløbet er landsdækkende og foregår i 13 virksomheder, som bl.a. omfatter Fakta, Irma, Rema 1000 og Ilva. Kandidaterne lærer at løse opgaver i virksomheden, og de følges dagligt af en specialuddannet vejleder. Når forløbet er gennemført, er kandidaten garanteret et job baseret på vedkommendes kompetencer i den samme virksomhed. 80 procent af alle kandidater gennemfører forløbet tilfredsstillende, og af alle de uddannede kandidater er 95 procent i job i dag.

Magasinartikler

Flere magasinartikler