Tilbage til oversigt
10. jun 2020

Sygdom med COVID-19 kan anerkendes som en arbejdsskade

Hvis du er blevet smittet med COVID-19 i forbindelse med dit arbejde, er det vigtigt, at det bliver anmeldt som en arbejdsskade.

Hvis du er blevet smittet med COVID-19 i forbindelse med dit arbejde, er det vigtigt, at det bliver anmeldt som en arbejdsskade.


COVID-19 kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis du er blevet smittet i forbindelse med dit arbejde, eller hvis der er en chance for, at du blev smittet på arbejdet. Arbejdsskaden kan være en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom.

Arbejdsulykke

En arbejdsulykke er en skade, der kommer pludseligt eller indenfor kort tid.

Har der været en bestemt begivenhed i forbindelse med dit arbejde eller en periode på max. 5 dage, hvor du har været i kontakt med smittede personer, og du bagefter er blevet syg med COVID-19, kan det være en arbejdsskade. Det kan fx være, at en smittet har hostet på dig, eller at du flere dage i træk har arbejdet med smittede personer omkring dig. Det er lige meget, om du er blevet smittet af kollegaer, kunder eller patienter. Bare det er sket i forbindelse med dit arbejde - og ikke i fritiden.

Erhvervssygdom

En erhvervssygdom er - i modsætning til en arbejdsulykke - en arbejdsskade, der ikke opstår ved en bestemt begivenhed, men alligevel skyldes forhold på dit arbejde. COVID-19 kan anerkendes som en erhvervssygdom, hvis du i forbindelse med dit arbejde har været i kontakt med smittede personer i en periode på over 5 dage.

Risikogrupper

Ansatte på sygehuse, lægepraksis og plejesektoren har en høj risiko for at blive smittet i forbindelse med arbejdet. Det er dog ikke nok, at du har været ansat på fx et sygehus. Du skal også i dit arbejde have kontakt til smittede personer eller have haft en episode, hvor du fx blev hostet på af en smittet (eller måske smittet).

Andre faggrupper som kassemedarbejdere, apoteksansatte, pædagoger, buschauffører og fængselsbetjente kan også have en forhøjet smitterisiko. Der kan derfor være en større sandsynlighed for, at de er blevet smittet i forbindelse med deres arbejde.

Hjemmearbejde

Hvis du derimod har arbejdet hjemmefra i en længere periode og er blevet syg med COVID-19, er der mindre sandsynlighed for, at du er blevet smittet i forbindelse med dit arbejde, og derfor vil sygdommen nok ikke blive anerkendt som en arbejdsskade.

Hvem skal anmelde din arbejdsskade?

Hvis du har været udsat for en arbejdsulykke, har din arbejdsgiver pligt til at anmelde, mens pligten til at anmelde erhvervssygdomme ligger hos læger og tandlæger. Du skal dog naturligvis gøre opmærksom på, at du er smittet.

En særlig haste-procedure

Får du anerkendt sygdommen som en arbejdsskade, kan du få dækket udgifter til bl.a. behandling, medicin og hjælpemidler, i det omfang dette ikke allerede dækkes af det offentlige.

Giver sygdommen varige følger, kan du også få godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler sager om arbejdsskader, har indført en særlig haste-procedure for behandling af COVID-19 sager, så der er udsigt til, at de kan blive afgjort hurtigere end andre typer arbejdsskader.

Vores arbejdsskade-team står klar til at hjælpe dig

Har du været udsat for en arbejdsskade, enten på grund af COVID-19 eller på grund af andre skader eller sygdomme, står vores dygtige arbejdsskadeteam klar til at hjælpe dig, hvis du er medlem af Frie Favorit.

Hvad sker der ellers lige nu?