Tilbage til oversigt
17. mar 2021

Et år med corona

Vi gør status på et år i coronaens tegn. Hvordan har vi tacklet de store forandringer hos Frie? Hvad har været godt? Hvad har været skidt? Hvad vil vi tage med os videre?

Vi gør status på et år i coronaens tegn. Hvordan har vi tacklet de store forandringer hos Frie? Hvad har været godt? Hvad har været skidt? Hvad vil vi tage med os videre?


Det er onsdag den 11. marts 2020. Dagen starter som en helt almindelig forårsdag, men klokken 18.00 tager denne onsdag pludselig en helt anden drejning.

Statsminister Mette Frederiksen byder velkommen til pressemøde og indleder med ordene:

- Det, jeg vil sige i aften, det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere. Der vil komme svære situationer nu for rigtig mange borgere. Og der bliver brug for, at vi hjælper hinanden.

At ordene skulle få så stor betydning, er vi nok mange, der ikke havde fantasi til at forestille os. Men man må sige, at vores statsminister havde fuldstændig ret. Det blev en aften, som fik vendt op og ned på alle danskeres hverdag. Og en aften, som vi aldrig vil glemme.

Møde i Fries chefgruppe samme aften

Hos Frie tog vi selvfølgelig situationen meget alvorligt. Chefgruppen holdt allerede møde onsdag aften og ringede bagefter rundt til alle medarbejdere, der havde mulighed for at arbejde hjemme fra det næste stykke tid.

- Hvis du ikke har din pc hjemme, skal du hente den i morgen tidlig, lød beskeden rundt til de ansatte, da de blev ringet op af chefen sent onsdag aften.

Coronasikre kontorer

På hovedkontoret i Odense og vores kontor i Værløse fik de travlt med at måle op og rykke rundt, så de få tilbageværende medarbejdere kunne passe deres arbejde uden smittefare.

Kantinen blev lukket ned, der kom håndsprit på alle borde, og hoveddøren blev låst. Medlemmerne blev nødt til at møde os på anden vis, hvis de havde brug for hjælp. Og det fik de, men det vender vi tilbage til senere.

En stor omvæltning

Fries medarbejdere skulle selvfølgelig – ligesom resten af Danmarks befolkning - lige vænne sig til den nye situation.

Nogle medarbejdere havde i forvejen været vant til at arbejde hjemme af og til. Men for andre var det helt nyt og en stor udfordring at få det hele til at ”spille” optimalt hjemme i køkkenet, stuen, eller hvor man nu lige kunne finde plads. Og måske ovenikøbet med små børn omkring benene på en.

Susanne har fejret 1 års dag på hjemmekontoret

Fries karrierekonsulent, Susanne Gunnersen, er en af de medarbejdere, der stort set ikke har sat sine ben på hovedkontoret i det seneste år. Hun har ligesom resten af teamet i karrierefokus hjulpet medlemmerne hjemmefra og fik hurtigt sat struktur på den nye hverdag.

- Allerede ugen efter, at jeg blev sendt hjem og arbejde, besluttede jeg mig for at sætte struktur på min dag, så det blev så ”normalt” som muligt. Jeg fik indrettet en arbejdsplads, og så startede jeg hver morgen med at ”cykle på arbejde” med en 5 km fast rute gennem skoven. Det har også været vigtigt for mig hver dag at trække i ”kontortøjet”, inden jeg tænder computeren – det fungerer rigtig godt for mig, siger Susanne og slutter:

- Når det er sagt, savner jeg mine kolleger i Paghs Gård – de impulsive snakke ved kaffemaskinen, fællesskabet omkring frokosten i kantinen, jubilæer, julefrokosten og andre sociale arrangementer. Jeg har imidlertid sat pris på bl.a. roen mellem mine møder og fleksibiliteten ved ikke at have transporttid. Og når vi igen må være fysisk sammen, har jeg derfor valgt en turnusordning, som kombinerer det bedste fra hjemmekontoret med den daglige kontakt til kolleger og medlemmer.

Ulla blev på hovedkontoret

Men ikke alle kan arbejde hjemme fra. Nogle jobfunktioner kræver en fysisk tilstedeværelse på kontoret for at hjælpe vores medlemmer bedst muligt. Sådan har det bl.a. været for Ulla Nyhus Johansen, der er assistent i kvikservice. Ulla har stort set været fysisk til stede på hovedkontoret i hele coronaåret, og det har hun haft det godt med, selvom det har været et noget anderledes år:

- De første tre dage i marts 2020 var kaotiske. Vi fik rigtig mange opkald. Min personlige rekord blev slået med 100 kald på én dag, og mange af medlemmerne var selvfølgelig frustrerede, fortæller Ulla og fortsætter:

- Følelsen af at være alene på kontoret har jeg ikke haft, selvom vi kun sidder et par stykker i afdelingen. Men jeg savner alle mine kolleger rigtig meget. At spille bingo digitalt er sjovt - og dejligt at kunne se hinanden – men det er bare ikke helt det samme. Jeg er ikke god til at blive på min plads og spise leverpostejsmadder. Den daglige tur i kantinen savner jeg helt vildt – både pga. maden og snakken med mine kolleger.

Pludselig var der ikke så langt til Sjælland

I Fries marketingafdeling, hvor medarbejderne arbejder både øst og vest for Storebælt, oplevede de på mange måder, at de kom tættere på hinanden.

- Tidligere koordinerede vi med hinanden efter behov, Vi holdt fysiske møder med jævne mellemrum, hvor Christian og jeg typisk tog turen fra Værløse til Odense, fortæller marketingkoordinator Charlotte Roed og fortsætter:

- Vi startede ret hurtigt med at holde daglige møder over Skype/Teams, hvor vi drøftede igangværende projekter og fik koordineret arbejdet.

- I starten var det lidt svært og noget, vi lige skulle vænne os til, men efterhånden kom det til at fungere rigtig godt. Vi tager en hurtig status ”bordet rundt” og får en masse gode grin, når en kollegas kat pludselig springer op på bordet, og en anden kollega snakker løs på mute.

”Aflyst pga. COVID-19”

Rigtig mange af Fries fysiske events er blevet aflyst i løbet af det seneste år. Et år, der bestemt har været udfordrende, men også meget lærerigt for vores team i medlemsaktiviteter.

Teamleder Iben Malling og hendes kolleger havde knoklet for at få planlagt 2020 med fantastiske oplevelser for Fries medlemmer. Nu blev det ene event efter det andet aflyst, og der skulle tænkes ud af boksen.

- Vi har heldigvis haft mulighed for at omlægge mange af arrangementerne til online aktiviteter, og endda mere smidigt, end vi nok havde turde forestille os, lyder det fra Iben, der også glæder sig over, at der har været helt overvældende positive tilbagemeldinger fra deltagerne. Så vi gik ind i 2021 med en masse positiv energi og en stor portion erfaring i bagagen.

Turbo på webinarerne

Både i karrierefokus og Fries lønsikring fik de travlt med at møde medlemmerne på nye måder og holde gejsten oppe hos de mange medlemmer, der havde mistet deres job. Lars Ginderskov, der til daglig arbejder som karriererådgiver i lønsikring, fortæller:

- Allerede inden nedlukningen havde vi afprøvet forskellige digitale løsninger i form af bl.a. webinarer, så vi var faktisk godt rustede. Men efterhånden blev der behov for en koordineret indsats med flere digitale løsninger i vores daglige arbejde.

- Vi begyndte at afholde webinarer med forskelligt indhold udarbejdet af os, men også webinarer, hvor kandidaterne selv kan komme med indhold. Vi kalder dem for Café-møder eller kandidatkollega webinar. Desuden har vi nu også samarbejdspartnere inde over flere af webinarerne.

Hårdt at være selvstændig

Også medlemmer af Frie Selvstændige har virkelig måttet kæmpe hårdt for at overleve og holde styr på hjælpepakker m.v.

Det har Azad Cakmak bl.a. mærket. Han arbejder til daglig som juridisk konsulent hos Frie Selvstændige og har haft mange snakke med frustrerede og forvirrede selvstændige.

- Typisk har de selvstændige ringet ind med spørgsmål som ”Kan jeg få kompensation, når jeg ikke er tvangslukket? Hvor søger jeg om kompensation? Hvilken kompensation skal jeg søge?”, fortæller Azad og fortsætter:

- Andre var i tvivl om, hvorvidt de måtte indkalde medarbejdere, der var på lønkompensation, og om det kunne betale sig at søge tilskud. Derfor besluttede vi os for at afholde et webinar for vores selvstændige medlemmer, og det tilbud valgte rigtig mange at takke ja tak til.

Del gerne dine oplevelser med os

Der er nok at tage fat på, når vi skal gøre status over det første år i coronaens tegn. Faktisk kan der efterhånden skrives tykke bøger om et år, hvor vi alle har været udfordret på godt og ondt, men også har lært meget og helt sikkert kan tage noget med os videre.

Har du lyst til at dele dine oplevelser med os, så følg os på SoMe og skriv gerne en kommentar til vores opslag. Vi vil rigtig gerne høre, hvordan du har tacklet året, og hvilke overvejelser du har gjort dig for fremtiden.

Husk også, at Frie altid er der for dig, hvis du har brug for hjælp. Pas på dig selv og hinanden.

Tjek også vores corona-side med artikler, FAQ og nyheder.

Hvad sker der ellers lige nu?