Tilbage til oversigt
11. jun 2021

Få sat jobsøgningen på skinner

Vi giver dig 5 gode råd til at holde motivationen oppe og hjælper dig med at sætte struktur på jobsøgningen.

Vi giver dig 5 gode råd til at holde motivationen oppe og hjælper dig med at sætte struktur på jobsøgningen.


Rigtig mange oplever, at det er svært at omstille sig fra at gå på arbejde hver dag til at lande hjemme foran computeren og arbejde for at finde et nyt job.

- Du går måske fra at have et job med mange små, korte deadlines, og det kan derfor være svært at skulle motivere sig selv til et langt sejt træk, hvor du er din egen chef, igangsætter og motivator, fortæller Anne Schmidt, karriererådgiver hos Fries lønsikring.

Hverdagen kører på lavt blus

Det begynder som regel godt. Du har en masse energi og gå-på-mod, men hvis det ikke lykkes at finde job inden for et par måneder, får mange jobsøgere nogle helt andre udfordringer. Hverdagen kommer til at køre på lavt blus, hvor små ting, man før gjorde efter arbejde, lige pludselig kan blive det store indhold i hverdagen.

At mestre det at finde en hverdag, hvor du er din egen chef, kan handle meget om, hvordan din arbejdsstil generelt er.

- Jo mere, du har været vant til selv at planlægge, følge op og arbejde selvstændigt, desto mere kan du overføre dine arbejdsrutiner naturligt til en ny hverdag som jobsøgende, siger Anne.

Undgå den onde cirkel

For at få et vellykket forløb som jobsøgende og bibeholde motivationen, er det helt afgørende, at der er fremdrift i jobsøgningen. Du kan nemt komme ind i en ond cirkel, hvor du overholder minimumskravene, der er stillet i forhold til jobsøgning, men ikke gør mere end det. Og i den sammenhæng er det værd at bemærke, at minimumskravene, som er stillet i beskæftigelseslovgivningen, skal ses som minimumskrav og ikke anses som det, der får dig hurtigst muligt i beskæftigelse.

Derfor kan det være en helt forkert strategi at lægge sine mål herefter, og det kan medvirke til, at netop fremdriften i jobsøgningen udebliver, og motivationen falder.

Struktur og en god arbejdsplan er vigtig

Det kan være en stor fordel at få sat struktur på din hverdag og få brudt jobsøgningens elementer ned i mindre, overskuelige opgaver.

Opgaverne kan være:

 • Kigge på jobportaler
 • Skrive ansøgninger
 • Finde spændende virksomheder og rette kontakt uopfordret
 • Arbejde med at skabe synlighed og netværk på LinkedIn
 • Invitere netværket på kaffemøder
 • Kontakte rekrutteringskonsulenter og headhuntere
 • Få lagt dit CV ind i alle de relevante databaser – både jobdatabaser og i rekrutteringsbranchen.

Når du har brudt jobsøgningen ned i enkelte opgaver, så sæt dem ind i et ugeskema/kalender, så du holder fokus på den enkelte opgave, mens du løser den. Og sørg for at få sat nogle mål for, hvad der skal komme ud af arbejdet med opgaven, så du ikke kommer til at researche tiden væk.

Uden målsætning kan enkelte opgaver hurtigt komme til at tage meget mere tid. Fx ses det ofte, at jobsøgere kan have svært ved at nå i mål med at skrive mere end 1-2 ansøgninger om ugen. Man går måske og vender og drejer ordene og styrer efter en ansøgningsfrist. Men ofte ser man også, at der kan komme en lige så god ansøgning ud af det, hvis man bruger 3-4 timer effektivt.

Giv plads til det, der giver dig positiv energi

Når du har lavet en god plan for din jobsøgning, som du overholder, vil du opleve, at du med god samvittighed kan holde rigtigt fri, når du har fri. Der bliver lige pludselig plads til, at du kan nyde den ekstra tid, du har til rådighed, og den er ekstrem vigtig i forhold til at få tanket din energi op.

Da jobsøgning ofte er et One-man projekt, så har du brug for, at der sker noget socialt i din fritid. Husk at lave aftaler med venner, find andre jobsøgende at sparre med og lav nogle praktiske ting. Det giver alt sammen energi til næste dags arbejde.

5 gode råd til at holde motivationen oppe

 1. Tænk din jobsøgning som et arbejde: Følg dine normale rutiner – stå op, som du plejer, og arbejd med jobsøgning inden for normal arbejdstid.
 2. Hvis det er muligt, så indret en kontorplads, hvor du kan afgrænse din jobsøgning fra dit privatliv.
 3. Arbejd med planlægning og kalenderstyring – afgræns de enkelte opgaver, så du holder fokus.
 4. Sæt mål op i forhold til, hvad der skal komme ud af opgaverne.
 5. Sørg for, at din dag også indeholder andet end din jobsøgning – fx gåtur, træning, en kaffeaftale og sociale aktiviteter med familie og venner.

Søg råd og vejledning

Det kan være svært og tidskrævende at komme i gang med jobsøgningen. Specielt hvis du aldrig har søgt job før, eller det er længe siden. Husk, at du altid kan få professionelle råd og vejledning hos Frie.

I vores miniguides finder du også mange gode råd om jobsøgning.

Hvad sker der ellers lige nu?