Tilbage til oversigt
29. jun 2020

Når jobsøgning er sjovere lidt op ad bakke

Under Coronaen har 42-årige Martin fra Odense skiftet gear i jobsøgningen og brugt sin mountainbike til at øge netværket og jagte et nyt job.

Under Coronaen har 42-årige Martin fra Odense skiftet gear i jobsøgningen og brugt sin mountainbike til at øge netværket og jagte et nyt job.

Måske kender du det? Følelsen af, at jobsøgning kan være lidt op ad bakke til tider. For Martin blev den udfordring mødt med nytænkning i en tid, hvor nye jobs ikke har hængt på træerne.

Den uddannede mediegrafiker mountainbiker sig nemlig til et netværk, som måske kan åbne døren til hans nye job, og så gør det bestemt ikke noget, at det nogle gange går lidt op ad bakke.

Når jobbene ikke har hængt på træerne

Mængden af jobopslag er stadigt stigende. Der er ingen tvivl om, at der er håb forude for jobsøgende som Martin, men nogle perioder har været hårdere end andre.

Coronatiden har været streng på mange måder, således også når det kom til jobmuligheder. Hvad enten man er nyledig eller har været ledig længe, har jobbene ikke hængt på træerne i en periode.

- Normalt kom der et opslag om ugen, men på de seneste tre måneder har der kun været to opslag inden for min branche og det geografiske område, jeg søger i. Jeg har fået en masse værdifulde råd til min jobsøgning gennem Frie, men når jeg oplevede, at jobbene nærmest ikke var der, var det udfordrende rent mentalt.

Med 12 års erhvervserfaring og en certificering som dronepilot har Martin mange attraktive kompetencer at byde ind med til en ny arbejdsgiver. Men Corona har i længere tid sat sine begrænsninger på samfundet, og således også på antallet af nye stillinger og selve jobsøgningen i en periode.

- Det klassiske kaffemøde var ikke lige så oplagt længere, og når man sidder foran en skærm og pudser sit materiale af, researcher på virksomheder, kontakter og dyrker netværk digitalt, kan man godt have brug for et afbræk.

- Jeg følte, at LinkedIn var lidt stift, og generelt havde jeg bare brug for at komme væk fra computeren. Jeg gik sgu lidt kold i at kigge på ingenting.

Skiftede gear i jobsøgningen

Mens Coronaen har stået på, har Martin selv cyklet to gange om ugen. Han cykler primært i de fynske skoves mountainbike-spor, og det giver ham et kæmpe boost og mere overskud.

Men hvad nu, hvis den glæde og det boost, Martin selv følte, kunne deles med andre?

Frisk luft, behørig afstand til andre, fysisk udfoldelse i smuk natur og så selvfølgelig muligheden for at netværke. Aktiv jobsøgning har pludselig fået en hel ny betydning.

- Pludselig fik jeg ideen, og min karriererådgiver Helle fra Frie var helt med på den. Jeg kunne kombinere jobsøgningen med noget, jeg elsker, og få mere energi ud af det. Jeg begyndte at invitere folk ud for at mountainbike i den smukke danske natur. Det har vist sig at blive taget vældig godt imod.

På sporet af noget godt

Martin ville til en start finde en måde at se folk på - nogen han kendte i forvejen, som måske var skiftet til en ny virksomhed.

- Jeg så det som en god måde at få et billede af virksomheden på. Har man lyst til at arbejde der? Hvem er den rigtige at tale med, hvis man som mig er mediegrafiker på udkig efter et job? Man kan bedre ad den vej blive klogere på, hvilke muligheder der er i virksomheden.

Det har ikke været svært at lokke folk med ud på de danske mountainbike-spor, og stod de og manglede en cykel, kunne de hurtigt låne en af Martin:

- Det har bare været super fedt at mærke, at folk gerne vil ud og bruge kroppen, og så gør det jo bestemt ikke noget, at vejret har været forrygende det meste af tiden. Nogle har haft egne cykler, mens andre har været glade for at kunne låne en cykel.

Cykelturen i fokus

En vigtig ting for Martin var, at dem, han mødtes med, fik en heads up på, at han er jobsøgende og gerne vil udvide sit netværk, men det er cykelturen, der er i fokus. Dermed er de forberedte på, at der kan komme spørgsmål om virksomheden. Men først og fremmest handler det om at være til stede i den fælles oplevelse. Så kommer det andet mere naturligt og fremstår mere personligt.

- Vi laver noget sammen, vi er underholdt sammen, og når vi cykler, snakker vi ikke. Der er vi 100 % til stede i naturen og på cyklen. Når vi så holder pauser, kan vi snakke om arbejde og andet, og det virker meget naturligt ovenpå en god oplevelse sammen. Det er vigtigt, at begge parter føler, de får noget ud af det. Jeg er altid garanteret en god cykeltur, og hvis det kan lede til et job, er det bare fantastisk.

For Martin er det en fed måde at komme tættere på sit nye job som supplement til de mere kendte jobsøgningsdiscipliner.

- Den sociale kontakt gør mig glad, og det er fedt at se, at det er gensidigt. Dem, jeg cykler med, føler sig ikke pressede til at snakke om jobs. Det er naturligt at være sammen. Det giver mig også et boost til min øvrige jobsøgning.

Nogle af dem, Martin har cyklet med, har ikke set skoven før, og så lader de Martin guide dem gennem sporene. Turene giver samtidig et indblik i andre mennesker, en mulighed for at lære dem bedre at kende, ligesom man selv får vist lidt af, hvem man er.

Et cykeleventyr for fuld pedal

Virker det så at tænke kreativt i sin jobsøgning? For Martin har hans cykeleventyr givet kontakter til virksomheder, der kan føre til et fremtidigt job. Det er værdifuldt at få viden om virksomhederne fra medarbejdernes perspektiv og direkte linjer til de rigtige afdelinger.

- Jeg oplever, at de rigtige mennesker ved, hvem jeg er, når jeg kontakter dem. Det er lidt fedt at kunne sige, at jeg har været ude at cykle med folk som reference. Det er klart mit håb, at jeg ad den vej kan gøre et godt indtryk, så når de begynder at få muligheden for at ansætte igen, så husker de mig.

- Jeg har allerede fået seks samtaler via mountainbike, og de fleste, jeg har cyklet med, har selv spurgt til, om jeg vil med ud at cykle igen. Der komme løbende flere til. Det synes jeg bare viser, at man kan supplere den mere traditionelle jobsøgning ved at tænke ud af boksen, og her er jeg taknemmelig for at have opbakning fra min karriererådgiver, Helle, der ligesom jeg så muligheder.

Cykeleventyret har altså givet Martin medvind på vejen mod et nyt job, og hvis andre skulle have lyst til at supplere deres jobsøgning, er anbefalingen fra Martin klar:

- Det er klart en anbefaling herfra at bruge sine fritidsinteresser som indgangsvinkel til netværk og jobsøgning. Spring ud i det. Brug pauserne til den nære dialog og sørg for ikke at være for mange; en til tre mennesker max. Så virker det mere personligt, samtidig med det ikke er så påtaget.

Klar til at tage ansvar

Det er ikke til at vide, hvad fremtiden bringer og hvilke bakker, der skal forceres, men mentaliteten hos Martin er ikke til at tage fejl af. Han vil gøre sit til at køre konkurrenterne bagud og forlade jobsøgningsfeltet.

- Jeg er klar til nye udfordringer, og jeg tror fuldt ud på, at jeg kan lande et job derude. Jeg har gang i flere spændende ting, og indtil det lykkes at lande mit næste job, så glædes jeg ved den hjælp og sparring, jeg får via mit medlemskab hos Frie. Det er helt klart med til at holde mig skarp, så jeg kan øge chancerne og komme tættere på målstregen.

- Et råd til andre jobsøgende er: Hold humøret højt og tro på, at det nok skal lykkes.

Læs mere om Martin i medlemscasen Som medlem af Frie er du ikke bare et nummer i jobkøen

Hvad sker der ellers lige nu?