Tilbage til oversigt
27. okt 2022

Sådan tester du din iværksætterdrøm uden at sige dit job op

Drømmer du om at blive iværksætter med egen virksomhed, men er du i tvivl, om din idé kan flyve? Eller om du overhovedet vil trives med livet som selvstændig? Så test din idé af, inden du siger nej til det faste job

Drømmer du om at blive iværksætter med egen virksomhed, men er du i tvivl, om din idé kan flyve? Eller om du overhovedet vil trives med livet som selvstændig? Så test din idé af, inden du siger nej til det faste job


Mange har en drøm om at blive deres egen chef og drive egen virksomhed. Men for mange får de aldrig taget springet, fordi det virker for uoverskueligt. Specielt i forhold til økonomi og familieliv. Måske kan du selv genkende det.

I stedet for at tage det helt store hovedspring i den dybe ende, kan du i stedet stikke en fod i vandet og tage temperaturen på, om det er noget for dig. Du kan beholde alt det, du kender, og gå på udforskning i den nye verden, uden at du skal satse det hele på én gang.

Fortæl om dine tanker

Et godt sted at starte med at udforske din drøm om at få egen virksomhed er ved at tale om den. Det kan hjælpe dig til at blive klogere på, hvad du gerne vil arbejde med, og du kan teste eventuelle idéer af og få feedback på dem.

Undlad dog at fortælle vidt og bredt om dine tanker på dit nuværende job. Der er ingen grund til at brænde broer, hvis du finder ud af, at du alligevel ikke vil være selvstændig.

Her er nogle forslag til, hvor du kunne begynde din udforskning:

Vær nysgerrig og åben over for den nye verden

Sæt ting i gang og se, hvordan modtagerne reagerer på det. Snak med mulige kunder, vend idéen og spørg efter deres ærlige mening. Ville de betale for den ydelse eller det produkt, du gerne vil sælge? Og find frem til konkurrenter og vær åben for at lære af dem.

Begynd at netværke inden for området. Uanset om du vil være iværksætter eller ej, så har du fået udvidet dit netværk. Se vores drejebog "Få succes ud af at netværke".

Ved at sprede tanker og tale om din idé, bliver du også selv klogere på, hvad din virksomhed skal indeholde, og ikke mindst hvad du kan tjene penge på at tilbyde.

Husk din familie og dine venner

Hvis du gør alvor af at starte egen virksomhed, vil det have en stor effekt på dine omgivelser. Undersøg derfor også, hvad de tænker om din idé. Tag nogle gode snakke med din familie og dine venner om dine tanker og spørg ind til, hvordan de har det med det.

Vil din familie eksempelvis kunne klare sig med en indkomstnedgang? Og at du måske er mindre nærværende med din familie i en periode?

Arbejd løbende på forretningsplanen

Skriv alle dine findings ind i din forretningsplan. Hvad har du fundet ud af? Hvordan har markedet reageret på dine udspil? Hvem er din målgruppe? Og hvordan kan du tjene penge?

Lav en dagbog med alle de ting, du har fundet ud af i din research. Du kan med fordel tage udgangspunkt i drejebogen "Din masterplan". Her gennemgår vi, hvordan du sætter ord på din idé, din målgruppe, din mission og vision. Det kan hjælpe dig til at blive klogere på, hvilken virksomhed du drømmer om at skabe.

Til sidst skal du vurdere, om du ønsker at starte egen virksomhed. Lav fx en for- og imod-liste på baggrund af din udforskning.

Har du brug for sparring?

Hvis du har brug for hjælp til at afklare din iværksætterdrøm, kan du også tage fat i en erhvervskonsulentkonsulent hos Frie Selvstændige på 63 13 85 50. Vi kan også hjælpe dig med, hvilke muligheder du har for at få støtte af supplerende dagpenge i din første tid som iværksætter. Læs mere om de økonomiske overvejelser i forbindelse med at starte virksomhed.

Hvad sker der ellers lige nu?