Tilbage

Virksomhedssalg

10 gode råd til dig, der har planer om at sælge din virksomhed, udarbejdet af iværksætter og investor Johnnie Bloch Jensen, Match-online.dk.

10 gode råd til dig, der har planer om at sælge din virksomhed, udarbejdet af iværksætter og investor Johnnie Bloch Jensen, Match-online.dk.


1. Ville du selv købe din virksomhed af dig?

Kig på din virksomhed som om det var DIG, der skulle købe den - hvad lægger du mærke til? Ret op på fejlene, da andre også kan se de samme ting!

2. Hvis du skal sælge din virksomhed selv – hvem passer så forretningen?

Du er selv den værste sælger. Der er for mange følelser, spørgsmål kan opfattes som kritik, og tiden, der skal bruges, kan opfattes voldsom. Det er svært – så få hjælp. Du hiver jo heller ikke dine tænder ud selv – vel?

3. Sælg din virksomhed, mens den har en værdi!

Vent ikke for længe for lige at presse den sidste dråbe overskud ud. Der skal jo også gerne være noget til de nye ejere – og gerne andet end varm luft.

4. Husk, at din virksomhed er "bare" en af mange virksomheder!

Selv om du har passet og plejet den og set den vokse sig større, så er det ”bare” en virksomhed som alle andre virksomhedsejeres. Og en dag skal du aflevere den til den næste ejer.

5. Hav styr på salget, kunderne, leverancerne og produktionen!

Sørg for, at din virksomhed kører ”bedst mulig”. Nogle gange er ”godt nok” også ”godt nok”.

6. Sørg for, at du ikke er ”hele virksomheden” – det er jo ikke slavehandel

Lad være med at være "virksomhedens bedste sælger", undgå at være ”økonomichefen”, du behøver ikke at være ”produktionschef” og ”chefopfinder” – lad andre personer udfylde de roller. Ellers kommer du aldrig til at nyde godt at din indsats.

7. Med mindre du er verdensmester i virksomhedssalg/-køb, så få hjælp (af de ”rigtige”)!

Find en god tal-mand (evt. revisor) til budgetterne, en god jura-mand (evt. advokat) til både de indledende aftaler og salgsaftalerne og en god formidler (evt. virksomhedsmægler) til at håndtere dialogen og processen i selve salgsfasen. Det betaler sig. Undgå "landsbytosserne", som er semi-smarte rådgivere, der snakker for meget og kun er ude på at tjene rådgivningskroner. De professionelle formidlere sælger som ejendomsmæglerne efter formlen: No-cure-no-pay.

8. Du lever længere end dine forældre - og derfor skal du kunne "overleve" virksomheden

Du skal tjene penge nok til at kunne opretholde din levestandard. Husk, at levealderen hvert 10. år stiger, og at mange bliver 5-10 år ældre end tidligere generationer. Så der skal være penge at leve for – for offentlig pension kan ikke holde din kone glad!

9. Hav en klar exit strategi!

Ikke noget med, at "den skal børnene arve" eller "medarbejderne kan overtage". Det er sjældent der, den bedste pris opnås. Børnene deler ikke altid ”fars vision” – og ofte er de selv i gang med glorværdige karrierer.

10. Vær forberedt på, at det er en proces, og at det ”koster”

Du vil kunne lære meget af møderne med potentielle investorer. Og hver gang får du værdifuldt input til justeringer, som kan forøge pris og værdi. Tag møderne, mød investorerne med åben pande – og lyt!