Tilbage

9 vigtige spørgsmål og svar om årsopgørelse for selvstændige

Fungerer en årsopgørelse på samme måde for selvstændige som for lønmodtagere? Hvad er forskellen på en udvidet selvangivelse og en selvangivelse? Og hvordan er det lige med fristerne?

Fungerer en årsopgørelse på samme måde for selvstændige som for lønmodtagere? Hvad er forskellen på en udvidet selvangivelse og en selvangivelse? Og hvordan er det lige med fristerne?


Alt det får du svar på i dette indlæg, hvor vi besvarer 9 af de mest stillede spørgsmål til årsopgørelsen som selvstændig.

1. Hvad er en årsopgørelse?

Årsopgørelsen er SKATs samlede opgørelse over, hvad du har tjent, og hvad du har betalt i skat.

Det er på årsopgørelsen, du kan se, om du har betalt for lidt eller for meget i skat – og om du dermed skal betale eller have penge tilbage i skat.

2. Hvad er forskellen på en forskudsopgørelse og en årsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er din vurdering af, hvor meget du kommer til at tjene i det kommende år, og det er således kun dit kvalificerede bud på dine skatteforhold som selvstændig. Forskudsopgørelsen er dermed fremadrettet.

På årsopgørelsen står så det endelige svar på dine skatteforhold – og den er dermed bagudrettet.

3. Hvornår er årsopgørelsen klar for selvstændige?

Årsopgørelsen for 2021 er klar den 14. marts 2022. Det er den både for lønmodtagere og selvstændige.

Det forudsætter dog, at du har udfyldt din selvangivelse (hvis du driver et selskab, fx et ApS) eller udfyldt dit oplysningsskema (hvis du driver en personligt ejet virksomhed, fx en enkeltmandsvirksomhed).

4. Hvad er en udvidet selvangivelse/oplysningsskema for personligt ejede virksomheder?

En udvidet selvangivelse (som nu hedder oplysningsskema) er et dokument, du skal udfylde, hvis du er selvstændig med en personligt ejet virksomhed som fx en enkeltmandsvirksomhed.

Din årsopgørelse vil ligge klar, når du har udfyldt oplysningsskemaet med de nødvendige oplysninger.

5. Hvornår skal udvidet selvangivelse/oplysningsskema afleveres?

Du har helt indtil 1. juli til at ændre i dit oplysningsskema. Du skal dog være opmærksom på, at din årsopgørelse først er klar derefter, og at der dermed kan være løbet renter på, hvis du mangler at betale penge i skat.

Læs mere om oplysningsskema på SKATs hjemmeside.

6. Hvad er selvangivelse for ejere af selskaber?

En selvangivelse er et dokument, du skal udfylde som selvstændig ejer af et kapitalselskab, fx et ApS eller A/S.

Din årsopgørelse vil ligge klar, når du har udfyldt din selvangivelse.

7. Hvornår skal selvangivelsen afleveres?

Du har typisk indtil 1. juli til at ændre i din selvangivelse. Du har nemlig seks måneder efter regnskabsårets udløb, og de fleste virksomheder har et regnskabsår fra 1. januar til 31. december.

Du skal dog være opmærksom på, at din årsopgørelse først er klar derefter, og at der dermed kan være løbet renter på, hvis du mangler at betale penge i skat.

Læs mere om selskabsskat og selvangivelse på SKATs hjemmeside.

8. Hvorfor kan jeg som selvstændig ikke se min årsopgørelse endnu?

Hvis årsopgørelsen ikke er klar, er den hyppigste årsag, at du mangler at udfylde dit oplysningsskema eller din selvangivelse.

Husk, at du altid kan ringe til SKAT og få helt gratis hjælp. De har adgang til den samme information som dig og kan faktisk guide dig i realtid over telefonen, hvis du sidder logget ind på deres hjemmeside.

9. Hvor langt tilbage kan man rette årsopgørelsen?

Du kan rette årsopgørelsen helt op til fire år tilbage i tiden. For din årsopgørelse for 2021 er din frist for at rette den derfor den 1. juli 2025.