I midten af de 5 elementer, der udgør kernen i dit firma, finder du dit cash flow, som får dine beslutninger og valg til at arbejde bedre sammen.
Som selvstændig er du ligesom piloten, der vil lette, flyve langt, længe og højt - og som elsker at flyve passagererne til deres drømmedestination. Men uden penge til brændstof, sker intet af det. Derfor udgør cash flow midten af figuren ovenfor. Alt kan spille, men uden kontanter stopper alt.
De 5 elementer
De 5 elementer er et visuelt værktøj over kernen i dit firma. De er simpelthen dit firma, når vi taler økonomi.
- Dit produkt skal være profitabelt og efterspurgt.
- Dine faste omkostninger skal holdes nede.
- Din marketing skal kunne stå alene og ellers ...
- Bakke dit salg og salgsteam op.
- Dit cash flow er som brændstof til dit fly. Det flyver ikke uden.
I denne artikel giver Thomas Saxe, der er virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige, dig gode råd til, hvordan du skal forstå cash flow, så dine beslutninger og valg bedre arbejder for dig.
Sikkerhedsnet
Corona har mindet særligt de selvstændige om vigtigheden af et cash flow. Pludselig kom en pandemi ud af det blå, som lukkede forretningen for rigtig mange fra den ene dag til den anden. Og her kom betydningen af en "kistebund", som kunne sikre driften, ret tydeligt frem. Som Warren Buffett har sagt i årevis, Cash is King. Forsigtighed, rettidig omhu, vinklerne er mange.
Pointen er, at kriser stopper nogle forretninger og styrker andre. Det er under kriser, ting kan købes billigere og efterfølgende skabe betragtelige gevinster. Firmaer kan gå konkurs, selv hvis salg, marketing og efterspørgsel ellers går fint.
Årsagen er simpel. Er der ikke penge i banken, så har det konsekvenser. Det svarer til piloten, der ikke har helt styr på benzinmåleren. For uden brændstof styrter flyet jo ned. Derfor skal "alt det der bank noget" være en rutine, du har styr på.
Du kan også betragte det fra en strategisk vinkel. Det er ligesom at have noget i obligationer og andet i aktier. Din likviditet er dit sikkerhedsnet. Det er din måde at beskytte din indsats i dit firma og dets fremtid på. Hvor meget skal du fx have stående for at overleve i X tid, hvis Y sker?
Påvirkning
Hver gang du tager en større beslutning, skal du kontrollere, hvordan den beslutning påvirker din likviditet. Det skal være dit omdrejningspunkt. Forklaringen er de fire første elementer: Produkt, omkostning, marketing og salg, som alle sammen er årsagen til, hvordan din likviditet påvirkes. Elementerne hænger sammen.
Hvis du vil investere i marketing, hvornår genererer den kampagne så ekstra salg? Hvis du ansætter ekstra salgspersonale, hvornår er vedkommende oppe og køre, så din likviditet bliver forbedret igen? Hvad er salgstiden, dvs. hvornår kommer der realistisk set penge ind, og hvad nu hvis det forsinkes 3 måneder?
Dine beslutninger kan alle sammen være gode. Du skal dog forholde dig til, hvornår din investering (et træk på likviditeten) i beslutning X, genererer indtægter til firmaet. Hvordan vil den beslutning, du tager, medføre positiv likviditet. Gør du det, vil du samtidig opnå en langt bedre forståelse for din virksomheds økonomi.
Det samme gælder dine kolleger. Et mål for dig er, at hver gang dine kolleger kommer med et forslag, kan du sætte deres forslag i kontekst til de 5 elementer. Træn dem i at tænke dette helhedsbillede ind. Det er sundt for jer alle.
Positive effekter
Ja-hatten er sjovere end nej-hatten. Men det er allersjovest med et ja-svar baseret på fornuftige overvejelser, analyser og argumenter.
Det kan fx ske, at du har et produkt A med lav profitabilitet. Men kan du godtgøre det salgsmæssigt, og understøttes salget af produkt B med bedre indtjening, kan det give god mening, at du stadig har produkt A.
Inden du træffer en større beslutning, skal du hver gang tænke likviditetseffekten ind.
Har du brug for sparring?
Hvis du har brug for sparring til, hvordan du forholder dig til din likviditet, er du altid velkommen til at kontakte Frie Selvstændiges virksomhedsrådgivere. De sidder klar til at hjælpe dig på 63 13 85 50.