Tilbage

Er din likviditet presset?

En ting, der med garanti  kan give dig som selvstændig hjertebanken, er manglende likviditet. Heldigvis er der ting, du kan gøre for at skabe mere luft i din økonomi.

En ting, der med garanti kan give dig som selvstændig hjertebanken, er manglende likviditet. Heldigvis er der ting, du kan gøre for at skabe mere luft i din økonomi.


Særligt coronakrisen har trukket tænder ud for de fleste selvstændige rent økonomisk. Manglende omsætning og udskudte betalinger har givet hul i bunden af kontoen, og for mange er det afgørende hurtigst muligt at få sat en prop i.

Kan du nikke genkendende til dette?

Så er der råd at hente her, da det kan gøres på forskellige måder. 

Men inden vi kommer til de konkrete råd, er det vigtigt, at du som selvstændig starter med at lægge et likviditetsbudget, så du får et overblik over, hvordan det rent faktisk står til. Det fortæller Carina Brix, der er virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige.

Hun forklarer, at fordi indtjeningen ofte varierer over et år, skal likviditetsbudgettet lægges måned for måned med særlig fokus på, hvornår der kommer indtægter og udgifter, og hvor mange penge, der er til rådighed hver den 1. i alle måneder.

- Husk, at det altid er bedre at være superpessimist end optimist, når man lægger likviditetsbudgettet, for på den måde undgår du, at du konstant skal lappe huller i budgettet, fortæller Carina.

De fem gode råd

Men hvordan får du så en bedre likviditet? Det giver Carina Brix her fem gode råd til.

1. Tjen flere penge

Det lyder måske som et åbenlyst råd, men bag det simple budskab gemmer sig nogle vigtige betragtninger. Er du eksempelvis prissat højt eller godt nok, og sælger du til dine kunder, når de er mest motiverede for at købe?

Det er overvejelser, du bør gøre dig, ligesom du kan se på, om den digitale udvikling under coronakrisen kan bruges til din fordel. Kunne du afholde webinarer, gøre et fysisk produkt digitalt eller på anden måde udnytte den stigende digitalisering og online handel?

Det kan alt sammen være muligheder for at skabe gunstige betingelser for mere cash flow.

2. Gå budgettet efter

Der vil ofte være ting i dit budget - privat som virksomhedsmæssigt – du kan skære ned eller helt fra for at give bedre likviditet. Det kan være, at du fremover kan undvære pladsen i kontorfællesskabet, at dit frokost- og madbudget kan trimmes, eller at du kan spare penge på transport. Derudover kommer, at tidspunktet nu er gunstigt for genforhandling af aftaler med leverandører, hvorfor du måske kan få en bedre pris end før.

3. Overvej en højere kassekredit

En tur i banken kan være en god løsning, hvis en højere kassekredit kan give dig ro i maven. Den ro betyder måske, at du kan fokusere på dine kernekompetencer i stedet for likviditet i en periode, hvor der virkeligt er brug for din indsats. Det skal hertil siges, at dette muligvis er udfordrende for dig at få forhandlet, hvis din likviditet allerede er lav.

4. Lej eller lån udstyr

I stedet for at eje al udstyr selv, kan det hjælpe på likviditeten, hvis du lejer, når du skal bruge det. Har du selv en del udstyr, kan du også overveje at leje det ud for at få ekstra penge ind. Der findes et hav af bytte/leje sider på nettet og på Facebook, hvor du kan finde folk, der enten lejer ud eller ønsker at leje. Har du udstyr, du ikke bruger mere, kan du også overveje at sælge det.

5. Undgå at opbygge lager

Hvis du har et fysisk produkt, skal du undgå at lageropbygge og i stedet se på mulighederne for at komme af med dine varer. Måske kan du holde et udsalg eller sælge varerne i nye pakker, hvor kunderne får lidt mere for pengene, og du til gengæld slipper billigere i lagerplads.

Alt i alt handler det om at tilgå din likviditet realistisk og se efter, hvordan du kan få udgifter og indtægter til nemmere at mødes.

Har du brug for sparring?

Hvis du har brug for sparring til, hvordan du får en stærkere likviditet, kan du kontakte Frie Selvstændiges virksomhedsrådgivere, der sidder klar til at hjælpe dig på 63 13 85 50.