Tilbage

Fra lockdown til vækst

Verden efter Covid-19 er ikke den samme som før krisen. Som selvstændig skal du derfor skabe vækst i en anden virkelighed, hvor markedet, og måske også dig selv, har ændret sig. Læs her, hvordan du kommer bedst fra start.

Verden efter Covid-19 er ikke den samme som før krisen. Som selvstændig skal du derfor skabe vækst i en anden virkelighed, hvor markedet, og måske også dig selv, har ændret sig. Læs her, hvordan du kommer bedst fra start.


Med coronakrisen på vej bag os har du som selvstændig formentligt fokus på, hvordan du kommer bedst muligt ud af starthullerne, når landet igen åbner helt op.

En ting er sikkert: Verden er ikke længere den samme som før. Markeder og behov har forandret sig, digitale løsninger har vundet frem, og måske har dine behov også ændret sig.

De eksterne relationer

Hvis vi starter med de eksterne relationer, er det derfor afgørende, at du tager et grundigt kig på, hvordan de er blevet påvirket af krisen, fortæller Carina Brix, der er virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige.

- Nedlukningen har muligvis betydet, at nogle samarbejdspartnere er gået konkurs, mens kundernes forventninger har ændret sig, særligt på den digitale front. Her skal du finde ud af, hvilke forventninger, du kan og vil imødekomme, og hvordan du kan skabe vækst i det nye marked, siger Carina.

Har dine behov ændret sig?

I den proces er det også vigtigt at se på, om og hvordan du selv har ændret dig det seneste års tid.

- Er du stadig glad for den måde, du arbejdede på før krisen, eller vil du gerne noget andet nu? Vil du gerne gøre tingene anderledes, er det et godt tidspunkt at lave ændringerne på, fortæller Carina.

Fra krise til vækst

Men også mentalt er der behov for ændringer. Efter et år med nedlukninger har du måske - som så mange andre selvstændige - befundet dig i en mere eller mindre konstant krisetilstand, hvor overlevelse har været den primære drivkraft.

Derfor er der nu behov for et fokusskifte fra krise til vækst, forklarer Carina Brix.

Det er naturligvis nemmere sagt end gjort, fortæller hun, men med den rette sparring kan du ændre dit fokus og din forretningsplan, så begge dele peger fremad mod vækst og nye muligheder.

- Som selvstændig skal du se dig selv som en agil kajak i vandet, der modsat et hangarskib hurtigt kan skifte retning. Og det kan du udnytte nu.

Men inden du sætter padlen i vandet og tonser derudaf, bør du lige vende skråen og stille dig selv et par relevante spørgsmål.

For skaber dit produkt stadig den samme værdi som før krisen, eller skal du bevæge dig i en anden retning? Har din kundegruppes behov ændret sig? Hvordan er efterspørgslen på den service, du giver? Hvilke kompetencer har du udviklet under krisen, og hvordan kan de bringes i spil?

På baggrund af de svar skal du lave din egen genåbningsplan og –strategi, der peger fremad mod vækst.

Har du brug for sparring?

At skulle genstarte kan være lige så forvirrende, som da du helt grøn startede din virksomhed. Den proces kan være svær selv at overskue, og derfor anbefaler Carina, at man taler med eksempelvis en virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige om, hvordan ens virksomhed er bedst gearet til fremtiden.

- Som selvstændig er man ofte alene om tingene, og man er nødt til at indse, at man ikke kan klare alt selv. Så efter et år, hvor mange har gået rundt for sig selv, er det en god idé at tale med nogen, der kan hjælpe en videre. Der er nemlig masser af muligheder. Nogle gange skal man blot have lidt hjælp til se dem, slutter Carina.

Hvis du har brug for sparring til, hvordan du får større fokus på vækst, kan du kontakte Frie Selvstændiges virksomhedsrådgivere, der sidder klar til at hjælpe dig på 63 13 85 50.