Når du overvejer at blive selvstændig, kan det måske virke en anelse uoverskueligt. Du er nødt til at afveje fordele og ulemper.
Uanset hvilken alder du har, og hvor du er i dit liv, så er det vigtigt, at dit bagland står bag dig i tykt og i tyndt, hvis du vil starte op som selvstændig. Du bruger lige pludselig rigtig meget af din tid og af dine penge på at få virksomheden til at køre bedst muligt. Det skal dine venner, kæreste/ægtefælle eller nærmeste familie være indstillede på.
3 ting du skal overveje
- Tør du springe direkte ud i at være selvstændig som hovedbeskæftigelse fra start?
Dvs. satse det sikre for det usikre, hvor du nu pludselig ikke ved, om du kan hæve en løn til dig selv sidst på måneden. - Skal du beholde dit lønmodtagerjob en tid, samtidig med at du stille og roligt bygger din virksomhed op?
Springet bliver ikke så stort og risikofyldt, når du på et tidspunkt slipper dit lønarbejde. - Skal du starte op med supplerende dagpenge?
Det har du i visse tilfælde mulighed for at gøre i op til 30 uger.
God hjælp at hente
Der er mange muligheder for at få god hjælp i starten, når du skal være selvstændig. Særligt via startvækst og iværksætterkurser m.m. rundt om i de forskellige erhvervsråd i kommunerne, men også andre steder.
Du kan bl.a. få hjælp til moms, told, skat, forretningsplan, budgetplanlægning, økonomi, og hvordan du skal forholde dig til bank og kreditter, forsikringer, pension og meget mere.
Hos Frie selvstændige hjælper vi også med god iværksætterrådgivning i forhold til mange af de ting, du har brug for at vide noget mere om.
Forretningsmodel og budgetter
Det er vigtigt at få lavet en god forretningsmodel, så du er helt klar over, hvordan din virksomhed skal arbejde, hvad målet er, og hvordan du vil nå målet.
Det er også nødvendigt at lave et budget over forventede udgifter og indtægter, så du har en klar aftale vedrørende kreditter og bank på plads inden start.
Det tager tid
En virksomhed bliver ikke bygget op på kort tid. Derfor er det også vigtigt med tålmodighed, og at du har afstemt dette med både baglandet, banken, dine leverandører, kunderne og ikke mindst dig selv.
Meget bliver ændret
Når du tager springet fra lønmodtager til selvstændig, er der rigtig mange ting, der bliver anderledes, fx:
Forsikringer
Der skal være styr på forsikringer. Nogle er lovpligtige, hvis du har medarbejdere, og andre er frivillige. Tænk bl.a. på driftstabsforsikring i forbindelse med sygdom og eventuelt arbejdsskadeforsikring ved en pludselig opstået ulykke eller erhvervssygdom. Det er vigtigt med en god snak med et forsikringsselskab. Disse og andre forsikringer kan du bl.a. tegne via vores samarbejde med Alm. Brand.
Sygdom
Før fik du løn under sygdom. Nu får du ikke noget de første 14 dage, medmindre du har tegnet en tillægsforsikring hos Udbetaling Danmark.
Pension
Du får ikke længere automatisk indbetalt pension, som du gjorde fra tidligere arbejdsgiver. Nu har du selv ansvaret for at spare op til din pension.
Det er vigtigt at få lavet en aftale om indbetaling til pension, både af hensyn til opsparing, men også fordi der mange gange ligger nogle rigtig gode forsikringer forbundet med en pensionsordning. Samtidig kan det også være vigtigt at få dine pensionsmidler samlet ét sted. Det har du mulighed for som medlem af Frie Selvstændige via vores samarbejde med Alm. Brand Liv og Pension.
Få hjælp til det, du ikke selv er god til
Hvis du fx har det svært med regnskab, bogføring, bogholderi m.m., så er det vigtigt at købe dig til hjælp enten via en selvstændig bogholder/regnskabskonsulent eller en revisor.
Det er vigtigt, at du laver det, du er god til, da du meget lettere kan tjene din løn her fremfor ved det, du er usikker på, og som kræver mere tid, end du måske har til rådighed. Så ved du også, at der er styr på det, som du ikke selv har styr på.
Send dine regninger til tiden
Det er også vigtigt at få skrevet fakturaer/regninger med det samme fremfor at vente op til flere uger/måneder, inden det bliver gjort. Hvis du venter for længe med disse ting, så er du bare dine kunders forlængede kassekredit, og du mangler højst sandsynligt pengene.
Følg med i så meget som muligt
Det er under alle omstændigheder vigtigt at følge med i regnskabet og hele tiden være bevidst om, hvordan det står til i virksomheden.
Men der kan være mange andre vigtige områder, fx salg og markedsføring, hvor du måske kan købe dig til hjælp, men ikke bør give helt slip, da det gavner både dig og virksomheden, at du også har interesse i de ting, du ikke selv udfører eller står for.
Har du brug for sparring?
Hvis du har brug for sparring i forbindelse med opstart af virksomhed, kan du fra KUN 119 kr. pr. måned blive medlem af Frie Selvstændige og få hjælp af vores dygtige virksomhedsrådgivere. Kontakt os på 63 13 86 50 og hør mere om dine muligheder.