Tilbage

Husker du at forretningsudvikle din virksomhed?

Vi giver dig tre gode råd til at komme godt i gang med at tænke forretningsudvikling ind i din hverdag.

Vi giver dig tre gode råd til at komme godt i gang med at tænke forretningsudvikling ind i din hverdag.


Det kan være svært at tænke forretningsudvikling ind i en travl hverdag fyldt med drift, pludselige udfordringer og opgaver med korte deadlines. Til gengæld er det vigtigt, for med den fart, som samfundet og markedet udvikler sig med, kan din virksomhed hurtigt komme bagud.

I denne artikel sætter Frie Selvstændige fokus på, hvorfor forretningsudvikling er så vigtigt. Og vi giver dig nogle gode råd til, hvordan du kan få det ind i din hverdag.

Derfor er forretningsudvikling vigtigt

At forretningsudvikle er et bredt begreb, for det kan dække over utroligt mange forskellige initiativer og tiltag. Fælles for det hele er, at det arbejder hen imod at skabe en bedre forretning – dvs. større omsætning, vækst eller indtjening.

Det betegner arbejdet med at analysere situationen og finde de muligheder, som din virksomhed kan udnytte. Det kan være internt i forhold til medarbejdere, processer, administration, strukturer osv., og det kan være eksternt i forhold til brand og markedsføring eller kunder, leverandører og samarbejdspartnere.

Du finder frem til, hvor du konkret kan gribe ind og optimere dit forretningsgrundlag – enten ved at udvikle eller måske i stedet afvikle tiltag eller områder.

Formålet med forretningsudvikling?

Det tager udgangspunkt i den klassiske saying: Hvis ikke du udvikler, så afvikler du. Du skal altså prioritere forretningsudvikling for at:

 • Have fortsat konkurrenceevne
 • Forstå markedet og udvikle dig med det
 • Forny din virksomhed – og ikke stå i stampe
 • Få mere effektive processer internt
 • Satse de rigtige steder
 • Give langsigtet flow af kunder
 • Give ekspertstatus, fordi du er med eller foran.

Sådan kan du huske forretningsudvikling i din hverdag

Vi vedkender, at det er svært. Når du sidder enten selv eller som mindre virksomhed, vil driften nemt blive altoverskyggende, fordi der er mange kasketter og projekter at holde styr på. Men læs listen ovenfor igen – forretningsudvikling kalder på prioritering.

For at komme i gang og tænke det ind i din hverdag, har vi tre råd til dig:

1. Hav et dokument til observationer og idéer
Det skal du bruge løbende, når du observerer, får indskydelser eller idéer. Hvis du kun skriver det bag øret, forsvinder det hurtigt igen. Der er særligt fire områder, du kan holde øje med:

 • Trends. Hvad sker der i samfundet og på dit marked specifikt? Lad dig inspirere – der kan være noget, der giver mening at følge eller noget, du gerne vil gå imod.
 • Konkurrenter. Hvad gør andre? Hvad kan du gøre bedre?
 • Brugere. Hvor er målgruppen? Ændrer deres behov sig? Og hvordan kan du i så fald følge med?
 • Virksomheden. Er der noget internt, der kan optimeres – strukturer, processer, administration, koordinering – eller eksterne tiltag omkring brand og markedsføring, som du har idéer til?

2. Aftal med dig selv, hvornår du vil bruge tid på at forretningsudvikle
Måske en time eller halvanden hver morgen, inden du går i gang med at tjekke din indbakke. Aftaler med dig selv er typisk de sværeste at overholde, så find en i dit netværk - en mentor, en sparringspartner eller lignende - som du kan involvere. Måske ikke i selve processen, analysen og beslutningerne, men i forhold til at følge op, så du sikrer, at du faktisk bruger tiden på det. Og så har de måske også nogle gode inputs undervejs.

3. Sæt indimellem en hel dag af
For selvom du løbende noterer og bruger en time eller to, så får du indimellem brug for sammenhængende tid, når du er på sporet af noget, du gerne vil gå med – enten for at kunne vurdere det bedre, udvikle det eller implementere det. På de hele dage skal du komme skridtet videre.

Få eksterne øjne på

Hvis du i processen har siddet med det hele selv eller måske sammen med en medarbejder, så vil vi også anbefale at få eksterne øjne på. Det kan åbne for nye perspektiver eller muligheder, du ikke selv har opdaget. Du kan enten gøre det løbende eller på de dage, du indimellem sætter af til at gå i dybden. Frie Selvstændige hjælper dig også gerne med processen.