En markedsføringsstrategi lyder måske som noget for store virksomheder. Eller nogen med et kæmpe budget. Men sådan behøver det bestemt ikke være. Også som iværksætter eller mindre virksomhed kan det være til stor hjælp for din virksomhed.
Hvad er en markedsføringsstrategi så?
En markedsføringsstrategi er kort sagt: En langsigtet plan for, hvad du vil med din markedsføring og hvordan. Ved at undersøge markedet og lave mål for din markedsføring, kan din strategi støtte op om din forretning og dit salg, så du kommer i den rigtige retning. Det er en måde, hvorpå du kan bruge din markedsføring strategisk, så du opnår det, du gerne vil - i stedet for at gøre noget, fordi "det skal man vel", eller "det virker nok".
Det er vigtigt, at du skriver strategien ned
Hvis tankerne bare hænger i luften, svæver de væk, og det er svært at huske og følge – særligt hvis du har ansatte. Længden, dybden og ambitionerne af din strategi kan være forskellige, men fordelene er de samme:
- Det sikrer en gennemtænkt retning, som har større chance for at give pote på salg
- Det gør det nemmere løbende at lave indholdet, fordi du har en retning
- Det gør det nemmere at måle på indsatsen, fordi der er en plan og nogle mål
- Det giver et bedre samarbejde i virksomheden – særligt hvis du har ansatte, fordi roller og mål er tydeligt defineret og fordelt.
Hvad skal I med strategien?
En strategi skal ikke være en bunke af tætskrevne sider, som ender glemt i skuffen. Du skal se på, hvad behovet er hos dig. Dit strategidokument skal være brugbart og realistisk ud fra din tid og dit ambitionsniveau. For at det sker, er der dog en række overskrifter, som er nødvendige i din strategi. Du kan gå mere eller mindre i dybden med dem, men du skal overveje og notere dig dem alle. Her kommer de.
Formål
Hvorfor? Hvad vil du med din markedsføringsindsats? I sidste ende vil du gerne sælge, men her skal du være mere præcis. Dine mål skal være konkrete, så de er til at måle på. De skal være opnåelige, ellers ender det i skuffen. Og ikke mindst skal de være realistiske og bundet op på en tidsdimension, så det bliver til noget. Arbejd helst med få mål, så det er overskueligt. På den måde bliver det nemmere for dig selv og eventuelt dine ansatte at støtte op om og bruge strategien.
Budget
Måske skal du ikke nedfælde et konkret tal endnu. Men allerede her i forbindelse med dine mål, bliver du nødt til at overveje, hvad der er realistisk, økonomisk set. For budgettet til markedsføring hænger uløseligt sammen med resultaterne af indsatsen. Som iværksætter eller mindre virksomhed har du formentligt også allerede en idé om, hvad du har råd til, så hav det i baghovedet helt fra starten.
Analyse af afsender – din virksomhed
Analysen af din forretning vil ofte tage udgangspunkt i din forretningsstrategi, hvor du har været omkring flere af overvejelserne. Det kan komme vidt omkring:
- Hvor på markedet/i branchen er din virksomhed?
- Hvilke eksterne faktorer spiller ind – fx økonomi, love, teknologi mv.?
- Hvilke interessenter er der – både positive og negative?
- Hvad gør du nu – både processer i salg og markedsføring, også eksisterende kanaler og data?
- Hvad er dine interne ressourcer og kompetencer?
- Har du nogle mulige samarbejdspartnere – fx bureauer, kunderelationer eller netværk, du kan trække på?
Gør overvejelserne på det niveau, som passer til din virksomhed, og husk at skrive ned undervejs.
Analyse af konkurrenterne
Ligesom du placerer dig selv i markedet, skal du gøre det med dine konkurrenter. Hvad er deres placering i markedet, hvilke fordele har de, hvor kommer de til kort? Konkurrenter behøver ikke kun være dine direkte konkurrenter, som laver samme produkter som dig. Det kunne også være andre, som laver samme type indhold til målgruppen, men som tilbyder andre løsninger/produkter eller har andre formål.
Analyse af målgruppen
Den sidste og meget væsentlige analyse: Hvem er det, du skal i kontakt med? Her kan du gå rigtig meget i dybden, hvis du vil, men uanset niveauet er det vigtigt, at du er konkret. Fx med en persona – eller flere, hvis du har flere målgrupper.
Find først frem til, om du arbejder med B2C segmentet – Business to Customer, eller om dit segment er B2B – Business to Business.
Overvej dernæst målgruppens behov, forventninger, holdninger, livsstil, bekymringer, mål osv. Det gør det nemmere at vinkle og målrette dit indhold og tiltag konkret til dem. Des mere du forstår dem, des bedre.
Tænk også i kunderejsen – hvilke medier og indhold kunne din målgruppe være interesseret i på de forskellige stadier:
- Opmærksomhed. Vis dem, at du har en løsning på deres udfordring – med andre ord: Sørg for at blive fundet på interessant, relevant indhold, når målgruppen søger på løsninger. Det kunne være med SEO, tekst/video til din hjemmeside og til sociale medier, annoncering på Google og sociale medier.
- Overvejelse. Kunderne leder efter den bedste løsning, så de søger information og indhold. Det kunne være gennem FAQ’s, informative, tiltrækkende landingsider, call-to-actions, formularer eller white papers.
- Beslutning. Kunderne sammenligner produkter for at kunne vælge en leverandør. Her kan du fx overveje cases og testimonials, sammenligninger med andre produkter, e-mail-markedsføring og webinarer.
- Fastholdelse. Kunden har valgt dig. Nu skal du opbygge en loyal kunde. Det kan være med gode brandhistorier, underholdning, personaliseret content, intelligent markedsføring og ved at holde øje med dem via brugerundersøgelser og monitorering. Jo bedre, du kender dine kunder, des bedre kan du give dem gode kundeoplevelser.
Positionering
Efter din analyse er det essentielt, at du kan se, hvad du skal slå på: Hvad skal din unikke position i markedet være? Unikt er selvfølgelig relativt, men du skal på en eller anden måde kunne skille dig ud i den position, du indtager. Positionen her er essentiel, for det er den, du skal brande dig på i din markedsføring – det er her, du finder de argumenter, der skal overbevise målgruppen.
Efter disse trin har du basen for din markedsføring. Men der er en del 2. For næste vigtige skridt er at konkretisere, så du får valgt de rigtige medier og kanaler og kommer i gang med at eksekvere. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i artiklen Konkretisér og eksekvér din markedsføringsstrategi.