Tilbage

“Uden Frie Selvstændige havde jeg lukket mit firma”

Det var “hønen og ægget”, da 27-årige Tamara Davidshoff fra Serbien ville åbne en erhvervskonto til sit nystartede rengøringsfirma.

Det var “hønen og ægget”, da 27-årige Tamara Davidshoff fra Serbien ville åbne en erhvervskonto til sit nystartede rengøringsfirma.


For hvordan kan man fremvise en dansk årsopgørelse, når man lige er flyttet til landet? Hendes virksomhedsrådgiver hos Frie Selvstændige fik det til at lykkes.

Forretningsplan, budget, salg, kunder – der er mange store ting at tænke på, når man bliver selvstændig. Men for nogle kan det også være små ting, som er en selvfølgelighed for mange – fx at få en erhvervskonto.

Svært at finde job

Serbiske Tamara Davidoff kom til Danmark i starten af 2021 for at bo og leve med sin mand David. Og når man endnu ikke taler dansk, kan det være svært at få et job.

– Derfor er jeg startet som selvstændig med et rengøringsfirma. Det er en god måde at komme i gang, hvis man ikke kan få et job, forklarer Tamara Davidoff på engelsk.

Det er afgørende for hende, at firmaet er startet helt efter bogen. Dels fordi hun ikke vil arbejde sort, og dels fordi det på sigt har betydning for hendes opholdstilladelse i Danmark, at hun kan dokumentere indkomst. En hjørnesten i enhver virksomhed er en erhvervskonto, så man kan modtage betaling fra kunderne, betale regninger, udbetale løn og indbetale skat og moms.

– Men banken ville ikke oprette den, fordi jeg ikke kunne vise en dansk årsopgørelse fra sidste år. Jeg blev mødt med spørgsmål efter spørgsmål og var faktisk ved at give op og lukke firmaet, fortæller Tamara Davidoff.

Har fået de første kunder

I sin frustration gik hun til Frie Selvstændige, som hun fra start havde meldt sig ind i samtidig med A-kassen Frie. I Frie Selvstændige var virksomhedsrådgiver Thomas Saxe parat til at hjælpe.

– Thomas sagde, at jeg ikke skulle give op, lige meget hvor mange spørgsmål jeg blev mødt med. Jeg skulle bare sende dem videre til ham, og så ville han besvare dem. Efter tre seje uger lykkedes det at få erhvervskontoen. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden Thomas, som også har hjulpet mig med at lægge et budget, siger Tamara Davidoff, der nu er kommet godt i gang med sit rengøringsfirma og har fået en håndfuld faste privatkunder, som benytter sig af muligheden for servicefradrag på rengøring.

– Det betyder meget for mig, at jeg kan forsørge mig selv og ikke skal være arbejdsløs, understreger hun.