Vi guider dig til, hvad du skal overveje og vide, inden du kaster dig ud i online salg med din egen webshop.
Med en webshop følger du trenden, hvor flere virksomheder end nogensinde før tilbyder kunder at handle online døgnet rundt. Men inden du kaster dig ud i projektet, er det en god idé at sætte dig grundigt ind i, hvad det kræver at få en webshop op at køre, så den rent faktisk øger din indtjening.
Hvorfor skal du starte en webshop?
Ni ud af ti danskere handler nu på nettet, og mangfoldigheden af varer og produkter, vi køber, stiger konstant. Alt fra argentinske bøffer over sofaer til massagebehandlinger bestilles og købes i dag på nettet, og med den nuværende udvikling er intet for stort eller småt til at blive handlet online.
Som virksomhed gælder det derfor om at være til stede der, hvor kunderne er, og gøre det så nemt og overskueligt som muligt at handle hos dig. Og det kan du opnå med en webshop, der nemt kan tilføjes til jeres eksisterende hjemmeside.
Hvem kan du sælge til?
Med en webshop udvider du din kundegruppe til i princippet at omfatte alle mennesker i verden med en internetforbindelse. Til at begynde med er det mest afgørende for dig dog nok, at du med en onlinebutik nemt kan sælge til alle i hele Danmark og dermed udvide dit kundegrundlag betragteligt.
Sådan kan en webshop øge din indtjening
- Med en webshop gør du din virksomhed tilgængelig for flere kunder, og da en onlinebutik aldrig har lukket, vil du kunne sælge mere til flere.
- Ligger dine varer i forvejen hos fysiske forhandlere, vil du kunne spare et fordyrende mellemled og tjene mere på de solgte varer.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke bliver en unfair konkurrent til dine forhandlere ved at tage væsentligt mindre for dine varer online, da det vil give sure miner i butikkerne og måske koste dig hyldepladsen.
Hvad kræver det at starte din egen webshop?
Udover at vælge et domænenavn er der flere ting, du skal overveje, inden du starter din egen webshop. Blandt de væsentligste er, hvilken webshopløsning, du skal vælge. Og grundlæggende er der to forskellige muligheder, du skal starte med at tage stilling til.
- Den første kaldes Open source, hvor du har fuld adgang til den bagvedliggende kode, hvilket giver flere muligheder rent grafisk og opsætningsmæssigt, men som også stiller flere krav til dine egne it-evner. Open source omfatter bl.a. CMS-systemet WordPress, som er den mest udbredte platform.
- Den anden mulighed er Closed source, også kaldet hostet, hvor shoppen drives af en udbyder, der tjener penge på at have dig som kunde. Her har du en begrænset adgang til den bagvedliggende kode. Dette er den mest simple og nemmeste måde at komme i gang på, hvor du måske betaler lidt mere, men til gengæld har automatisk back up, adgang til support og nemme plug and play løsninger til design og betaling.
Kan du lave webshoppen selv?
Dette kommer helt an på, hvilke evner, og hvor meget tid, du har til rådighed. Både med open og closed source findes en række skabeloner og plug and play moduler, der gør det relativt nemt at sætte op, hvis du har arbejdet med hjemmesider eller CMS-systemer før.
Men skal du først lære det hele fra bunden, kan det nemt tage flere uger og måske måneder uden garanti for, at du bliver tilfreds med resultatet. Her vil det typisk være en fordel at tilkøbe noget professionel hjælp eller som minimum vælge en hosted webshop, hvor der findes færdiglavede designs, du kan bruge.
Find den rigtige betalingsløsning
Da formålet med din webshop er at sælge produkter eller ydelser, skal kunderne også kunne købe og betale i shoppen. Det kræver to ting:
- Betalingsløsning: For at du kan tage imod betaling i form af kreditkort og Mobilepay, som er voldsomt populært, skal du have en digital betalingsløsning, ligesom fysiske butikker har kortlæsere.
- Indløsningsaftale: Dertil skal du også bruge en indløsningsaftale med eksempelvis Nets, som håndterer selve indløsningen af de transaktioner, din forretning modtager med betalingskort osv., og sørger for, at pengene ender på din konto.
Der findes en række udbydere af disse to produkter, der tilbyder abonnementsløsninger til forskellige behov. Dem finder du nemt ved en google-søgning, og de fleste webshop løsninger har også firmaer, de samarbejder med.
Hvordan får jeg kunder i butikken?
Når din webshop er i luften, findes der et hav af muligheder for at skabe opmærksomhed omkring den, men disse tre bør være grundsten i din markedsføring:
- Søgemaskineoptimering, også kaldet SEO, der øger din synlighed ved potentielle kunders Google-søgninger
- Nyhedsbreve til dine kunder
- Sociale medier (SoMe), hvor Facebook, Instagram og LinkedIn typisk er de mest interessante.
SEO
Er du ikke selv SEO-ekspert, kan det være en fordel at finde nogen, der kan hjælpe dig med at få skrevet de rigtige tekster, som trækker din side op i googles rangsystem. Dukker du ikke op, når kunderne søger på dit produkt eller ydelse, kan de ikke finde frem til dig.
Nyhedsbreve
Har du mailadresser på eksisterende eller potentielle kunder, kan det også være en idé at sende dem et regelmæssigt nyhedsbrev, hvor du gør opmærksom på shoppen og evt. gode tilbud, de kun kan få der.
SoMe
Mens annoncer på sociale medier koster penge, kan du med flid og kreativitet selv skabe opmærksomhed omkring din webshop ved løbende at lave nye opslag og aktiviteter, der holder dig i kontakt med kunderne. Fra dine sider, opslag og annoncer på SoMe-kanalerne kan du linke direkte til din webshop, hvilket gør købsrejsen kort og simpel for potentielle kunder.
Fragtaftalen er vigtig
Når dine kunder har handlet i din webshop, skal varerne fra lageret og hjem til dem. Den opgave kræver, at du har en aftale med ét eller flere fragtfirmaer, hvor de mest brugte herhjemme er:
- PostNord
- GLS
- Bring
- DAO.
Det mest optimale er, at du tilbyder kunderne forskellige løsninger, hvor de eksempelvis selv kan vælge pakkeshop eller ekstra hurtig levering. Jo nemmere, du kan gøre det for kunderne, desto større er chancen for, at de handler hos dig (igen) og anbefaler dig til andre.
Hvad koster en webshop?
Det er umuligt at svare på, da hver enkelt webshop er forskellig ift., hvilke løsninger man vælger. Men faste udgifter til en hosted webshop, domænenavn, betalingsløsning, indløsningsaftale m.m. koster fra omkring 8.000 kr. om året.
Skal du have hjælp udefra til at designe og sætte webshoppen op, kan det dog nemt koste yderligere titusindvis af kroner alt efter, hvilke behov og krav du har. Det er derfor en fordel, hvis du har tid til at lave den selv eller kender nogen, der kan hjælpe og give gode råd.
Kundeanmeldelser
For langt de fleste online kunder er det blevet en helt naturlig ting, at man lige tjekker en webshops omdømme, inden der handles.
Når du har åbnet din webshop, er det derfor utrolig vigtigt, at du får opbygget et godt renommé. Det kan du bl.a. gøre ved at yde en god service i form af hurtig levering, god returret og en personlig hilsen sammen med varen. Mange vælger også at vedlægge en lille ekstra ting (et postkort, et par bolsjer, chokolade etc.). Det lyder måske ikke af meget, men kan sagtens være med til at give din kunde en aha-oplevelse, som øger kundetilfredsheden og chancen for, at kunden vil anbefale dig til andre og vende tilbage på et senere tidspunkt.
I forbindelse med en handel skal du derfor sørge for at få kunden til at anmelde din webshop, fx ved at sende en mail med link til Trustpilot.
Spørg os til råds
Hos Frie Selvstændige sidder vores eksperter klar til at hjælpe dig med råd og sparring til alle aspekter af din nye webshop. Kontakt os her.