Fra en arbejdsuge på 50-70 timer til et liv med uddelegering og plads til familien. Mød Kenneth Nygaard Knudsen.
37-årige Kenneth Nygaard Knudsen har banket det nordiske PR-bureau Digital PR op på få år. Fra han startede virksomheden op alene i 2015, efter en årrække som både lønmodtager og freelancer, til han i dag leder en etableret iværksættervirksomhed med fem ansatte, er der faldet en del erkendelser på plads.
Blandt andet har han lært, at uddelegering af ansvar er noget af det vigtigste for en god work-life balance.
Det vender vi lige tilbage til.
Tilbage i 2015, hvor Kenneth Nygaard Knudsen havde arbejdet på "alle sider af bordet" – som journalist, marketingchef og som konsulent på bureau - fik han ideen til et PR-bureau målrettet det digitale og teknologiske marked.
Dengang havde han ingen work-life balance og arbejdede op til 50-70 timer om ugen.
– Jeg var altid på. Jeg havde ingen børn dengang, så det var mig og nogle freelancere. Jeg vil kalde det kontrolleret kaos. Det var vigtigt for mig at løbe så hurtigt, at jeg kunne begynde at ansætte efter det. Det var så sindssygt, at det ikke kunne blive ved. Når jeg dengang tog på ferie, tog jeg arbejdet med. Det var egentlig ikke en stressfaktor, men bare en del af mit liv, fortæller Kenneth Nygaard Knudsen.
Det var ikke fordi, han havde et problem med det, for han elskede sit arbejde. Men han vidste også godt, at det ikke kunne blive ved.
Arkiverer sin telefon
I dag er han et godt sted med virksomheden og sin egen work-life balance. Arbejdstiden er nede på en 37-45 timer om ugen og med en søn og et barn mere på vej, er han glad for, at han har fundet ud af at trække stikket og være til stede. Holde fri-fri, som han kalder det.
– Jeg anerkender, at der er noget ved siden af, der er vigtigt. Jeg gør mit bedste, når jeg kommer hjem – og 9 ud af 10 gange kan jeg holde fri, siger han.
Helt lavpraktisk foregår det ved, at han arkiverer sin telefon i et garderobeskab. Og når han er på kontoret, bliver arbejdsmængden holdt nede ved hjælp af timeregistrering.
Lært at uddelegere ansvar
Tilbage til det med ansvaret.
– Det har været et bevidst mål for mig, at jeg kunne være væk. Hvis jeg får en tagsten i hovedet, så er der stadig en virksomhed. Derfor har jeg uddelegeret meget ansvar. Jeg har stadig en nøglerolle. Men det kører ikke i baggrunden hele tiden. Du parkerer det et sted, og det giver energi. Ellers er man ikke helt til stede for familie og venner, fortæller Kenneth Nygaard Knudsen.
Ved ansættelser er han derfor gået målrettet efter at få folk ombord, som er så dygtige, at han kan trække stikket.
– Jeg kan ikke give 110 procent slip, men vi er deroppe af. Men det er også en virksomhed baseret på min interesse og passion, så det er okay, siger han.
For at opnå så fleksibelt et familieliv som muligt, ansatte han for et par år siden sin hustru i virksomheden. Det var, ifølge Kenneth Nygaard Knudsen, en ny æra for ægteskabet og familien. For nu kunne hun tage over i forhold til børnene. Samtidig er det blevet endnu vigtigere for dem begge at holde fri, når de er hjemme.
Nye opgaver fylder
I takt med flere ansatte fylder ledelsesopgaverne mere og mere for ham. Fx sådan noget som MUS-samtaler.
– Det bliver vigtigere, at jeg påtager mig den rolle, efterhånden som vi vokser. Det har jeg sværere ved at lægge væk. Til gengæld har det været overraskende nemt at give kundeansvaret fra mig. Jeg har også taget konsulenter ind, når det er nødvendigt. Så vi gør det, vi er bedst til. Det er vigtigt at vide, hvornår man skal bruge folk udefra, fx til HR, økonomi og ledelse, og hvornår vi selv skal tilegne os kompetencerne. Jeg kender mine begrænsninger og behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken, fortæller Kenneth Nygaard Knudsen.
Tro mod værdierne
Et vigtigt kompas for ham i hans ledelse er at være tro mod virksomhedens værdier:
– Jeg har villet bygge en sund kultur op. Det skal være en virksomhed, man ikke har lyst til at forlade. Det handler om, at arbejdet skal være sjovt. Vi strækker os langt for, at folk kan have et liv ved siden af. Fx ansatte vi en, der stadig ammede, og som foretrak hjemmekontoret fast i en overgangsperiode, så det krævede en del fleksibilitet. Og fleksibiliteten går begge veje, siger Kenneth Nygaard Knudsen.
Derfor er han også bevidst om, at han sender et positivt signal, når han holder fri. Og i personalehåndbogen står nu direkte, at man skal huske at holde fri.
– Jeg vil hellere have gode medarbejdere, der kan finde ud af at lade batterierne op end folk, der er her i 1,5 år og så brænder ud. Det har en kæmpe værdi for os, at folk bliver i virksomheden, siger han.
– Mine oplevelse er, at kunderne respekterer, at der skal være plads til andet. Og nu er vi et sted, hvor vi kan takke nej til de forkerte kunder, uden at budgettet vælter. Hvis du som kunde forventer et svar 24/7, så er der et mismatch, understreger Kenneth Nygaard Knudsen.
Han er bevidst ikke gået i dialog med kapitalfonde eller andre investorer, selvom der har været interesse. For han vil ikke ændre noget:
– Det er vigtigt for os at fortsætte med vores ejerskabsmodel, så vi ikke svigter vores værdier, slutter han.
Gode råd fra Kenneth Nygaard Knudsen
- Lad være med at tro, at du kan alt. Hiv folk ind, der kan noget andet.
- Work-life balance. I starten er det der ikke. Afstem dit forventningsniveau. At sidde til kl. 22.30 en gang imellem er svært at undgå.
- Pas på med at være en pleaser. Nogle gange skal du være good cop – andre gange bad cop. Se det som et sundhedstegn, at du kan sige nej.
- Det er muligt at udvælge gode medarbejdere, kunder og forretningspartnere. Man får en mavefornemmelse. Brug den.