Selvstændig

Danmarks bedste a-kasse for alle

  • 8 ud af 10 giver os ⭐⭐⭐⭐⭐
  • Personale juridisk hotline og virksomhedsrådgivning
  • Gratis advokatinkasso

Din situation

Vi kan bedre hjælpe dig, hvis vi ved, hvem du er.

Regler og muligheder for dig, der er selvstændig

Stor ekspertviden inden for iværksætteri

Som selvstændig står du stærkt i alle situationer, hvis du er medlem af A-kassen Frie og foreningen DANA.

Driver du selvstændig virksomhed som din hovedbeskæftigelse, kan du blive medlem af A-kassen Frie og dermed være sikret økonomisk i tilfælde af ledighed. For at blive optaget som selvstændig i a-kassen, skal du opfylde visse kriterier, såsom at du skal være mellem 18 og 63 år, du skal selv være beskæftiget i virksomheden, og du skal opholde dig i Danmark.

Frie har en meget præcis definition af det at være selvstændig. Du er selvstændig, hvis hovedparten af din indkomst kommer fra din eller din ægtefællesvirksomhed.

Du er ligeledes selvstændig, hvis du har ansat arbejdskraft og er omfattet af en kollektiv overenskomst som arbejdsgiver.

Du kan læse meget mere under ”A-kassens definition på selvstændig”.

Er du allerede medlem af A-kassen Frie, og starter du selvstændig virksomhed op, behøves du ikke gøre andet end at oplyse os om dette. At du er selvstændig, kan have en betydning for din ret til dagpenge, hvis du skulle få brug for det, og når vi ved, at du er selvstændig erhvervsdrivende, har vi mulighed for at rådgive og hjælpe dig derefter.

Er du medlem af en anden a-kasse, og ønsker du at skifte til A-kassen Frie, kan du nemt gøre dette. Vi sørger for en nem og hurtig overflytning, og du er sikker på at beholde din anciennitet fra din tidligere a-kasse.

DANA - foreningen for selvstændige

Foreningen DANA er hverken en fagforening eller arbejdsgiverforening, men en forening, hvor vi hjælper hinanden med det, som større virksomheder naturligt har til rådighed. Fx, inkassoservice, personalejuridisk rådgivning og netværk, som kan give flere ordrer i bogen. Alt det, der gør det nemmere for dig at være selvstændig.

Optjening af dagpengeret som selvstændig

Når du er selvstændig og medlem af en a-kasse, har du mulighed for at optjene dagpengeret. Det kan du blandt andet, hvis dit arbejde i virksomheden kan sidestilles med lønarbejde i mindst 30 timer pr. uge. Under ”Arbejde i væsentligt omfang” kan du læse mere om, hvornår du opfylder kravet til at optjene dagpenge.

Hvornår du som selvstændig kan modtage dagpenge, er der skrappe regler for. Som udgangspunkt skal din virksomhed være endeligt ophørt. Det gør den eksempelvis i tilfælde af, at du lukker eller sælger virksomheden, eller hvis den går konkurs.

Når du ophører med at drive selvstændig virksomhed, får du en karensperiode på 3 uger. Er din virksomhed gået konkurs, er karensperioden 1 uge. Hvilken sats du vil få udbetalt som ledig, kommer an på din virksomheds indtægt.

Andet du skal være opmærksom på, hvis du er selvstændig

Er du selvstændig erhvervsdrivende i et vist omfang, gælder der særlige regler for dig i forhold til:

Arbejder du derimod freelance eller er du honorarbetalt, gælder der helt andre regler i forhold til dagpenge.

Kontakt os

Er du interesseret i at vide mere om dine muligheder som medlem af A-kassen Frie og foreningen DANA som selvstændig, eller har du spørgsmål i forbindelse med din dagpengeret eller dit freelancearbejde, kan du kontakte os på 63 13 85 50.

Find svar

Hvad kan vi hjælpe dig med?